Om mindre än 90 dagar kan Huawei hindras från att lansera nya mobiler med populära appar som Youtube, Gmail och Google Maps – och användare riskerar att gå miste om nya Android-versioner. Detta efter att Google meddelat att man följer Trumpadministrationens linje och klipper banden med Huawei avseende mjukvara som inte baseras på öppen källkod.

Även om de Huawei-surfplattor- och mobiler som finns att köpa för tillfället ska få fortsatt stöd av Google verkar användarna känna oro inför framtiden – i alla fall om vi ska gå efter inflödet av produkter på köp-och-säljsajten Blocket.

Ekot rapporterar att fem gånger så många Huawei-mobiler lagts ut till försäljning jämfört med samma period i fjol. Det ska även röra sig om en mångdubbling av annonser jämfört med förra veckan.

– Absolut, så är det. När det blir mediala kriser är andrahandsmarknaden snabb på att reagera, säger Blockets pressansvarige Tero Marjamäki till Ekot.

Kinesiska Huawei har stått för idel mobilsuccéer i västvärlden de senaste åren, och har även dotterbolaget Honor att tacka för det. Men för närvarande råder alltså stor osäkerhet kring huruvida framgångarna tillåts fortsätta – en Android-mobil utan Googles populära appar och Play Store-stöd är långt ifrån en garanterad succé.

Efter USA:s beslut att svartlista Huawei har flera betydande aktörer sett sig tvungna att införliva kravet. Förutom Google har chipptillverkaren Arm meddelat att man upphör med samarbetet, vilket bäddar för ännu mer osäkerhet kring hur Huawei ska lyckas bygga sina telefoner i framtiden.

Mer om USA:s svartlistning av Huawei och möjliga konsekvenser kan du läsa om nedan.

Artiklarna är listade i kronologisk ordning:

16 maj: Trump utdelar inte en utan två smällar mot Huawei
20 maj: Google klipper banden med Huawei
20 maj: Androidsmockan mot Huawei – så påverkas du
20 maj: Huawei: "Tillväxten kan sakta in, men bara lite"
21 maj: USA skjuter upp Huawei-blockaden i 90 dagar
Krönika: Oskyldiga drabbas när supermakterna ryker ihop
22 maj: Arm bryter med Huawei – ”ett oöverstigligt hinder”
23 maj: Huawei kan ha eget OS ute redan i år

Huawei P30 Pro Dual SIM (6GB RAM) 128GB Pris vid test: 8975 kr.

Bästa pris just nu: 5393 kr