Testad produkt: DJI Osmo Action
Pris: 3 990 kronor hos Kjell och Company.

DJI Osmo Action

Gopro har länge varit herren på täppan när det gäller kompakta actionkameror som levererar högkvalitativt material och tål det mesta. Med deras Hero 7 Black befäste de sin plats som marknadsledande och visade exakt hur bra digital bildstabilisering kan bli med nya Hypersmooth.

Men nu har en ny spelare äntrat spelet. Den här gången är det kinesiska DJI, primärt kända för sina drönare, som ger sig på Gopro med sin kamera Osmo Action. Den här actionkameran liknar ur de flesta aspekter Gopros senaste toppmodell Hero 7 Black, på såväl insidan som utsidan.

Även om Gopro ursprungligen sålde sin kamera för en betydligt högre prislapp är det svenska priset just nu så gott som identiskt för de två kamerorna. På grund av deras uppenbara likheter har vi genom hela testet även haft en Gopro Hero 7 Black till hands att utföra exakt samma uppgift med för att kunna jämföra de två konkurrenterna allt eftersom.

Design

Låt oss först konstatera det uppenbara: DJI har inte ens försökt få till en unik look på sin kamera. Det är bara att säga hatten av till Gopro som uppenbarligen har utformat den ultimata utformningen på en actionkamera. Osmo Action klarar precis som konkurrenten att sänkas ner 10 meter under vattenytan utan skal, eller ner till 60 meter med tillhörande vattentätt skal.

Gopro och DJI
Lika som bär. DJI har uppenbarligen inspirerats av Gopros design.

Men det finns skillnader mellan de två modellerna, till det yttre är den mest påtagliga förmodligen att skärmen på framsidan har bytts ut mot en full hd färg-skärm som ger dig full koll på utsnitt och inställningar även framifrån. Det här är första tecknet på att DJI inte bara riktar sig till äventyrare som ska filma sina trick, utan även till vloggare och andra som bara vill filma sig själva.

Osmo Action har även fått ytterligare en till knapp jämfört med konkurrenten. Den här sitter på vänster sida av kameran och låter dig växla mellan de två skärmarna, men fungerar även som anpassningsbar knapp du själv kan programmera med snabbkommandon.

Gränssnitt

DJI har alltid varit världsledande när det kommer till att skapa intuitiva och smidiga gränssnitt till sina produkter, och Osmo Action är inget undantag. Gesterna känns naturliga och vi kommer snabbt och smidigt igång med kameran. Vi kan dock inte låta bli att tänka att en anledning till att Osmo Action är så lätt att komma igång med är att gränssnittet samt knapparnas funktion och placering är så lik den hos Gopro:s kameror som vi redan är bekanta med.

DJI App Mimo
Osmo Action kan även styra via DJI:s app Mimo.

Självklart finns det även en tillhörande app via wifi. Den här gången är det Mimo som används, det vill säga samma app som styr DJI:s Osmo Pocket. Med ett fåtal antal klick är vi uppkopplade mot kameran och kan börja styra den med mobilen.

Här får du även tillgång till filerna på Osmo Actions minneskort och kan ladda ner dem till din mobil. Förutom att synka filer trådlöst har vi inte särskilt stor användning för den tillhörande appen, den ger egentligen inget mervärde mer än att vi kan se vad vi filmar eller fotograferar på en större skärm.

Bildkvalitet

DJI:s kallar sin elektroniska bildstabilisering för Rocksteady och fungerar på samma sätt som Gopros variant Hypersmooth. Genom att beskära bilden något kan processorn räkna ut hur skakningarna ska bemötas och levererar ett mer stabilt resultat.

Sida vid sida är Osmo Action aningen stabilare än konkurrenten. Precis som hos Hero 7 kan du aktivera bildstabiliseringen även när du filmar med 60 fps i 4k.

Gopro vs DJI
Skillnaden mellan utsnitt på Gopro (ovan) och DJI (nedan). Klicka på bilden för att se i stort format.

Det här är dock inte helt kompromissfritt. Dels laggar skärmen en halv sekund när vi sätter på bildstabiliseringen. DJI beskär även en större del av bilden är Gopro (upp emot cirka 20 procent istället för 10) för att använda Rocksteady.

Det här kanske inte låter som en stor skillnad, men faktum är att du redan får ett mer begränsat utsnitt i Osmo Action än i Hero 7 Black. Gopros signum har länge varit sin ultravidvinkel-fisheye-lins som låter användaren få in mer i bild.

I senaste modellen har du dessutom möjlighet att direkt i kameran välja mellan tre olika lägen, beroende på hur mycket vidvinkel du vill ha för tillfället. Osmo Action däremot erbjuder enbart ett läge som inte når ens i närheten av Hero 7:s vidvinkel.

