Ska Pokémon Go äntligen få sin första värdiga utmanare? Svenska Mojang – sedan 2014 ägt av Microsoft – har precis avtäckt en potentiell game-changer inom segmentet för ar-baserade mobilspel. Ar, eller förstärkt verklighet som vi brukar skriva på svenska, innebär att den digitala världen korsas med den fysiska, och utnyttjar ofta mobiltelefoners kameror för att "placera" 3d-objekt i olika utom- och inomhusmiljöer.

Och nu är det alltså Minecrafts tur att få ar-behandlingen. Det nya spelet kallas Minecraft Earth, och precis som i de tidigare Minecraft-spelen går det ut på att bygga saker med olika block, utforska stora världar och tampas med läbbiga monster. Skillnaden är nu att du alltså går runt och spelar i verkligheten.

Räknat över alla plattformar är Minecraft i dagsläget världens näst mest sålda spel (154 000 000 exemplar), enbart slaget av Tetris med 170 000 000 sålda ex.

Minecraft Earth

Samla resurser, delta i olika lokala utmaningar och samarbeta med andra spelare för att skapa storslagna byggverk, uppmanar spelutvecklaren på den nyskapade sajten för Minecraft Earth. Själva grundprincipen med spelet är just gemenskapen och det faktum att spelvärlden ständigt utvecklas runt omkring spelarna.

Du och dina vänner kan bygga strukturer tillsammans avgränsat från andra spelare, men det ska sedan gå att placera ut skapelserna i den gemensamma världen så att vem som helst som passerar förbi med spelet igång kan se dem.

Chefsutvecklaren Torfi Olafson säger till The Verge att man i princip "täckt hela jordklotet med Minecraft" med hjälp av kartdata från Openstreetmap. Microsoft vill undvika kraschande servrar och annat strul och kommer därför fasa ut den globala lanseringen när det väl är dags.

Precis som Pokémon Go blir Minecraft Earth gratis att ladda ned, och mycket hysch-hysch råder fortfarande kring hur Microsoft planerar att tjäna pengar på spelet. Microsoft lovar dock att inte ha några lootboxar.

Så går du med i betatestet av Minecraft Earth

Den slutna betaversionen av Minecraft Earth släpps i sommar på både Android och IOS. För att ha chans att bli utvald för testet behöver du anmäla dig på spelets webbplats.

Du måste vara över 18 år och gå med på Microsofts insamling av personuppgifter för att få vara med. Du behöver också logga in med ett Microsoft-konto (ett gammaldags Minecraft-konto räcker inte). Bland uppgifterna Microsoft behöver finns bland annat mejladressen till ditt Google Play/App Store-konto.

Microsoft vill också veta om du kan tänka dig att lämna feedback om spelet (tackar du nej lär sannolikheten att bli utvald minska väsentligt), och har en del frågor om ditt spelande.