Galaxy A40 testades i maj 2019, och testet uppdaterades med ny information, aktuellt pris och omdöme i maj 2020.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En snygg, skarp amoled-skärm, design och byggkvalitet med premiumkänsla, duglig prestanda för de flesta situationer och en enkel men stabil kamera med extra vidvinkellins, i en prispressad mobil. Galaxy A40 imponerar fortfarande. Trots en svag punkt, högtalaren, kan vi solklart rekommendera den.

Positivt

  • Snygg, greppvänlig och välbyggd
  • Bra amoled-skärm
  • Alla viktiga funktioner
  • Snabb, stabil kamera

Negativt

  • Trist och dämpad högtalare
  • Ganska mycket bloatware

Testad produkt: Samsung Galaxy A40
Pris: Från 2 480 kronor hos Prisjakt.

M3 rekommenderar

Samsungs Galaxy A-serie fick 2019 en nystart, med tydligare och smartare namngivning. Galaxy S är premium, Galaxy A allt annat, från budget till bra mellanklass. Galaxy A40 som kom för exakt ett år sedan är en av de billigare, men inte riktigt budgetklass, utan kostade runt 3 000 kronor när den först dök upp i butiker. Priset sjönk sedan snabbt till under 2 500 kronor, där det fortfarande ligger idag.

Det är en läcker liten telefon med avrundade kanter och hörn, blank välvd baksida med ett skimmer i ytan som ger den ett riktigt premiumutseende. Bakstycket är i plast men förutom en lite annan känsla om man knackar på det, så upplever vi det precis som böjt Gorillla Glass. Med avlång skärm på precis under 6 tum är den trevligt kompakt att greppa och kan utan problem navigeras med enhandsgrepp.

Snabb inloggning och snygg skärm

Till skillnad från större och dyrare Galaxy A50 har inte A40 fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen, utan det sitter en på baksidan istället. Det är faktiskt ett pluspoäng i detta fall, då läsaren i A50 är frustrerande seg, och den hade antagligen varit det här också. Nu är den istället trevligt rapp och låser problemfritt upp telefonen.

Galaxy A40 baksida
Svarta bakstycket på Galaxy A40 ger oss ett läckert regnbågsskimmer. Det syns även i de andra tre färgvalen ljusblått, vitt och "coral" som är pastellaktigt orange. Men inte lika tydligt som i den svarta.

Annars har skärmen mycket snarlika egenskaper, en 1080p amoled med samma mini-flärp för framåtriktad kamera i ovankant och minimalt med skärmkanter runtom. Skärmen ger oss utmärkt skärpa och är extra punkttät. Skärmar i den här storleken i budgetmobiler är annars ofta är på 720p, och amoled är väldigt ovanligt.

Ljusstyrkan är inte så maxad som i Samsungs flaggskepp, den går upp till ungefär 550 cd/m2 som allra mest. Det är bra nog i de allra flesta situationer. Vi får givetvis inte heller sådant som hdr-stöd i den här prisklassen, men utmärkt kontrast och bra lyster i färgerna.

Ljudet en besvikelse i Galaxy A40

Galaxy A40 har monohögtalare i botten och uttag för hörlurar. Högtalaren är kanske telefonens svagaste kort, ljudet är platt och rörigt, med märkligt skramlig bas och hur mycket diskant vi får varierar enormt beroende på hur vi håller telefonen. Med lurar inpluggade låter det mer genomsnittligt bra. Inget för en audiofil, men heller inget specifikt att klaga på.

Galaxy A40 drivs av en Exynos 7 med två kraftfulla och sex strömsnåla kärnor. 4 GB ram-minne och 64 GB lagring är ungefär vad vi förväntar oss, och vill man ha mer utrymme går det att stoppa in mikro sd-kort.

Galaxy A40 flärp
Den minimala flärpen framtill rymmer en selfiekamera på hela 25 megapixlar.

