Google har lyckats komma på ett sätt att göra det enkelt att komma igång med Nest Hub. Här är det Google Home-appen som gäller och alltså inte Nest-appen som för till exempel kamerorna med samma namn. Vi får tydliga instruktioner i skärmen och på mobilen. För dig som har använt appen för att styra smarta prylar innan kommer dina produkter redan vara länkade och klara.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nest Hub är en prisvärd och lättanvänd hubb som passar perfekt hos såväl teknikentusiasten som hos dina föräldrar. Men trots att den fungerar utmärkt som styrenhet och erbjuder unika funktioner jämtemot konkurrenterna saknar den helt automatiseringsfunktioner. Den instabila upplevelsen bidrar ytterligare till att det inte riktigt är en fullpoängare i våra ögon.

Positivt

  • Bred kompatibilitet
  • Trevlig skärm
  • Välfungerande röstassistent

Negativt

  • Stundtals instabil
  • Få automatiseringsmöjligheter
  • Kräver extern hub för Z-Wave och Zigbee

Google har fördelen att ha ett av de största systemen på marknaden och det som flest aktörer har stöd för, framför allt i Sverige då Amazon fortfarande inte officiellt lanserat Alexa här. Kompatibiliteten är därför stor trots att Nest Hub varken har Z-Wave eller Zigbee-stöd, då allt från Ikeas smarta rullgardiner till TP-Links lampor kan kopplas via wifi. Det innebär dock att vissa produkter kommer behöva en tillhörande hubb för just sin standard.

Oväntat trevlig skärm

Den tillhörande skärmen gör mycket för funktionaliteten. Det här kan kännas överflödigt med tanke på hur många av oss som använder mobilen för att styra vårt smarta hem, men faktum är att vi flera gånger förvånas över hur trevligt det är att kunna styra vårt smarta hem på en separat touchskärm.

Nest Hub
Med hjälp av den trevliga skärmen blir Nest Hub både sambandscentral och kontrollpanel.

Bland de nya funktionerna hittar vi bland annat möjligheten att be Google om ett recept och få upp det direkt på skärmen, styra musiken vi lyssnar på med helt annan precision samt se vår smarta övervakningskamera direkt på hubben. Vi kan till och med casta videoklipp till Nest Hub och på så sätt använda den för att titta på Youtube-klipp medan vi lagar mat.

Användarvänlig men begränsad

Det skulle kanske te sig som att vi här får en smart hubb med en Android-platta på köpet, men så är inte fallet. Gränssnittet och funktionerna hos Nest Hub är betydligt mer begränsade än hos din mobil eller surfplatta, på gott och ont. Det gör den lite dummare, men också mer användarvänlig.

Test: 6 högtalare med Google Assistent – så väljer du rätt

Tyvärr störs vår samvaro med Nest Hub av små hyss den får för sig. Plötsligt kan den inte öppna Spotify eller nå vår smarta övervakningskamera. Ibland när vi ber den släcka lamporna blir den tyst och måste ta en minut på sig att göra det. Varje gång vi installerar om den känns den inte igen av Google Home-appen utan måste läggas till som en ny hubb.

Appar
Google Homes app är lätt för de flesta att komma igång med, men saknar många funktioner som annars hör det smarta hemmet till.

Det ska även nämnas att flera av de funktioner som finns i andra länder vid det här laget fortfarande inte finns i Google Homes mjukvara i Sverige. Såsom till exempel möjligheten att lägga upp ett automatiserat schema, för det här behöver du istället ladda ner en separat app, till exempel IFTTT.

Specifikationer

Produkt: Google Nest Hub
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Google
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Mått: 178,5 mm x 118 mm x 67,3 mm.
Processor: 1.5GHz Quad-core Arm
Lagring: Ingen uppgift.
Anslutningar: Wifi 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz/5 Ghz) Wi-Fi, Bluetooth 5.0. LE.
Övrigt: 7-tums lcd färgskärm (touch), Google Assistent, ljussensor, mikrofoner, högtalare.
Rek. pris: 1 449 kronor
Pris: 999 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 3 av 5