Testat spel: Everybody's Golf VR
Pris: Från 241 kronor hos Prisjakt.

För länge sedan i en galax långt, långt borta var Everybody’s Golf det bästa golfspelet på konsol. Vad som saknades i realistisk grafik och officiella licenser, tog det igen med utmärkt men ändå lättillgänglig kontroll och tonvis med charm. Men serien glömdes sakta bort och Playstation 4-debuten som kom 2017 var det inte många som brydde sig om, trots fina betyg. Kan en flytt till virtual reality vara det serien behöver?

Everybodys golf bana

Färgglatt och lättillgängligt – eller?

Något som alltid har utmärkt Everybody’s Golf-serien är färgglad och charmig grafik, lättillgänglig men ändå välutvecklad kontroll och en skopa lite lagom orealistiska inslag. De skarpa färgerna och charmen finns delvis kvar, likaså en del orealistiska inslag, såsom tornados som suger bollen i hål och en bana fylld med dinosaurier. Designen är däremot klart mer realistisk jämte seriens andra delar.

Läs också: Team Sonic Racing – Mario Kart-utmanare når inte hela vägen

Även kontrollen har fått en ordentlig omarbetning. Istället för att ställa en karaktär till rätta med styrkorset och tajma ett antal knapptryck för att slå iväg bollen, ska vi nu helt sonika ställa oss rätt och svinga en klubba. Det går att använda en vanlig handkontroll för svingandet, men det är med en Move-kontroll i handen som alla bitar faller på plats. Det går också att sitta ner och golfa, vilket känns precis lika underligt som det låter.

Everybodys golf ikoner

Släng dig i väggen, Tiger

Men med fötterna på golvet, Move-kontrollen i ett fast grepp och knäna lätt böjda är känslan fenomenal. Inget annat golfspel på konsol har varit i närheten av att erbjuda samma spelkänsla och inlevelse. Hjärnan blir till och med lurad att känna vikten av golfklubban som finns i våra virtuella händer. Tack vare vr blir det också mer naturligt att bedöma avståndet till bollen, och därmed relativt enkelt att träffa den som tänkt.

Läs också: A Plague Tale – Gripande och ojämt äventyr

Därmed inte sagt att Everybody’s Golf är enkelt. Det krävs en del övning att ens få iväg bollen i önskad riktning. Det är viktigt att tänka på hur du står och att få till svingen ”rätt”. Även om det finns hjälpmedel att aktivera är upplevelsen inte lika lättillgänglig som i den vanliga Everybody’s Golf-serien. Lyckligtvis finns det gott om möjligheter att träna på både utslag och puttar i ett speciellt träningsläge.

På tal om kontrollen kan det också nämnas att trots att vi ställer oss rätt vid bollen och gör någorlunda realistiska golfsvingar behövs faktiskt inte särskilt mycket plats för spelandet. Akta taklampan bara.

Everybodys golf träning

Tre gånger 18

Men lika mycket som Everybody’s Golf gör rätt med golfkänslan, misslyckas det på innehållsfronten. Inledningsvis finns endast tre hål på en bana upplåsta, vilket sedermera blir nio och därefter alla arton. Repetera processen på ytterligare två banor så har vi det mesta som spelet har att erbjuda.

Läs också: Life is strange 2, episod 3 – Sex, droger och rockmusik i Redwood-skogen

Banorna i sig blir mer utmanande och kan även spelas i spegelvända versioner. Det finns också ett par klubbset med olika egenskaper att låsa upp, samt en handfull alternativ som påverkar spelandet på mer eller mindre märkbara sätt.

Det är egentligen allt. Det finns inga turneringar att delta i, inget flerspelarstöd och inga onlinefunktioner vid sidan av poängtavlor. Det finns inte ens några andra golfare. Det är du, din caddie och golfbollen på greenen. En green som alltid bjuder på solsken.

Med tanke på hur bra spelets grunder fungerar hoppas vi innerligt på en uppdatering med ett turneringsläge och ett enklare onlineläge för i alla fall två spelare.

Everybodys golf slag

Omdöme

Everybody’s Golf VR tar tv-spelsgolfandet till en helt ny nivå. Dels passar Move-kontrollen utmärkt som en golfklubba, dels gör vr att avståndsbedömning och precision blir helt naturlig. Att spelkänslan håller absoluta toppklass gör det därför lite extra tråkigt att innehållet sviktar.

Med tanke på den relativt låga prislappen är antalet banor godkänt, men den totala avsaknaden av onlinelägen och till och med enspelarturneringar drar ner helhetsintrycket.

Men totalt sett överraskar Everybody’s Golf VR oss stort. Trots att vi inte är överdrivet golfintresserade lockas vi hela tiden tillbaka till den virtuella banan för att förbättra våra rundor. Att vi knappt kan spela golf i verkligheten spelar ingen roll. Everybody’s Golf VR får oss att tro att vi åtminstone skulle kunna ha en hygglig chans att vinna en av de mindre turneringarna.


Everybody's Golf VR

Testat: Maj 2019
Genre: Golfsimulator
Utgivare: Sony
Utvecklare: Clap Hanz, Sony Japan
Format: Playstation 4 (Playstation VR)
Testat på: Playstation 4 Pro
Pris: Från 241 kronor hos Prisjakt.

plus

Oöverträffad spelkänsla jämte normala golfspel.
Lagom realistisk och skarp grafik.
Smart placering av ikoner och mätare.

minus

Bara tre banor.
Väldigt ensamt på greenen.
Inget flerspelarstöd eller turneringar, bara poängjakt.

Betyg 4 av 5