Ingen hade blivit förvånad om Spotify släppte egna hörlurar eller högtalare. Eller ens en Chromecast Audio-liknande dongel till stereon. Men när Spotify nu presenterar sin första hårdvara är det med något betydligt mer överraskande.

Car Thing – så kallas den, och det handlar om en liten pryl du ansluter till 12-voltsuttaget i bilen och kopplas med bluetooth till både bilen och mobilen. Den har en liten rund skärm som visar vad som spelas, och några knappar för enkel navigation men är tänkt att huvudsakligen styras med rösten och kommandot ”Hej Spotify”.

Men Car Thing är inte tänkt att bli en kommersiell produkt, åtminstone inte än. Istället handlar det om att inhämta information om hur användarna lyssnar på musik och poddar i bilen. Testerna kommer till att börja med bara ske i USA och företaget bjuder in utvalda Premium-medlemmar.

Spotify har även varumärkesskyddat ”Voice Thing” och ”Home Thing” och skriver i ett pressmeddelande att även dessa kan dyka upp i nya testrundor för att förstå andra användningsmönster.