Jämförda produkter: Oneplus 7 och Oneplus 7 Pro
Pris från: 6 195 kronor hos Netonnet. Pro: 7 795 kronor hos Proshop.

Oneplus har uppdaterat maskinparken med tre nya telefoner. Dels har man lanserat den lyxiga toppmodellen Oneplus 7 Pro och en icke-Sverigeaktuell 5g-variant av densamma. Men ett par futtiga minuter av presskonferensen ägnades även åt att presentera en ”vanlig” Oneplus 7-modell, som av förklarliga skäl hamnade något i skuggan av sitt storasyskon.

Ska vi förbise Oneplus 7 för den sakens skull? Det tycker vi absolut inte! I vårt matiga test aviserar vi att vissa användare kan vara mer intresserade av att vänta på den – framför allt på grund av ett lägre pris. Den billigaste konfigurationen av Oneplus 7 kostar 6 195 kronor och släpps den 4 juni, medan den tidigare tillgängliga motsvarigheten i Pro-klassen kostar 7 895 kronor.

Men trots sitt lägre pris ska Oneplus 7 inte ses som en light-version på något sätt. I grund och botten delar den hårdvaruspecifikationer med Pro-modellen, men gör avkall på en del lyxfunktioner och designdetaljer. Här går vi igenom såväl skillnader som likheter som kan vägleda dig till rätt val av telefon.

Design och skärm

Här finns det en del skillnader. Med sin utfällbara selfie-kamera saknar Oneplus 7 Pro en så kallad ”flärp” i överdelen av skärmen och kan därför erbjuda större bildyta än Oneplus 7, trots att de yttre måtten är hyfsat lika. Men trots högre screen-to-body-ratio är Pro faktiskt marginellt större, och ganska mycket tyngre med sina 206 gram mot de 182 gram som vanliga 7:an väger.

Oneplus 7 Pro vs Oneplus 7
Foto: OneplusOneplus 7 Pro har mer skärmyta, som dessutom sträcker sig över kanterna. Notera även de olika lösningarna för selfie-kameran.

På sidorna har Oneplus 7 Pro-skärmen lätt böjda kanter som låter bilden fortsätta ännu en bit, medan 7:ans front är helt platt. Båda modellerna har amoled-skärmar, men medan 7 Pro har en upplösning om 1440 x 3120 pixlar (QHD+) skriver Oneplus ingenting om hur det förhåller sig med 7:an. Enligt Gadgets Now ligger den på 1080 x 2340, vilket alltså är sämre. Värt att tänka på för extremt petiga skärmkonnässörer, som även går miste om HDR 10+ om de väljer den billigare telefonen.

En annan (ganska viktig) detalj är att Oneplus 7 Pro har en bilduppdateringsfrekvens på 90 Hz, vilket ger påtagligt smidigare animationer, skrollningar och en lenare rörelse på annat som flyter förbi på skärmen.

Och just det, Oneplus 7 kan bara fås i grått, medan 7 Pro-köparna kan välja läckra, tonade Nebula Blue-utförandet – och senare i sommar även snygga off white-varianten Almond. Den färgen påminner om den hos en skalad mandel, vilket ju namnet skvallrar om.

Hårdvara

Lika barn leka bäst? Under huven är Oneplus 7 och 7 Pro i stort sett identiska, även om den senare kan fås med högre maxkonfiguration om 12 GB ram och 256 GB lagring. De billigaste varianterna är dock båda utrustade med 6 GB ram och 128 GB lagring – och samtliga Oneplus 7-telefoner kör Qualcomms senaste toppkrets Snapdragon 855.

Trevligt nog får även Oneplus 7 ta del av den nya UFS 3.0-lagringen som är betydligt snabbare än sin föregångare. Finesser som RAM boost och stereohögtalare med Dolby Atmos ingår också i den billigare telefonen. Batteriet i 7 Pro är dock något större med 4 000 mAh – Oneplus 7 har i stället 3 700. Båda telefonerna har stöd för snabbladdning, men även här sitter 7 Pro med trumfkortet 30 W mot Oneplus 7:s 20 W. Ännu snabbare laddning, således.

Kamera

Förutom de olika lösningarna för selfie-kameran är Oneplus 7 Pro utrustad med tre linser på baksidan medan Oneplus 7 ”bara” kör med två. Båda är utrustade med samma huvudsensor, nya Sony IMX 586 med 48-megapixel, men där slutar likheterna. Där 7 Pro är utrustad med en ultravidvinkellins om 16 megapixel samt en telefotolins på 8 megapixel har Oneplus 7 bara en sekundär 5-megapixlare för djupseende. Till råga på allt saknas även optisk zoom.

Oneplus 7 Pro vs Oneplus 7
Foto: OneplusOneplus 7 Pro har tre kameror (48 + 16 + 8 megapixel) medan Oneplus 7 kör på två (48 + 5 megapixel)

För den som vill ta bästa möjliga bilder med sin telefon blir valet troligtvis ganska enkelt, då Oneplus 7 Pro helt enkelt utklassar sin billigare syskontelefon.

Så – vilken bör du välja?

Rent hårdvarumässigt är båda telefonerna i toppklassen, men med 7 Pro har Oneplus slutligen tagit steget till att börja producera lyxiga premiummobiler på allvar. Detta märkt tydligast på skärm- och kamerafronten där det är riktig toppklass. Oneplus 7 är en mer traditionell produkt sett till tillverkarens historia, och erbjuder maximala prestanda till ett fortsatt ganska pressat pris. 

Oneplus 7 Pro Nebula Blue
Foto: OneplusNebula Blue-varianten av Oneplus 7 Pro kan vara en av tillverkarens snyggaste färger hittills.

Du som använder mobilen som primärkamera och kanske även för spel och filmtittande kan mycket väl få ut mer av Pro-versionen. Prismedvetna, prestandamåna spekulanter lär inte gå fel med en vanlig 7:a. Exakt hur bra den sistnämnda telefonen är hoppas vi få utreda i ett riktigt test inom kort.

Läs vidare: Vi testar Oneplus 7 Pro

OnePlus 7 Pro (8GB RAM) 256GB Pris vid test: 8395 kr.

Bästa pris just nu: 6895 kr