Arm – grunden för chipp i praktiskt taget alla smarta telefoner tillverkade idag – har visat upp sin nästa generation Cortex-processorer samt Mali-grafikprocessorer, med rejäla prestandaförbättringar för båda två. Arm hävdar att deras nya processor Cortex-A77 erbjuder prestanda jämförbar med de flesta av dagen bärbara datorer.

Både Cortex-A77 och Mali G77 lär snart hamna i världens smarta mobiler, men då döps de ofta om av Qualcomm och andra som licensierar Arms grundläggande teknik. Arm visar också en ny processor för maskininlärning, som ska klara imponerande fem tops (fem biljoner beräkningar per sekund) per watt.

Arm har också långt gångna förbättringar av maskininlärning på gång. Efter att företaget visade upp sin plattform för maskininlärning, Project Trillium, förra året, har Arm visat förbättringar av sin maskininlärningsprocessor. Förbättringarna handlar exempelvis om en fördubblad energieffektivitet, samt möjlighet att skala upp till åtta kärnor och en total kapacitet av 32 top/s, enligt företaget.

Project Trillium, liksom den nya maskininlärningsprocessor som är baserad på den, är båda ritade för den mobila marknaden, med ett särskilt sikte på objektigenkänning. Denna igenkänning möjliggör exempelvis det porträttläge som finns i många telefoner, genom att identifiera det tänkta motivet, och sedan sudda ut bakgrunden för att härma effekten av kort skärpedjup.

IDG News