Svenska Earin var tidigt ute med true wireless-hörlurar – in ear-pluggar som är helt trådlösa – och modellen M-1 var då något av det minsta vi stött på i produktkategorin. Förvisso enkla och utan revolutionerande funktioner men å andra sidan riktigt snygga, och habegäret kom som ett brev på posten. Uppföljaren följer ett redan intrampat spår kryddat med en tidsenlig teknikuppgradering.

Läs även: Jämförande test av de senaste true wireless-hörlurarna

Nu är Earin M-2 inte busfärska utan presenterades redan 2017 på CES-mässan i Las Vegas, men modellen har flugit under vår radar. Det är snarare förfrågningar från er läsare som väckt liv i vårt intresse gällande en av oss nästan bortglömda hörlurar. Vilket i sig är lite märkligt, för med facit i hand och modellen liggandes framför oss inser vi ganska snabbt att det här är en riktig höjdare som vi istället borde ha kastat oss över direkt när den lanserades. 

Earin M-2 treu wireless

Sitter bergfast i örat

Earin M-2 är verkligen små och levereras tillsammans med ett snyggt och smidigt cylinderformat laddningsfordral som lätt glider ner i bakfickan. Hörlurarna saknar vingar som i många andra fall är en förutsättning för att de ska sitta fixerade i örongången, detta oavsett om du sitter stilla eller skuttar runt på löpbandet. Här har du endast ett antal silikon- och skumpluggar i olika storlekar att förlita dig på.

Trots detta sitter de fast förvånansvärt bra, för att inte säga perfekt. Hörlurarnas låga vikt ger få, om ens några, friktioner. Då i stort sett hela enheten placeras inne i ytterörat uppnås ett naturligt tryck på enheten bakifrån vidare in mot hörselgången.

Någon höger- eller vänsterhörlur finns inte – så fort du pluggar in dem i örat anpassar de sig automatiskt och ser till att stereoljudet förmedlas korrekt. På utsidan av vardera snäckan finns en touch-kontroll och oavsett vilken av dessa du väljer att använda är funktionerna desamma: ett tapp med fingret för att pausa eller återuppta uppspelningen, två för att byta spår framåt samt tre för att backa i spellistan.

Ett längre tryck aktiverar röststyrningsfunktionen i telefonen (Siri, Alexa or Google Assistant) och vid inkommande samtal svarar du genom ett tryck och avvisar eller avslutar med två.

Earin M-2 Test

Den blygsamma storleken till trots ryms här även fyra mikrofoner som riktade inåt och utåt läser av, och om så önskas, förstärker omgivande ljud, så kallat ”Ambient sound” som steglöst går att anpassa i Earin M2-appen. Du kan alltså välja både intensitet samt vilket avstånd ljud utifrån ska tas upp, antingen från endast din absoluta närhet hela vägen upp till max då allt ljud registreras och förstärkas.

Mikrofonerna fyller även en annan funktion med sin intelligenta brusreducering, som registrerar, processar och eliminerar omgivande buller – de kan i teorin alltså även skydda dig mot bullerinducerad hörselnedsättning.

Ljudet som plockas upp av mikrofoner för att sedan förmedlas genom högtalarelementen är något onaturligt ”digital” till sin karaktär, men det fungerar. Och visst är det befriande att slippa behöva ta ur hörlurarna varje gång du ska samtala med någon eller lyssna på ett uppläst meddelande på flygplatsen eller likande. I appen kan du välja att ha funktionen konstant aktiv, i autoläge eller helt avstängd från ljud utifrån för en mer isolerad konfiguration.      

Trist app med få funktioner

Appen är i sig en riktigt enkel historia med fåtalet funktioner liksom ett gränssnitt som lämnar en del att önska. Förutom ovan nämnda funktion finns här volym- och balansreglage, användarmanual samt chattmeddelandefunktion till en supportavdelning. Någon möjlighet att ställa in och påverka ljudbilden finns däremot inte. Batteritiden är specad till runt fyra timmar per laddning, men i praktiken lyckades vi få ut max 2,5 timmar. Med laddningsfodralet (600 mAh) kan hörlurarna laddas upp tre gånger.

Earin M-2

Ljudmässigt låter Earin M-2 överraskande bra, mycket givetvis tack vare den perfekta och fixerande passformen. Istället för utrymmeskrävande dynamiska element är Earin M-2 bestyckad med balanserade armaturelement som vi upplever som väl avstämda med riktigt tung basåtergivning och med ett livfullt och välbalanserat mellanregister.

Vi önskar en mer detaljerad och krispig återgivning i övre delen av frekvensområdet, en smaksak givetvis, och har du en förkärlek för en mer inbäddad och dovare diskant kommer du här inte bli besviken.

Omdöme

Earin M-2 är ett par riktigt intressanta hörlurar som knappt syns eller märks väl på plats. Både passform och komfort får högsta betyg och ljudmässigt låter de mer än anständigt. Batteritiden, den trista och funktionellt begränsade appen, liksom att det inte går att reglera volymen direkt på enheterna, drar ner helhetsintrycket något.

Specifikationer

Modell: Earin M-2
Testad: Maj 2018
Mer info: Earin
Typ: Trådlösa in ear-hörlurar
Element: Balanserade armatur-element
Anslutning: Bluetooth 4.2
Codec: SBC, AAC samt AptX
Batteritid (enligt tillverkaren): Upp till 4 timmar, total 14 timmar 
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 5 gram styck, 68 gram totalt (hörlurar + laddningsdosa)
Övrigt: IP52-klassade
Pris: Cirka 2 500 kronor (249 euro)

plus

Smidigt format, grym passform.
Ambient sound-funktionen samt brusreducering.
Helt ok ljud.

minus

Mindre bra ljud vid telefonsamtal.
Diskanten saknar viss detaljåtergivning.
Batteritid.

Betyg 7 av 10