DJI Osmo Action
Vi noterar viss färgskillnad i Gopro och DJI:s bilder. Hero 7 Black (vänster) har lite varmare ton än Osmo Action (höger). Klicka på bilden för att se i stort format.

Osmo Action klarar av att filma i upp till 4k-upplösning med 60 fps och HDR. I full HD kan du filma i 240 fps. Det här är med andra ord definitivt en framtidssäker kamera, och du kommer inte längta efter högre upplösning inom en snar framtid. Vi tycker materialet från Osmo Action är precis lika vackert som det vi får med Hero 7 Black. Skillnaden är att Hero 7 Black tenderar att ha en lite varmare ton och kanske något mer kontrastrikt.

Actionkameror är oftast inte några hejare på att filma i mörker, primärt på grund av den begränsade sensorstorleken. Osmo Action har ett max ISO-tal på 3 200, vilket är hälften så mycket som Hero 7 Black. När vi testar de två kamerorna i mörker är mycket riktigt resultatet från Hero 7 Black ljusare, men Gopro har fortfarande problem med distorsion när vi aktiverar bildstabiliseringen. Den här typen av störningar märks dock inte alls hos Osmo Action, vilket gör att vi ändå föredrar DJI för mörkerfilmning.

Funktioner

Osmo Actions inbyggda mikrofon får helt klart godkänt. DJI erbjuder även en funktion som ska reducera vindljud, men vi har svårt att höra skillnad mellan när funktionen är påslagen eller inte. I övrigt erbjuder Osmo Action i stort väldigt liknande funktioner som Hero 7: Timelapse, röstkommando och möjlighet att fotografera i RAW.

Vi kan inte förstå varför DJI valt att inte inkludera Hyperlapse bland dessa funktioner, det vill säga en rörlig timelapse som Gopro presenterade i samband med sin senaste kamera. Det här är någonting som Gopro-ägare använder flitigt och som dessutom finns inkluderat i DJI:s drönare numera.

En annan funktion vi saknar är möjlighet att skapa H.264-filer av våra videoklipp.

DJI Osmo Action

Om vi bortser från funktionerna ovan är det inte mycket vi saknar hos Osmo Action funktionsmässigt. Tvärtom har DJI lyckats fylla den med flera intressanta möjligheter.

Till exempel har Osmo Action spotmätning som låter dig peka precis var på skärmen du vill utgå ifrån exponeringsmässigt. Du kan även spela in i upp till åtta gånger slow motion direkt i kameran och aktivera någonting som kallas för face oriented exposiure, eller ansiktsbaserad exponering. Detta är för dig som filmar människor och vill att ljuset ska utgå från deras ansikten. Det är oklart exakt hur stor skillnad det här egentligen gör i slutändan, men det är ytterligare ett sätt för DJI att rikta sin produkt mer åt vloggaren.

Omdöme

Osmo Action är en riktigt stark inledning för DJI på actionkamera-marknaden, men den är inte perfekt. Det finns många aspekter och obefintliga av funktioner som argumenterar för att välja en Hero 7 Black istället: Mindre cropfaktor, möjlighet till mer vidvinkel, GPS, och hyperlapse.

Men, Osmos smidiga gränssnitt, dubbla skärmar och totala avsaknad av buggar gör ändå att vi skulle välja denna kamera. I slutändan handlar det om vad du som konsument föredrar, det finns kompromisser och fördelar med bägge alternativen. Oavsett vilken du väljer är vi glada att Gopro äntligen fått riktig konkurrens på actionkamera-marknaden.

Läs även: Test av Gopro Hero 7 Black

DJI Osmo Action

M3 rekommenderarSpecifikationer

Produkt: DJI Osmo Action.
Testad: Juni 2019
Typ av produkt: Acitonkamera
Funktioner: Bildstabilisering, timelapse, slow motion.
Sensor: 12 MP 1/2,3” CMOS
Vattentät: Ner till 10 m.
Upplösning: 3840x2160p pixlar, 60 fps. Upp till 240 fps i full hd.
Anslutningar: Bluetooth, Wifi. Kan styras via tillhörande app.
ISO: 100-3200
Skärmar: 2,25” + 1,4”
Rek. pris: 379 euro (cirka 4 040 kronor) hos DJI.com.
Pris: 3 990 kronor hos Kjell och Company.

plus

Smidig och enkel att använda
Dubbla skärmar
Bildstabilisering utan distorsion, även i mörkerläge
Spotmätning

minus

Bara ett utsnitt att välja mellan
Stor andel beskärs vid bildstabilisering
Fördröjning när bildstabiliseringen är aktiverad

Betyg 4 av 5

DJI Osmo Action Pris vid test: 3990 kr.

Bästa pris just nu: 2489 kr