De senaste åren har energisnål led-belysning blivit allt vanligare och numera används tekniken i en lång rad prylar, däribland lampor, mobiltelefoner och tv-apparater.

Nu varnar emellertid forskare för att led-belysningen kan skada våra näthinnor, vilket bland annat medför sämre synskärpa och ökad risk för ögonsjukdomar. Varningen kommer i en rapport på 400 sidor från den franska hälsomyndigheten ANSES som citeras av Sky News.

Boven i sammanhanget är det blå ljuset som används i led-belysningen, alltså samma ljus som gör det svårare för oss att somna efter att vi stirrat på våra mobiltelefoner. Ljuset kan enligt forskningrapporten även leda till huvudvärk och en ökad risk för olyckor.

Att filtrera bort det blå ljuset med hjälp av speciella filter och glasögon anses inte som tillräckligt effektivt, vilket gör att forskarna nu uppmanar pryltillverkarna att minska intensiteten i led-belysningen.

Rapporten har mött viss kritik, bland annat i en artikel från Quartz. Där noteras bland annat att led-belysningen som härrör från konsumentskärmar inte är tillräckligt stark för att utgöra någon reell hälsofara. Led-lampor, däremot, är en annan femma då de är mycket kraftfullare. I lamp-fallet är det däremot ljusstyrkan som pekas ut som potentiellt skadlig, då den kan skada ögats fotoreceptorer.