Heltäckande skärm och flippkamera

Det som istället gör att Zenfone 6 sticker ut är dess totala avsaknad av flärp i skärmen, och den unika lösningen för att dölja selfie-kameran. I själva verket har den ingen selfie-kamera, utan använder samma huvudkamera som baktill. Hela kamerauppsättningen, två linser och en blixt, sitter monterade i ett rörligt kamerahus som kan flippas 180 grader och vikas upp så att den tittar ut över kanten mot dig istället.

Läs också: Kameramobilerna som är bäst för foto

Vi petar oss helt enkelt över till selfie-läge i kamera-appen (eller i valfri annan app som fotar) och istället för att växla kamera surrar en motor till och flippar upp huvudkameran. Det tar ungefär en sekund, och sedan kan du ta din selfie.

Zenfone 6 selfie
Med full kamerauppsättning flippad till framsidan framtill kan du ta riktigt avancerade selfies. men Asus lösning medför en del andra irriterande problem. 

Precis som med Oneplus 7 Pro känns det här som en väldigt klumpig lösning på ett minimalt problem. Vi har ingenting emot en liten flärp som vi sett på många nyare mobiler, eller ett par millimeter extra i marginal ovanför skärmen. Och att ha en motoriserad kamerakloss är visserligen spektakulärt, men ingenting som känns särskilt elegant.

Både plus och minus

Det gör också ansiktsupplåsningen ännu mer opraktisk än vad den är på Oneplus 7 Pro. Det tar en sekund för kameran att svänga fram, och den gör det inte automatiskt när vi plockar upp telefonen. Upplåsning måste i stället aktiveras med ett klick eller en svepning. Det är också helt omöjligt att låsa upp om du har telefonen liggandes på ett bord, eftersom kameran inte kan svänga upp då. Vi föredrar därför fingeravtrycksläsaren, som är en snabb och stabilt fungerande traditionell enhet placerad på baksidan.

Men till skillnad från Oneplus 7 Pro så får vi med Asus lösning en fördel också. Eftersom vi använder den bakåtriktade kameran, med Sonys utmärkta 48-megapixelsensor som huvudenhet och en kompletterande vidvinkelkamera och led-blixt som också svänger upp, så får vi här utan tvekan branschens mest avancerade selfie-kamera.

Vi får i princip alla fotofunktioner som vi får i normalläget, inklusive vidvinkel, porträttläge med bra bokeh, ai-assisterad nattfoto och tvåtonsblixt, laserguidad autofokus och full zoomfunktion. Kameran håller i allmänhet hög klass och tar bra foton i både dagsljus och inomhus.

Vi saknar sådant som optisk bildstabilisering, telefotolins och extra bra hantering av mörker som några av de bästa mobilkamerorna har fått på senare tid, men det här är en solid kamera med tanke på priset. En extra bonus är ett automatiskt panoramaläge där telefonen svänger runt kamerahuset jämnt och snyggt. Allt du behöver göra är att hålla luren stilla.

ZenUI
Nya Zen UI med nära nog helt ren Android-känsla är en av de bästa sakerna med Zenfone 6. Asus har dock fortfarande ett helt gäng extra funktioner under ytan.

M3 rekommenderarOmdöme

Zenfone 6 kryssar inte i alla flaggskepps-boxar, vi hade framför allt uppskattat en amoled-skärm för att få ut mer av både bildskärm och batteri. Specificerad vattentålighet hade också uppskattats. Nu får vi nöja oss med att Zenfone 6 sägs klara ”lite regn”. Den flippade kameran är inte en lösning som vi tror på i längden, även om en superavancerad selfie-kamera kan vara kul.

Men det är onekligen mycket telefon för ett bra pris. Batteritiden om du dämpar skärmljusstyrkan och dess utmärkta ljudegenskaper uppskattas. Så trots en del irritationsmoment så blir det en rekommendation. Men med en del reservation. 

Specifikationer

Produktnamn: Asus Zenfone 6 ZS630KL
Testad: Maj 2019
Tillverkare: Asus
Systemkrets: Snapdragon 855
Processor: 1st Kryo 485 Gold Prime 2,84 GHz + 3 st Kryo 485 Gold 2,42 GHz + 4st Kryo 485 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 640
Minne: 6/8 GB
Lagring: 64/128/256 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,4 tum ips, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 13 megapixel vidvinkel med led bak, flippbar
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med ZenUI 6
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), snabbknapp för Google Assistent
Batteri: 5 000 mAh, 13h 20min webbvideo (wifi), 17h blandad användning (4g), ca 31h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,55 x 0,9 cm
Vikt: 190 gram
Rek. pris: 5 299 kr (6/64GB), 5 799 kr (6GB/128GB), 6 299 kr (8GB/256GB)
Pris: 6/64GB: 5 290 kronor hos Webhallen. 6/128GB: 5 790 kr hos Webhallen. 8/256GB: Från 7 199 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 361 178 poäng
Geekbench 4: 10 827 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 63 256 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 5 673 poäng

plus

Höga prestanda
Mycket bra ljud
Renare, snyggare gränssnitt
Bra batteritid
Priset

minus

Anonym design, utöver kameran
Saknar en del premium-egenskaper
Omöjlig ansiktsupplåsning

Betyg 4 av 5