Senaste uppdateringen (2019-09-30):

Minecraft Earth släpps snart som early access

I samband med årets Minecon meddelar Microsoft och Mojang att deras kommande mobilspel Minecraft Earth kommer att släppas i så kallad “early access” under oktober. Det fulla spelet är sedan tänkt att släppas globalt under slutet av året till Android och IOS.

Missa inte: Supersiffran - så många spelar Minecraft varje månad

Exakt vilka länder som kommer få tillgång till early access-versionen är oklart, men sedan tidigare var Stockholm en av få städer i världen som fick vara med i det första beta-testet av Minecraft Earth.

Minecraft Earth, som visades upp för första gången tidigare i år, är ett augmented reality-mobilspel där du själv eller tillsammans med kompisar går runt i den riktiga världen och upptäcker Minecraft-byggen och slåss mot spelets fiender.

Under Minecon visade Mojang också att spelet kommer innehålla särskilda tillfälliga platser med specifika utmaningar som att slåss mot fiender, lösa pussel eller samla material.

Early access innebär att du får spela ett spel innan det är färdigt. Spelet kan fortfarande kosta pengar, men utvecklaren har brasklappen att spelet kommer att ändras och färdigställas medan du spelar det. Minecraft Earth kommer däremot vara kostnadsfritt.

Early access används bland annat i marknadsföringssyften för att kolla intresset för ett visst spel eller för att göra produkten bättre genom att få fler spelare som testar det. Detta gäller även för Minecraft Earth som till en början inte kommer vara det kompletta spelet utan detta kommer ske först i samband med det globala släppet.


Uppdatering 2019-08-30:

Minecraft Earth-betan släpps till Android

Är du nyfiken på Minecraft Earth kan vi meddela att spelet nu finns tillgängligt i en betaversion för Android, detta efter att tidigare endast ha funnits för IOS.

Minecraft Earth kan enklast beskrivas som en AR-version av Minecraft, med andra ord går det ut på att bygga saker och utforska världen. Den stora skillnaden är att den digitala världen korsas med den riktiga världen, vilket ger en ny dimension åt spelet.

I den senaste betaversionen har Microsoft dessutom lagt till stöd för rubiner, en valuta som du kan använda för att skaffa diverse föremål. Rubiner kan du antingen få genom att spela spelet eller köpa för riktiga pengar. Dina rubiner kopplas till ditt Xbox Live-konto, så du kommer att ha kvar samma antal även om du byter enhet.

Mer information om betaversionen för Android och hur rubinerna fungerar kan du ta del av på Minecraft.net.


Uppdatering 2019-08-06:

Video: Så bra är första betaversionen

Många väntar otåligt på fler nyheter om det kommande mobilspelet Minecraft Earth. Under sommaren fick vi på M3 chansen att ladda ned och prova en första betaversion av spelet. Vad vi tycker om det? Titta på videon högst upp i artikeln så får du veta!


Uppdatering 2019-06-16:

En titt på Minecraft Earth under E3

På E3-mässan i Los Angeles fick M3 äran att vara en av de första testa Minecraft Earth. Här byggde vi skulpturer i verkliga världen i såväl stor som liten skala. Under årets mässa visade även Mojang upp Minecraft Dungeons där vi går ner i grottorna i den kubistiska världen för att bekämpa Endermens och Creepers.

Se videon ovan för våra första intryck av Mojangs nya titlar!


Uppdatering 2019-06-14:

Första gameplay-videon publicerad

I samband med Apples WWDC-event under måndagskvällen bjöds vi på en förhandstitt av Minecraft Earth, den kommande ar-versionen av det omåttligt populära spelet.

I klippet nedan ser vi hur spelet ser ut:

Som synes ska det alltså vara möjligt att få upp en miniatyrversion av sig själv i spelet, något som gör det hela lite mer realistiskt.

Anledningen till att Minecraft Earth visades upp på eventet är att spelet kommer finnas tillgängligt för IOS, men det kommer även att finnas en version för Android.


Tidigare:

Ar-spelet Minecraft Earth offentliggjort

Ska Pokémon Go äntligen få sin första värdiga utmanare? Svenska Mojang – sedan 2014 ägt av Microsoft – har precis avtäckt en potentiell game-changer inom segmentet för ar-baserade mobilspel. Ar, eller förstärkt verklighet som vi brukar skriva på svenska, innebär att den digitala världen korsas med den fysiska, och utnyttjar ofta mobiltelefoners kameror för att "placera" 3d-objekt i olika utom- och inomhusmiljöer.

Och nu är det alltså Minecrafts tur att få ar-behandlingen. Det nya spelet kallas Minecraft Earth, och precis som i de tidigare Minecraft-spelen går det ut på att bygga saker med olika block, utforska stora världar och tampas med läbbiga monster. Skillnaden är nu att du alltså går runt och spelar i verkligheten.

Räknat över alla plattformar är Minecraft i dagsläget världens näst mest sålda spel (154 000 000 exemplar), enbart slaget av Tetris med 170 000 000 sålda ex.

Minecraft Earth

Samla resurser, delta i olika lokala utmaningar och samarbeta med andra spelare för att skapa storslagna byggverk, uppmanar spelutvecklaren på den nyskapade sajten för Minecraft Earth. Själva grundprincipen med spelet är just gemenskapen och det faktum att spelvärlden ständigt utvecklas runt omkring spelarna.

Du och dina vänner kan bygga strukturer tillsammans avgränsat från andra spelare, men det ska sedan gå att placera ut skapelserna i den gemensamma världen så att vem som helst som passerar förbi med spelet igång kan se dem.

Chefsutvecklaren Torfi Olafson säger till The Verge att man i princip "täckt hela jordklotet med Minecraft" med hjälp av kartdata från Openstreetmap. Microsoft vill undvika kraschande servrar och annat strul och kommer därför fasa ut den globala lanseringen när det väl är dags.

Precis som Pokémon Go blir Minecraft Earth gratis att ladda ned, och mycket hysch-hysch råder fortfarande kring hur Microsoft planerar att tjäna pengar på spelet. Microsoft lovar dock att inte ha några lootboxar.

Så går du med i betatestet av Minecraft Earth

Den slutna betaversionen av Minecraft Earth släpps i sommar på både Android och IOS. För att ha chans att bli utvald för testet behöver du anmäla dig på spelets webbplats.

Du måste vara över 18 år och gå med på Microsofts insamling av personuppgifter för att få vara med. Du behöver också logga in med ett Microsoft-konto (ett gammaldags Minecraft-konto räcker inte). Bland uppgifterna Microsoft behöver finns bland annat mejladressen till ditt Google Play/App Store-konto.

Microsoft vill också veta om du kan tänka dig att lämna feedback om spelet (tackar du nej lär sannolikheten att bli utvald minska väsentligt), och har en del frågor om ditt spelande.