Transkribering är en ny app från Google som släpptes i april och hjälper döva och personer med nedsatt hörsel att uppfatta vad andra säger genom att transkribera allt de säger i mer eller mindre realtid.

För att uppmärksamma globala tillgänglighetsdagen 16 maj visade Google upp en ny funktion som snart ska läggas till i den redan ganska häftiga appen: Möjligheten att transkribera andra ljud än språk.

De ljud som Googles maskininlärningsalgoritmer har lärt sig känna igen är bland annat applåder, skratt, musik, hundskall, handklapp och ”ljudet av ett fordon som svischar förbi”. Ord visas som i dag längst upp på skärmen och vardagsljuden längst ner.

The Verge-skribenten Casey Newton och BBC-korrespondenten Dave Lee frågade på Twitter om appen känner igen pruttar, och svaret från @Anroid-kontot var: Ja, men det är svårt att få tag i testdata.

Att tala om pruttar kanske inte är kutym i finare sällskap, men det är ingen tvekan om att ljudet kan tillföra förståelse i många situationer – för att inte tala om humor.