Tesla Model 3 skulle bli Elon Musks elbil för den stora massan, men med ett svenskt pris på över 500 000 kronor för den billigaste modellen kan Tesla Model 3 knappast kallas för en ”folkelbil” (även om en del av det kan beskyllas på en svag krona i förhållande till dollarn).

Kanske kan istället bilmärket med just ”folk” i namnet axla den rollen lite mer framgångsrikt. Volkswagen öppnade under onsdagen orderboken för sin nya elbil Volkswagen ID 3. På en dag lyckades man samla ihop 10 000 förbokningar i hela Europa.

– Vi är överväldigade! Sverige är ett av de länder i Europa där intresset är allra störst, säger Sten Forsberg, chef på Volkswagen Sverige i ett pressmeddelande.

volkswagen-id-3
Foto: Volkswagen

Hur många som bokade i Sverige framgår inte av pressmeddelandet. Alla som bokade betalade en handpenning på 10 000 kronor, men de som har förbokat bilen vet varken vad bilen kommer att kosta eller hur den ser ut. Volkswagen har tidigare siktat på ett pris som motsvarar en välutrustad Golf Diesel, men de första bilarna kommer som en välutrustad specialversion kallad ID 3 ST och är säkerligen dyrare.

En officiell avtäckning av bilen sker till hösten. Då lär vi också få se den slutgiltiga designen, utan kamouflage, och veta vad priset blir. Tre olika batteripack ska ge bilen en räckvidd på mellan 33 mil med minsta batteriet (45 kWh) till 55 mil för största batteriet (77 kWh), allt enligt nya wltp-standarden.

Produktionstart är satt till sent 2019, och de första kunderna ska få sin bil i mitten av 2020. Förbokningar tas fortfarande emot på denna länk.