I förra veckan meddelade Trump-administrationen att den kinesiska mobiltillverkaren Huawei förbjuds från att göra affärer med amerikanska bolag. Detta efter att ett nationellt nödläge utlysts mot företag som uppskattas riskera rikets säkerhet. I kölvattnet av den uppseendeväckande händelsen har nu Google meddelat att man ändrar villkoren kring hur Huawei får använda sig av operativsystemet Android.

Läs också: Google klipper banden med Huawei – stängs ute efter Trumps beslut

Kort sagt förbjuds Huawei att använda centrala Android-appar som Youtube, Maps, Play-butiken och Gmail. I stället tvingas Huawei förlita sig på den Android-version som baseras på öppen källkod (AOSP).

Uppdatering 21 maj: Usa skjuter upp blockeringen med 90 dagar

Men: Säkerhetsuppdateringar och Google-appar likt de som listas ovan kommer även fortsättningsvis att vara tillgängliga på de Huawei-telefoner som finns ute på marknaden för tillfället. I en tweet är Android-teamet väldigt specifikt med ordet "existerande". 

Minimal påverkan för Huawei-användare i dag

Huawei går på samma linje i ett färskt uttalande som bland annat mejlats till amerikanska The Verge. Företaget uppger att alla befintliga Huawei- och Honor-telefoner kommer åtnjuta säkerhetsuppdateringar och annan mjukvaruservice på samma sätt som tidigare. Huawei skriver också att man ser sig som en nyckelpartner i Android-ekosystemet och haft en betydande roll i operativsystemets utveckling.

Huawei om blockaden: "Tillväxten kan sakta in, men bara lite"

Du som är sugen på att införskaffa exempelvis en Huawei P30 löper alltså ingen stor risk för negativa konsekvenser på kort sikt. En uppdatering som emellertid lär påverkas är kommande Android Q. Vanligen får hårdvarutillverkare tidig tillgång till nya Android-versioner för att kunna implementera den i nya mobiler, men förra veckans besked sätter troligtvis käppar i hjulet. I nuläget är det oklart när (eller om?) Huaweis telefoner kommer att få tillgång till Android Q.

Längre fram blir det ännu mer osäkert. Förutsatt att tvisten inte löses relativt snabbt kan kommande Huawei-telefoner tvingas förlita sig på egenutvecklade appar. Inget Google Maps, inget Gmail och inget Youtube. Till råga på allt kan Huawei bli tvungna att använda en egen app-butik motsvarande Play Store för att erbjuda nedladdningsbar mjukvara till sina användare.

Enligt bland andra CNN ska Huawei ha varit relativt förberett på det som nu skett, och uppger att man snickrat på ett eget operativsystem i drygt tre år. Det som nu återstår att se är huruvida fler amerikanska aktörer (som Microsoft) väljer att agera. Huawei bygger som bekant även bärbara datorer, vilka kör Windows. Räkna med många, många fler nyheter på "Huawei vs USA"-fronten den kommande tiden.

Huawei P30 Pro Dual SIM (8GB RAM) 256GB Pris vid test: 9945 kr.

Bästa pris just nu: 6877 kr