Google är aktuella med en ny produkt i Sverige: deras smarta 7-tumsskärm med inbyggd röstassistent, Google Nest Hub. Den släpptes ursprungligen i USA under namnet Google Home Hub, men nyligen berättade företaget att man slår ihop smarta hem-prylarna från Google och Nest. Därav namnbytet.

Man kan säga att Nest Hub kombinerar en pekskärm med en Google Home Mini. Det betyder att du dels kan prata med Googles röstassistent med allt vad det innebär, men du får också en skärm att se på. Sedan förra året går det alldeles utmärkt att prata svenska, men fortfarande är det så att den engelsktalande versionen kan fler saker.

Test: 6 högtalare med Google Assistent – så väljer du rätt

Nest Hub bjuder likt övriga Home-produkter på ett rätt hårt styrd upplevelse. Du kan se på Youtube, men inte Netflix och det finns ingen webbläsare där du kan surfa fritt. 

Stilren och enkel att placera i hemmet

Google Nest Hub passar designmässigt väl in i övriga Home-familjen, formspråket är stilrent och praktiskt. Här finns sedan tidigare högtalarna Google Home och Home Mini. Skärmen på Nest Hub mäter 7 tum och har en vit ram runt. Den sitter lätt vinklad på en fot klädd i tyg som också innehåller högtalaren. Foten kommer i två färgalternativ: krita och kol.

Nest Hub
Foto: Ida Blix

På baksidan finns reglage för att stänga av mikrofonen och justera volymen, men resten av funktionerna sköter du via pekskärmen. Det är också där de färgglada prickarna som indikerar att du fått kontakt med röstassistenten syns i ena hörnet.

Nest Hub låter dig både prata och peka

Hjärtat i den här produkten är röstassistenten. Den aktiverar du genom att säga ”Hej Google” och hörseln är det inget fel på. Nest Hub är utrustad med två fjärrfältmikrofoner och lyckas fånga upp att vi pratar med den även om vi inte är i samma rum. Är det andra som pratar samtidigt kan det däremot bli svårt för assistenten att lista ut vad det är vi försöker få den att göra.

När du frågat röstassistenten om något med Google Nest Hub kommer det ofta upp små bubblor i nederkant av skärmen med förslag på annat du kan vilja fråga. Vill du slippa säga det, kan du bara trycka på relevant bubbla för att fortsätta. Fiffigt!

Nest Hub
Foto: Ida Blix

Det går utmärkt att kombinera röstkommandon med att peka på skärmen. I en del scenarier föredrar vi faktiskt detta över att bara prata. Det är smidigt att säga åt assistenten att tända i ett visst rum, men det känns klart enklare att med reglaget som dyker upp på skärmen justera ljusstyrkan eller byta färg på ljuset.

Gränssnittet flyter kanske inte på som i en flaggskeppsmobil, men det duger gott och stör inte upplevelsen nämnvärt.

Låter som en Home Mini

En Nest Hub skaffar du inte för att lyssna på musik, men den duger utmärkt för att läsa upp recept eller spela nyheter från radion. Lite bakgrundsmusik går väl an också. Det går förstås att starta musik i dina bättre lämpade högtalare med Chromecast-stöd.

Volymen går att höja tillräckligt för att höras över stekpannan i köket – om det nu är där du placerat den.

Imponerande skärmpanel i praktiken

Den stora nyheten är att du nu har tillgång till en skärm. På pappret är upplösningen inte särskilt imponerande, men i praktiken tittar vi mest på skärmen på lite längre avstånd och blir faktiskt imponerade över hur fina våra foton ser ut och hur bra betraktningsvinkeln är.

Nest Hub
Foto: Ida Blix

 Det går jättebra att se vad som är på skärmen även om vi står ordentligt vid sidan av och spanar på exempelvis ett recept. Skärmen justerar automatiskt vitbalansen mot färgremperaturen i rummet och dimmar snyggt när det blir mörkare. För den som vill ha den i sovrummet kommer den inte att störa medan du sover.

Vem ska köpa en Google Nest Hub?

Använder du redan i någon mån Googles röstassistent för att styra ditt smarta hem ger Nest Hub ett gott mervärde med sin kombination av ljud och skärm. Vi gillar att kunna blanda röstkommandon med att peka på skärmen.

Vi trivdes bäst med Nest Hub i köket där den fungerar väl som matlagningskamrat. Det är också trevligt att på morgonen fråga assistenten om hur dagen ser ut och få både ljud och bild som svar med väder, kalender, restid till jobbet och nyheter.

En del har kallat Google Nest Hub för en glorifierad fotoram. Det är dock oerhört trevligt att titta på skärmen och få se sina egna bilder från Google Foto. Du kan välja egna album, eller låta Google Foto skapa åt dig. Det är nästan så vi skulle kunna köpa Nest Hub enbart för den här funktionen – men tacksamt nog kan den göra mer.

Nest Hub
Foto: Ida Blix

När det gäller själva röstassistenten blir den bättre med tiden, men fortfarande är det engelsktalande personer som får det roligaste först. Hos oss fungerar kopplingen till Sonos-systemet än så länge bara på engelska. Vi styr lamporna, robotdammsugaren och kan få upp livebilder från våra övervakningskameror direkt i Nest Hub. Om vi haft fler Nest-produkter, som exempelvis dörrklockan Nest Hello – hade det automatiskt kommit upp bild på vem som ringer på och vi hade kunnat prata med gästerna direkt.

OmdömeM3 rekommenderar

Google Nest Hub bjuder på en oväntat trevlig upplevelse där röst- och pekkommandon kombineras smidigt – inte kostar den skjortan heller.

Specifikationer

Produkt: Google Nest Hub
Testad: Maj 2019
Tillverkare: Google
Bildskärm: 7 tum LCD 1024 x 600, 170 ppi
Mått: 17,85 cm / 11,8 cm / 6,73 cm
Vikt: 480 g
Trådlöst: 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz/5 GHz) Wi-Fi, Bluetooth 5.0
Ljudformat som stöds: HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), Opus, FLAC med stöd för högupplöst streaming (24-bit/96 kHz)
Operativsystem: Android / IOS
Mikrofoner: 2 st
Högtalare: 1 st högtalarelement för hela frekvensomfånget
Lansering: 28 maj 2019
Rek. pris: 1 449 kronor
Pris: 1 449 kronor hos Prisjakt

plus

Kombinationen röst + pekskärm är guld.
Storleken gör den lättplacerad.
Visar enkelt upp dina bilder.

minus

Ingen kamera – inga videosamtal.
Inte så kul för musiklyssning.
Assistenten fortfarande begränsad i Sverige.

Betyg 4 av 5

Google Nest Hub Pris vid test: 1448 kr.

Bästa pris just nu: 1150 kr