Testad produkt: Urbanista Stockholm
Pris: 899 kronor hos Teknikmagasinet.

Urbanista är en mindre svensk aktör med främst hörlurar men även ett par mindre högtalare i produktportföljen. Vi har tidigare testat modellen Milan, tillverkarens in ear-hörlurar med bygel, liksom true wireless-modellen Tokyo.

Den förstnämnda gjorde riktigt bra ifrån sig medan den andra lämnade en del att önska. Nu kommer företagets andra helt trådlösa modell Stockholm, som formmässigt till mångt och mycket är en karbonkopia av de omåttligt populära Airpods från Apple.

Gillar man Apples variant med de omisskännliga ”stjälkarna” och den gräddvita färgen lär även Urbanistas dito tilltala en eller ett par hugade spekulanter, främst då kanske för att de kostar ungefär hälften så mycket. Vill du inte skryta med att du valt ett billigare alternativ till Airpods finns modellen i tre andra färger: roséguld, svart eller olivgrön.

Liknar Airpods

Urbanista Stockholm test

Precis som på Airpods styrs många av funktionerna genom touchkontroller markerade med Urbanistas logotyp på utsidan av vardera hörluren. Genom att tappa med, eller hålla fingret mot dessa, ändrar du volym, byter spår och så vidare. Ett snabbt tryck för volym, två för att pausa eller återuppta uppspelningen, ett längre tryck för att byta spår. Liknande manövrar används för samtalsfunktionerna. Visst fungerar det – även om det tar ett tag att komma in i det hela.

För att aktivera bluetooth och möjligheten att upptäcka dem måste hörlurarna först placeras i laddningsfodralet, tas ut igen och sedan hållas nära varandra. De skapar då initialt kontakt med varandra och några sekunder blir de sökbara och redo att kopplas ihop med en smartphone.

Urbanista Stockholm
Snygga som attan, men låter inget vidare.

Passformen är a och o när det gäller hörlurar, framförallt för små in ear-modeller där minsta läckage eller glapp påverkar ljudkvaliteten rejält. I de flesta fall, åtminstone när det gäller premiummodeller, väljer de flesta tillverkare ett smalare avslut på hörluren som trycks in i hörselgången och sedan fixeras med en silikonpropp för bästa isolering och passform. Här är, precis som i fallet Airpods, hörluren istället helt slät med ljudelementet riktad framåt. Avståndet till hörselgången blir således något längre och isoleringen följaktligen långt ifrån så bra som i ovan tidigare nämnt alternativ.

Når inte ända in

Stockholm sitter på plats såväl i löpspåret som när vi tar med dem till gymmet, och har i den andemeningen en bra passform. Men de vill liksom inte komma ända in i örat hur vi än försöker trycka dem på plats.

Inget öra är som bekant det andra likt och med denna totala avsaknad av justeringsmöjligheter krävs det en hel del tur för att Urbanista Stockholm ska sitta optimalt. Det blir en hel del petande för att få dem att sitta någorlunda, vilket i sin tur resulterar i att vi även ofrivilligt kommer åt touchkontrollerna.

Den tveksamma passformen påverkar givetvis prestandan och ljudet upplevs som både syntetiskt, billigt och livlöst. Som någon uttryckte sig: ”Det är som som att ta ett par större over ear-hörlurar och hålla dem en bit bort från örat”. Inte riktigt kanske, men basåtergivingen är under all kritik och diskanten utmärker sig snarare med sin frånvaro istället för att distinkt understryka detaljer.

Omdöme

Design går alltid att diskutera men är du svag för Airpods lär du gilla även denna modell. Laddningsdosan är liten och smidig och batteritiden på 3,5 timmar per laddning är helt okej. Den för oss tveksamma passformen och ljudkvaliteten, som är riktigt undermålig, drar ner helhetsbetyget rejält.

Specifikationer

Modell: Urbanista Stockholm
Testad: Maj 2019
Mer info: Urbanista Stockholm
Typ: Trådlösa in ear-hörlurar
Element: 10 millimeter
Anslutning: Bluetooth 5.0
Batteritid: Upp till 3,5 timmar per laddning, total 14 timmar
Frekvensåtergivning:Uppgift saknas
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 4 gram st. totalt 46 gram (lurar + fodral)
Rek. pris: 899 kronor
Pris: 899 kronor hos Teknikmagasinet.

plus

Smidig laddningsdosa.
Tidsenlig design.
Pris, jämfört med Airpods.

minus

Passform.
Ljudkvaliteten (även vid samtal).

Betyg 2 av 5