Testad produkt: Samsung Galaxy A40
Pris: Från 2 450 kronor hos Prisjakt. Billigaste abonnemang: 299 kr/mån hos Tre (10 GB surf).


Samsungs Galaxy A-serie har i år fått en nystart, med mer varierade modeller och en ny och smartare namnserie. Första luren introducerades på Mobile World Congress, och ytterligare tre presenterades i början av april. Det finns fler än så, men dessa är de som är Sverige-aktuella hittills.

Den första att släppas var Galaxy A50, och nu har vi tagit oss en titt på dess lillasyskon Galaxy A40. Den är både mindre i måtten, i funktioner och i prislapp. Rekommenderat pris är 2 690 kronor, och den säljs i skrivande stund i de flesta butiker för hundra kronor mindre.

Fler mobiltester

Det är en läcker liten telefon med avrundade kanter och hörn, blank välvd baksida med ett skimmer i ytan som ger den ett riktigt premiumutseende. Bakstycket är i plast men förutom en lite annan känsla om man knackar på det, så upplever vi det precis som böjt Gorillla Glass. Med avlång skärm på precis under sex tum är den trevligt kompakt att greppa och kan utan problem navigeras med enhandsgrepp.

Galaxy A40 baksida
Svarta bakstycket på Galaxy A40 ger oss ett läckert regnbågsskimmer. Det syns även i de andra tre färgvalen ljusblått, vitt och "coral" som är pastellaktigt orange. Men inte lika tydligt som i den svarta.

Snabb inloggning och snygg skärm
Till skillnad från Galaxy A50 har inte A40 fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen, utan det sitter en på baksidan istället. Det är faktiskt ett pluspoäng i detta fall, då läsaren i A50 är frustrerande seg, och den antagligen hade varit det här också. Nu är den istället trevligt rapp och låser problemfritt upp telefonen.

Annars har skärmen mycket snarlika egenskaper, en 1080p amoled med samma mini-flärp för framåtriktad kamera i ovankant och minimalt med skärmkanter runtom. Skärmen ger oss utmärkt skärpa och är extra punkttät. Skärmar i den här storleken i budgetmobiler är annars ofta är på 720p.

Ljusstyrkan är inte så maxad som i Samsungs flaggskepp, den går upp till ungefär 550 cd/m2 som allra mest. Det är bra nog i de allra flesta situationer. Vi får givetvis inte heller sådant som hdr-stöd i den här prisklassen, men utmärkt kontrast och bra lyster i färgerna.

Ljudet en besvikelse i Galaxy A40

Galaxy A40 har monohögtalare i botten och uttag för hörlurar. Högtalaren är kanske telefonens svagaste kort, ljudet är platt och rörigt, med märkligt skramlig bas och hur mycket diskant vi får varierar enormt beroende på hur vi håller telefonen. Med lurar inpluggade låter det mer genomsnittligt bra. Inget för en audiofil, men heller inget specifikt att klaga på.

Galaxy A40 drivs av en snäppet beskedligare processor än Galaxy A50, en Exynos 7 med två kraftfulla och sex strömsnåla kärnor. 4 GB ramminne och 64 GB lagring är ungefär vad vi förväntar oss, och vill man ha mer utrymme går det att stoppa in micro sd-kort.

Galaxy A40 flärp
Den minimala flärpen framtill rymmer en selfie-kamera på hela 25 megapixlar.

Processorn levererar prestanda nog för alla vardagssysslor, men vi skulle kanske inte spela spel på den, och får kanske räkna med några tiondelars väntetider extra vid start av appar, och en aning lagg vid scrollning på tunga webbsidor och liknande sysslor. I daglig användning, med webb, e-post, telefoni och Facebook, upplever vi den fortfarande som rätt så rapp.

Snabbt system med störande onödigheter

En sak som vi upplever som extra segt är nyhetsflödet i Bixby-skärmen, som hackar extra mycket. Annars är Samsungs One UI ett rätt så avskalat gränssnitt som är snabbnavigerat och genomtänkt. Den som inte är bekant med Samsungs sätt att tänka och strukturera saker och ting kan behöva ett tag för att vänja sig.

Samsungs ovana att stoppa in massor av onödiga extra-appar, och att ersätta Googles utmärkta standardappar med sina egna hade vi dock gärna varit utan. En del mervärden som en bra röstinspelare, fitness-app och filhanterare är välkomna, men mycket annat borde Samsung skippa. Vi får också Facebook, Linkedin Onedrive och Office förinstallerade utan möjlighet att avinstallera.

One UI
Samsungs One UI. Snyggt och smart, men nedtyngt av onödiga appar.

Med ett batteri på 3 100 mAh får räcker den utan tvekan i en aktiv arbetsdag, och för det mesta får vi ut över ett dygn av varierad användning. Det är dock lite förvånade att den inte räcker längre. Galaxy A50 imponerade stort med 18 timmar aktivt videospelande med 4 000 mAh-batteri. Här får du knappt elva timmar, trots mindre skärm och beskedligare processor. Det känns som om den borde ha landat på ett par, tre timmar mer, även om resultatet här definitivt är väl godkänt.

Samsung Galaxy A40 SM-A405FN/DS Pris vid test: 2450 kr.

Bästa pris just nu: 2188 kr