Känner du någon som är född år 2000? Då är chansen stor att denna tar studenten i sommar. Roligt! Men vad ska man ta med sig för present till mottagningen? Vi hjälper dig hitta presenterna alla teknikintresserade studenter vill ha.

Smart anteckningsbok studentpresent

Digitala anteckningar

Kommer studenten i fråga att plugga vidare på högskolan i höst? Det här anteckningsblocket tar studerandet till nästa nivå! Allt som kritas ner i Rocketbook Everlast sparas nämligen och kan skickas till valfri molntjänst. Sidorna kan sedan torkas av för att användas igen, och igen, och igen. Både smart och miljövänligt med andra ord! Finns i tre olika storlekar.

Rocketbook Everlast
Pris
: 399 kronor hos Coolstuff.


Mobilskal för studenter

Ett nytt mobilskal

För den teknikintresserade är mobiltelefonen en ovärderlig dyrgrip, fylld med appar och information som styr hemmet och alla andra tillbehör. Ett skal är därför ett måste, dels för att skydda, men även för att pryda mobilen. Så varför inte ge studenten i fråga en makeover till sin lur? Här hittar du våra favoritskal till några av de senaste modellerna:

Apple
Iphone 12, 12 Pro och 12 Pro Max.
Iphone 11, 11 Pro och 11 Pro Max
Iphone XS/X
Iphone XR
Iphone XS Max

Samsung
Galaxy S21, S21 Ultra och S21 Plus
Galaxy S20
Galaxy S10/S10 Plus
Galaxy S10e
Galaxy Note 9

Huawei
P30/P30 Pro
P30 Lite
Mate 20 Pro
P20/P20 Pro/P20 Lite


Ryggsäck presenttips

Förvara packningen tryggt

Oavsett om det är på resande fot i ett exotiskt land eller bara på väg hem från jobb eller plugg är det många dyrgripar som får plats i den teknikintresserades väska, såsom datorer, surfplattor, extra hårddiskar, med mera. En optimal studentpresent är därför en snygg och praktiskt anti-stöld ryggsäck! Bobby är ett av märkena som specialiserar sig på ryggsäckar med gömda dragkedjor, så klåfingriga tjuvar inte kommer åt prylarna.

Bobby Urban
Pris
: 1 299 kronor hos Coolstuff.


Inget studentfirande utan plakat och nalle

studentfirande

Som förälder eller anhörig gäller det att vara väl förberedd att ta emot studenten efter ett så kallat utspring. Ett stort plakat med vederbörandes bild är därför ett bra sätt att markera åt vilket håll just ”er” student ska springa åt. Vissa gör gärna sina plakat från grunden. Om du saknar tid och förmåga går det även alldeles utmärkt att beställa en färdig. Allt du gör är att ladda upp en bild på studenten i fråga, sedan är det bara att välja och vraka bland många färdiga modeller. En bonus är att du kan få till en söt nalle, bärandes en miniatyrtröja med tryck av bilden du nyss laddat upp.

Ett färdigt plakat kostar från 359 kronor hos Önskefoto. Studentnallen (189 kronor) och övriga prylar du kan tänkas behöva finns också där.


Festbilderna på nolltid

Polaroid Lab Fotoskrivare

Skicka med festdeltagarna en bild från tillställningen när de går hem. Polaroid Lab är en fotoskrivare som tar en bild från din smartphone och projicerar den på kamerafilm så att ditt foto framkallas till en riktig, analog Polaroidbild. I den tillhörande appen kan du skapa kollage och lägga in häftiga effekter på dina bilder. Fort går det också!

Polaroid Lab kostar 1 449 kronor hos Coolstuff

Istället för en bamsekram

Vanlig studentnalle

Du måste inte pryda nallen med studentens ansikte, det funkar minst lika bra med en ”vanlig” nalle. Den klassiska studentnallen är en given favorit och kanske även ett bra substitut när vi inte kan ge varandra björnkramar.

Kostar 69 kronor hos Cdon

En okonventionell ”nalle”

nallar

Det finns givetvis en stor risk att även andra gäster har med sig ”vanliga” nallar som present. Varför inte bryta traditionen och överraska med en studentflodhäst, elefant eller säl?

Flodhästen, elefanten och sälen kostar 49 kronor styck hos Cdon

Göm din riktiga present inuti en tårta

Göm presenten

Vill du överraska extra mycket? Med detta tårtfat kan du dölja den “riktiga” presenten och överraska såväl studenten i fråga och övriga inbjudna. Gömman har plats för allt från solglasögon till presentkort. Tårtan får du däremot fixa på egen hand, då den av förklarliga skäl inte ingår.