Processorn levererar prestanda nog för alla vardagssysslor, men vi skulle kanske inte spela spel på den, och får kanske räkna med några tiondelars väntetider extra vid start av appar, och en aning lagg vid scrollning på tunga webbsidor och liknande sysslor. I daglig användning, med webb, e-post, telefoni och Facebook, upplever vi den fortfarande som rätt så rapp.

Snabbt system med störande onödigheter

En sak som vi upplever som extra segt är nyhetsflödet i Bixby-skärmen, som hackar extra mycket, men det är en funktion vi lätt kan välja att ignorera helt. Annars är Samsungs One UI ett rätt så avskalat gränssnitt som är snabbnavigerat och genomtänkt. Den som inte är bekant med Samsungs sätt att tänka och strukturera saker och ting kan behöva ett tag för att vänja sig.

Samsungs ovana att stoppa in massor av onödiga extra-appar, och att ersätta Googles utmärkta standardappar med sina egna hade vi dock gärna varit utan. En del mervärden som en bra röstinspelare, fitness-app och filhanterare är välkomna, men mycket annat borde Samsung skippa. Vi får också Facebook, Linkedin Onedrive och Office förinstallerade utan möjlighet att avinstallera.

One UI
Samsungs One UI. Snyggt och smart, men nedtyngt av onödiga appar.

Med ett batteri på 3 100 mAh räcker den utan tvekan i en aktiv arbetsdag, och för det mesta får vi ut över ett dygn av varierad användning. Det är dock lite förvånade att den inte räcker längre. Galaxy A50 imponerade stort med 18 timmar aktivt videospelande med 4 000 mAh-batteri. Här får du knappt elva timmar, trots mindre skärm och beskedligare processor. Det känns som om den borde ha landat på ett par, tre timmar mer, även om resultatet här definitivt är väl godkänt.

Galaxy A40 har en dubbelkamera baktill, med en standardsensor på 16 megapixel och en vidvinkellins på 5 megapixel. Du växlar lätt mellan sensorerna i kamera-appen, men det går inte att zooma ut steglöst till vidvinkelläge. Vidvinkelkameran har fast fokus med långt skärpedjup. Det gör den snabb att använda, men lite begränsad i dunklare ljus. Bilder får en viss förvrängning utåt hörnen, men bibehållen skärpa. I mörkare miljöer ger den oss också märkligt varma färgtoner.

Fler mobiltester

Standardkameran fotar stabilt och snyggt i dagsljus. Ljusa ytor, som en lätt molnig himmel, kan få lite utfrätt effekt, och i kvällsljus har den givetvis inte samma dynamik som dyrare mobiler med större sensorer och avancerad bildprocessor.

Galaxy S40 kamera
Dubbelkamera baktill är inte ovanligt i denna prisklass längre. Dubbelkamera där den ena linsen har vidvinkel är däremot sällsynt.

Mer intressant är kanske kameran framtill. Den har hela 25 megapixlars upplösning, så du kan få väldigt detaljerade självporträtt. I standardläge sparar den dock 12-megapixelbilder, men då med lite extra ljuskänslighet. Med fast fokus gäller det dock att du håller luren på rätt avstånd för bra resultat.

Specifikationer

Produkt: Samsung Galaxy A40 SM-A405FN/DS
Testad: Maj 2019, uppdaterad maj 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 7 Octa 7885
Processor: 2st Cortex-A73 1,3 GHz, 6st Cortex-A53 1,3 GHz
Grafik: Mali-G71 MP2
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 5,9 tum amoled, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 16 megapixel + 5 megapixel vidvinkel med led bak, 25 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 9.0 med One UI
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 100 mAh, 11h 20min webbvideo (wifi), 10h 10min blandad användning (4g), 19h samtal (3g)
Storlek: 14,5 x 6,9 x 0,8 cm
Vikt: 140 gram
Rek. pris: 2 690 kronor
Pris: Från 2 480 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 106 456 poäng
Geekbench 4: 949 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 13 468 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 632 poäng