Med krympande skärmramar har mobiltillverkarna blivit tvungna att ta till allt mer innovativa metoder för att få plats med en kamera på framsidan, alltså den lins som i folkmun brukar refereras till som frontkamera eller selfiekamera. Sedan Apple först lanserade sin omtalade flärp 2017 (Iphone X) har vi sett alltifrån droppar till kamerahål pryda telefonernas framsidor.

Men självklart tog resan inte slut här. Det slutgiltiga målet var – och är – så klart en heltäckande skärm från kant till kant. För att åstadkomma detta krävs en kamera som kan dyka upp när du behöver den, men som håller sig gömd i alla andra situationer.

Oppo doppar tårna med Find X

BBK Electronics, företaget bakom Oneplus, Vivo och Oppo, var bland de första att förvandla idén till verklighet. Redan i fjol visade de upp sin Oppo Find X, där den motoriserade kameramodulen sköts upp vid behov. Om du inte hört talas om Find X innan är det inte så konstigt eftersom Oppos mobiler inte är lanserade på den svenska marknaden.

Deras lösning visade sig vara något problematisk. Modulen laggade, fastnade och var framför allt för långsam. Redan vid lansering påpekade användare att även om konceptet var coolt, så leder nästan allt motoriserat till följdproblem. Oavsett om det rör sig om förslitningsproblem eller, som i Find X:s fall, en fråga om smidighet, är slutsatsen att tekniken sällan är lika häftig som det verkar.

Allt vore frid och fröjd om pop up-kameran förblev en uppseendeväckande gimmick, men nu börjar en trend skönjas bland vårens flaggskeppslanseringar. BBK Electronics övergav trots allt inte konceptet och introducerade kameralösningen även i 2019 års modeller, däribland Oneplus 7 Pro. Även Asus har hoppat på pop up-tåget med sitt nya flaggskepp Zenfone 6, där kameran på baksidan extraknäcker som selfiekamera då den fälls upp med hjälp av en motor vid behov.

Asus Zenfone 6 (vänster) Oneplus 7 Pro (höger).
Asus Zenfone 6 (vänster) och Oneplus 7 Pro (höger).

Tillverkarna bakom telefonerna menar så klart att all oro för att mekaniken inte ska vara hållbar är helt obefogad. Oneplus säger att främre kameran hos Oneplus 7 Pro håller för att aktiveras 150 gånger per dag i fem år, under samma tidsperiod kommer Zenfone 6:s kamera kunna vinklas upp 54 gånger dagligen.

Dessa hundratusentals aktiveringar har dock skett under testlabbsomständigheter. I verkligheten, där den mänskliga faktorn och andra störande fenomen som grus och kladd spelar in, är det en helt annan femma. Det här är någonting som inte minst Samsung blivit varse om med sin vikbara mobil Galaxy Fold, som enligt företagets egen utsago kunde vikas 200 000 gånger men som bekant inte höll många minuter i användarnas händer.

Förstklassiga flaggskepp blir gimmicklurar

Samsung är för övrigt i min mening är de enda som lyckats med pop up-kameralösningen med sin mellanklassmobil Galaxy A80. Här tar mekaniken inte bara ett skutt upp; den utför även en kullerbytta om 180 grader för att vända kameran, som annars sitter lugnt och tryggt på A80:s baksida.

Skillnaden här är att A80 inte på något sätt är en flaggskeppsmobil. Samsung erbjuder en rad andra mobiler (kanske lite för många till och med) med liknande konfiguration men med en helt ordinär kameralösning.

Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A80 är långt ifrån Samsungs flaggskeppsmobil.

Hur länge håller den – egentligen?

Frontkameran används inte bara för selfies – den möjliggör även videosamtal och låter oss låsa upp mobilen med hjälp av ansiktsigenkänning. Nu erbjuder alla lurar som nämnts i den här texten även fingeravtrycksläsare, och det är en smaksak hur användaren tycker det är smidigast att låsa upp sin mobil. Personligen har jag fallit pladask för ansiktsigenkänningen som upplåsningsmetod, och faktum är att Asus delvis marknadsför sin Zenfone 6 med den här funktionen.

Här är en mening direkt tagen från pressmaterialet:

”Med Face Unlock låser du snabbt och säkert upp mobilen via en ansiktsigenkänningsfunktion som läser av dina ansiktsdrag och säkerställer att det är du.”

Frontkameran kommer med andra ord inte bara användas när jag vill ta en bild på mig själv, utan även varje gång jag vill låsa upp mobilen. Själv kommer jag lätt upp i 100 väckningar per dag, ibland 200. Det innebär till exempel att Zenfone 6-frontkameran riskerar att vara oanvändbar redan efter drygt två och ett halvt år. Ingen andrahandsmarknad här inte.

Nu har jag inte ens nämnt de fysiska problem som följer med det faktum att frontkameran måste aktiveras varje gång mobilen ska väckas. Hur mycket slits Oneplus 7 Pro-kameran när den av misstag aktiveras i jackfickan där linsen får ligga och skramla med nycklar och mynt? Vad händer när jag försöker väcka Zenfone 6 när den ligger med baksidan mot underlaget?

Det går inte heller att komma ifrån att det krävs några millisekunder för en motor att poppa upp en frontkamera jämfört med att enbart aktivera en redan färdigvinklad lins i skärmen. Tid som kanske inte låter mycket, men som i dag känns som eoner i en annars blixtsnabb flaggskeppsmobil.

Jag är högst medveten om att någonting alltid måste kompromissas med när det kommer till frontkameran på dagens mobiler. Men det är helt orimligt att en lins som tar upp en knapp millimeter av skärmen är så störande för någon användare att det är värt en så här potentiellt instabil, ohållbar lösning. Jag förutspår att vi om ett par år kommer se tillbaka på dessa modeller på samma sätt som vi i dag minns 3d-tv och DAB-radio: Med nostalgi och förundran över hur någon kunde tro att det skulle slå igenom.

OnePlus 7 Pro (8GB RAM) 256GB Pris vid test: 8395 kr.

Bästa pris just nu: 6990 kr