Kostar 249 kronor hos Coolstuff

När du inte vet vad du ska ge

personlig choklad

Är din hjärna tom på presentidéer? Då kan du alltid ge bort choklad. Denna Toblerone-ask är extra rolig då den kan inpräntas med studentens namn eller en rolig hälsning. ”Välkommen till verkligheten”, kanske? Bara fantasin kan sätta gränserna.

Kostar 159 kronor hos Coolstuff

Ha kul med dina gäster

underlägg

Av förklarliga skäl kan vi inte fixa till stora fester för våra studenter. Men det betyder inte att dina få inbjudna ska ha tråkigt! Dessa glasunderlägg kan, efter att ha tjänat sitt primära syfte, även fungera som roliga masker. Kanske kan de locka fram ett och ett annat skratt?

Kostar 99 kronor hos Coolstuff

Låt chokladen flöda

Fontän

Ingen studentmottagning är komplett utan en chokladfontän! Just denna variant finns i två storlekar, beroende på ändamål. Oavsett vilken du väljer är premissen enkel. Du ställer bara fram den omringad av skålar med jordgubbar eller andra godsaker och voila! Varför komplicera desserten mer än så här?

Kostar från 279 kronor hos Coolstuff

Fixa till festlooken

dekorationer

Givetvis måste du ha dekorationer som pryder mottagningen. Men gråt inte för det, då det lyckligtvis finns färdiga paket med allt du kan tänkas behöva. Vimplar, serpentiner och så klart – ballonger i gult och blått.

Kostar 299 kronor på Amazon.se

Något att minnas

smycke

Ge din student något att minnas dagen med, nu när de stora festerna tyvärr uteblir. Som exempelvis detta smycke som är graverat med ett bra budskap. Texten kan också visa uppvisa en holografisk effekt vid ljusreflektioner, som av förklarliga anledningar inte kan visas på bild.

Kostar 249 kronor hos Cdon

För alla tillfällen

muggmedbild
Foto: Önskefoto

Och slutligen, presenten som fungerar för alla tillfällen. Finns det något mer smickrande än en alldeles egen kaffemugg med en personlig bild? Nej, inte om du frågar oss. Det förutsätter förstås att beställaren valt en bra bild, så länge du gör det med glimten i ögat förstås.

Kostar 115 kronor hos Önskefoto


Studentpresent

Upplevelse

Är studenten en sådan där person som redan har allt? Eller är du ute i sista minuten? Då kanske det är bäst att bortse från det materiella och i stället ge bort ett minne för livet. Förutom de traditionella upplevelserna, till exempel vinprovning, testkörning och fallskärmshoppning, finns det numera massor av udda och spännande äventyr att boka på nätet, såsom snusskapande, body flight och virtual reality-upplevelser. Här är några av sajterna som låter dig köpa spännande upplevelser på nätet:


Smarta lampor som present

Smart belysning

Strunta i porslinet, påslakanen och tvålpaketen. Den optimala studentpresenten för prylnörden bör, för att inte säga måste, vara uppkopplad och smart. Alla behöver vi belysning i vårt hem, så ett startkit med smart belysning kommer alltid att gå hem. Vi har testat massor av olika alternativ för den som letar efter att ljusa upp sitt hem med smarta lampor – här hittar du några av våra tester och guider för de olika tillverkarna:


Smart högtalare till studenten

Någon att prata med

En smart högtalare är inte bara den perfekta enheten för att pumpa ut tonerna på grymma hemmafester, den är även en optimal inneboende i det smarta hemmet då den fungerar som styrenhet för alla smarta prylar. Om din student inte har en av dessa än kommer det utan tvekan vara den mest uppskattade och senare använda presenten från mottagningen. Än så länge är Google Assistent den enda röstassistenten som officiellt släppts i Sverige på svenska. Vi har testat flera olika smarta högtalare med Googles röstassistent med olika funktioner och i olika prisklasser här!


E-bok i studentpresent

Läsning oavsett plattform

Oavsett om din nyexaminerade vän läser för nöjes skull eller för studierna kan en hel del av slantarna hamna på litteratur varje månad. Numera kan läslusar välja vilken plattform som passar dem bäst att konsumera böcker på: via ljudbok, läsplatta eller helt ordinära, fysiska böcker. Köp ett presentkort på ett abonnemang hos valfri ljudbokstjänst eller hos någon av nätbutikerna som säljer böcker. Perfekt även som sista minuten-present!

Böcker, e-böcker och magasin
Adlibris
Bokus
Bookbeat
Readly
Ztory

Ljudböcker
BokusPlay
Bookbeat
Nextory
Storytel

Missa inte: Vårt stora jämförande test av ljudbokstjänster