Testad produkt: Asus Zenfone 6
Pris: 6/64GB: 5 290 kronor hos Webhallen. 6/128GB: 5 790 kr hos Webhallen. 8/256GB: Från 7 199 kr hos Prisjakt.

Asus blev en av förra årets smartphone-överraskningar när de lanserade Zenfone 5z med topp-prestanda och de flesta viktiga premium-funktionerna – fast till ett riktigt vrakpris. Säljsuccén uteblev dock, mycket på grund av brist på marknadsföring och det superröriga gränssnittet Zen UI som knappt uppskattades av någon.

Under hösten och vintern tänkte Asus om och experimenterade lite med Android Pure, deras egna version av ett nästan helt rent Android, i ett par budgetmodeller. Detta verkar ligga som förlaga för Zenfone 6 som har fått en helt ny version av Zen UI. Nu liknar det på ytan nästan helt och håller original-Android, och Asus använder Googles appar i större utsträckning istället för onödiga egna.

Mycket kvar under ytan

Många av systemets forna funktioner finns fortfarande kvar, som maskininlärning för batterioptimering, läge för störfri spelmiljö med funktion för att strömma till Twitch och Youtube, smart volym som justerar ringsignal och media efter omgivningen, prestandaoptimeraren AI Boost och mer därtill. Men det är mycket mer diskret och smakfullt integrerat nu.

Zenfone 6 färgval.
Zenfone 6 kommer i två färger. Vi har testat den svarta. Vi hade kanske föredragit en lite diskretare Asus-logga på baksidan, men designen i övrigt är rätt så anonym, så det är i alla fall något som sticker ut. Förutom kameran då.

Det ger den ett enormt lyft i upplevelse och är något som kanske kan locka användare som varit tveksamma tidigare. En handfull extra appar får vi, bland annat Facebook och Instagram förinstallerade, samt ett eget bildgalleri, väderapp och filhanterare.

Zenfone 6 är precis som föregångaren Zenfone 5z en telefon som levererar flaggskeppsprestanda med senaste hårdvaran till ett konkurrenskraftigt pris. Den är bestyckad med Snapdragon 855, och finns i tre modeller – 6 GB ram och 64 GB lagring för 5 299 kr, eller dubbla lagringen för 5 799 kr, samt en modell med 8 GB ram och 256 GB lagring för 6 299 kronor. Det gör den några hundralappar dyrare än det just nu mest prispressade flaggskeppet Xiaomi Mi 9.

Avskalad design och jättebatteri

Den telefon Zenfone 6 mest liknar till det yttre är Zenfone Max Pro M2, en budgetlur från tidigt i år som också den har rent Android så när som på en handfull extra appar. De har liknande design och mått, avrundad baksida och plant glas framtill med mycket skärmyta och en omärkvärdig design som är mer funktionell än estetiskt tilltalande.

En sak den har gemensamt med Zenfone Max Pro M2 är batteriet. Här sitter det största batteriet i en flaggskeppstelefon hittills, hela 5 000 mAh. Det ger telefonen en riktigt lång och trygg batteritid. Tyvärr inte så enorm som vi hade hoppats på; Huawei P30 Pro och Samsung Galaxy S10 Plus levererar till exempel mer aktiv driftstid trots mindre batterier. Standby- och samtaltstid i Zenfone 6 verkar dock vara något alldeles extra.

Zenfone 6
Nästan kantfri och flärpfri skärm är läckert. Men är dold selfie-kamera värt det?

Det leder oss till att tro att det är bildskärmen som agerar energitjuv. Det är inte så överraskande, då det sitter en ips-panel här istället för oled som i konkurrenterna. Det är en snygg, ljusstark och korrekt skärm med stort färgomfång och hdr-stöd, så bildkvaliteten har vi inga klagomål på. Men en amoled med vassare kontrast och svärta, och framför allt lägre strömförbrukning, hade varit pricken över i:et.

Batteriet har god kapacitet, men för att få plats med det har Asus fått kompromissa med två saker – trådlös laddning och snabbladdning. Zenfone 6 stödjer hyfsat snabba Quick Charge 4 med effekt på upp till 15 W, men inte de 30 till 40 W som vi sett i en del konkurrenter. Orsaken till det sägs vara att ett snabbladdningsbart batteri är större och tyngre. Asus valde därför extra kapacitet istället för laddeffekt.

Goda ljudegenskaper

Asus har länge levererat bra ljud, både i sina flaggskepp och i mellanklassen, och Zenfone 6 fortsätter att övertyga på den punkten. Hörlursuttaget finns kvar och Zenfone 6 har riktigt bra da-omvandlare och förstärkare för den som uppskattar det och vill plugga in trådade lurar. Annars stödjer den Aptx HD och, tror vi, LDAC via bluetooth.

Vi får ett fylligt, rent och kraftfullt stereoljud från inbyggda högtalare, med bra möjligheter att justera ljudbild på egen hand. Precis som med Oneplus 7 Pro är dock stereobilden sned, med en majoritet av ljudet koncentrerat i högtalaren i botten.

Högtalaren i ovankant är bra, men för svag för detta. Håller vi den till örat för ett samtal så får vi riktigt rent och snyggt ljud. Det finns till och med en funktion som för att vi kan spela media via bara den, om vi inte vill ha hörlurar och inte vill störa omgivningen.

Zenfone 6 baksida
Ihopfälld sticker inte kameran ut mer än på vilken annan mobil som helst.

Första intrycket är annars att det är en ovanligt stor och klumpig lur, men det beror kanske främst på att den är millimetern tjockare än många konkurrerande flaggskepp. Precis som med Zenfone Max Pro M2 är det faktiskt överraskande slimmat och lätt med tanke på dess mäktiga batteri. Faktum är att den är kortare, smalare och lättare än till exempel Oneplus 7 Pro eller Iphone XS Max. Och bara marginellt tjockare.