Det finns en uppsjö olika alternativ för dig som vill hålla koll på hemmet eller trädgården på distans. Netgears Arlo gjorde tidigt succé och många tillverkare har sedan dess mer eller mindre härmat konceptet.

Tillverkaren Yis nya smarta hemmet-division som går under varumärket Kami, erbjuder bland annat trådlösa utomhuskameror i samma format och med liknande magnetfäste som Arlo, men i produktportföljen finns även en avancerad inomhuskamera och ett par intressanta sensorer.

Vi testade ett paket bestående av basstation, inomhuskameran Indoor Camera och en trådlös utomhuskamera (Wire-Free Camera). Inomhuskameran ingår inte i standardpaketet utan kostar extra.

Test Kami wireless
Utomhuskameran påminner väldigt mycket om Arlokamerorna till utseendet.

Lätt att komma igång

Installationen av kamerorna var riktigt enkel. Den tillhörande basstationen är superslimmad och efter att ha installerat Kami-appen är det bara att följa instruktionerna och para ihop enheterna, när vi väl skapat ett Kami-konto. Till utomhuskameran medföljer en extern batteriladdare och två batterier.

Båda kamerorna dyker upp på startskärmen när vi startar appen. Härifrån är det sedan enkelt att titta live, granska tidigare inspelningar eller justera inställningarna.

Indoor Camera-enheten levererar riktigt skarp och fin bild och även ljudet håller hög kvalitet. Vi kan panorera och tilta manuellt med ett joystickreglage i appen, eller låta kameran övervaka rummet per automatik. Motorn i kameran är i det närmaste ljudlös, vilket är ett plus, och kvalitetskänslan är hög.

Test Kami wireless
Appen är på engelska men inställningarna är tydliga och enkla.

Tillverkaren skryter med den ai-baserade rörelsesensorn i inomhuskameran i form av en funktion som kan känna igen när det är en människa i bilden. Funktionen funkar inte hundraprocentigt, men konceptet är smart och vi kan välja att få notifikationer endast när kameran känner av personer i rummet.

Andra bra funktioner i den här kameran är schemalagd rörelsesensor, 2-vägs intercomfunktion och ljudsensor som kan aktivera inspelning. Kameran använder dual band-wifi och uppkopplingen mot basstationen är stabil och räckvidden god.

Bra bild även i mörker

Utomhuskameran saknar schemaläggningsfunktionen och möjligheten att särskilja människor från andra objekt, men kameran känns tålig och robust och den sitter stabilt i det medföljande magnetfästet. Bilden är skarp och night vision-läget förstärker ljuset ordentligt, avsevärt mer än de flesta konkurrenter. När vi jämför bilderna sida vid sida mot Neatgear Arlo Pro ger Kami mindre komprimerad bild med bättre dynamik.

Batteritiden är svår att bedöma efter bara några dagars användande, men på pappret ska den klara upp till tre månader på en laddning. Detta beror även på hur du väljer att ställa in kameran i appen.

Test Kami wireless
Bilden från Kamis utomhuskamera (nedre delen) är överlag bättre än från Arlo Pro-kameran (övre delen i bilden).

Om du vill lagra dina filmer och bilder i molnet behöver du teckna upp dig på ett abonnemang, efter en första månad gratis. Här finns flera olika varianter beroende på vilka dina behov är, från den enklaste modellen med sju dagars inspelning från en kamera för 10 euro per kvartal, till en månads lagring för upp till fem separata kameror för 22 euro per månad. Om du inte vill betala för molntjänsten lagras inspelningarna endast 24 timmar.

Bygg ut med sensorer

En sak som gör Kami-paketet intressant är möjligheterna att bygga ut systemet med sensorer, vilket gör det till ett mer heltäckande säkerhetssystem. Rörelsesensorn är en rund och lite plastig enhet som enkelt fästs till exempel på en vägg, och som sedan ska larma när den känner av rörelser.

Här finns även magnetkontakt-sensorer för dörrar/fönster/skåp. På så sätt går det att bygga ut Kami-paketet till en mer heltäckande säkerhetslösning, men hur väl dessa fungerar i praktiken har vi inte haft tillfälle att testa.

Test Kami wireless
Hubben till Kami-systemet är extremt liten.

Som systemet fungerar idag finns ingen koppling till Google Assistant eller IFTTT, vilket är en nackdel. Men om du är ute efter en billig och enkel paketlösning för att kunna hålla koll på hemmet eller sommarstället på distans, då ger Kami-systemet väldigt många funktioner och bra bildkvalitet för pengarna, samtidigt som det är superenkelt att använda.

M3 rekommenderarOmdöme

Kamis kameraövervakningssystem är både prisvärt och användarvänligt, och det bjuder på en del smarta funktioner samt riktigt bra bildkvalitet. Det pratar inte med andra system i dagsläget vilket sänker helhetsintrycket en aning.


Fakta Kami Wire Free Camera Kit + Indoor Camera

Tillverkare: Kamihome.com
Information från: Webhallen.com
Pris: 1 300 kr (Wire Free Kit) + 900 kr (Indoor Camera)
Videoformat: Sd/hd (1080p), 20 fps
Vidvinkel Wire Free/Indoor Camera: 113 grader/110 grader
Night vision: Ja
Ljud: Ja, 2-vägs
Schemaläggning: Ja (Indoor Camera)
Molnlagring: Ja, kostar extra
Tillgänglighet: Inom kort (per den 2019-05-28)

plus

Enkelt att använda.
Bra bildkvalitet.
Smarta övervakningsfunktioner.
Billig.

minus

Inget stöd för röstassistenter eller IFTTT.

Betyg 4 av 5