De grundläggande emoji-tecknen (smileys) är så stiliserade att de knappast kan sägas ha ett kön, och de är alltid neutralt gula för att undvika att förknippas med etnicitet. Men många av de mer intrikata nya emojier som har lagts till genom åren är tydligt könsmarkerade, och i många fall finns det två varianter: En manlig och en kvinnlig.

Läs mer: Integritet och digital hälsa i fokus för Android Q

Men alla människor hör inte så prydligt hemma i någon av dessa binära kategorier, och för att att bli mindre inkluderande håller Google på att ta fram icke-binära, könsneutrala versioner av 53 av dessa. I skrivande stund finns de exklusivt i Android Q-betan för Pixel-telefoner.

Här är några exempel:

  • Vampyr – halvlångt hår, neutrala ansiktsdrag och ett spänne för manteln istället för fluga eller halsband.
  • Doktor – halvlångt hår och neutrala ansiktsdrag.
  • Yogi – orange tröja, halvlångt hår, neutrala ansiktsdrag.
  • Sjöjungfru/havsman – barbröstad med armarna i kors och halvlångt hår. Orange fjäll.

Google påpekar för Fast Company att ett problem med många emojier är att de kan vara könsbestämda av designern, även när de i Unicode-standarden är neutrala. Googles bastubadare är till exempel kvinnlig medan Apples är manlig. Genom att börja gå mot neutrala emoji som standard kan alla känna igen sig i samtliga tecken, är Googles förhoppning.

Jennifer Daniel, en av Googles emoji-designers, säger att de enkla smiley-ansiktena med sina rena känslor fortfarande är de populäraste. Genom att gå mot fler neutrala figurer blir virrvarret av olika varianter mindre, och vad vi skriver kan tolkas mer universellt. Hon hoppas också att andra tillverkare kommer ta efter och sluta göra sina emojier könsbestämda.