Testad produkt: Urbanears Rålis
Pris: Från 890 kronor via Prisjakt

Zound Industries fingertoppskänsla är det onekligen inget fel på, framför allt inte med säsongen 2019 i åtanke. Först ett gäng spännande nyheter under varumärket Marshall, och nu den nya portabla högtalaren Rålis där Urbanears står som avsändare. Perfekt tajmat med moderiktig design, ett smidigt format för sommarens äventyr som väntar alldeles bakom hörnet. En given succé? Visst ser det lovande ut, men det finns ett par orosmoln…

Formmässigt en tiopoängare

Rålis är en av årets hittills snyggaste skapelser i segmentet om ni frågar oss. Den kubformade mattlackade högtalaren med perforerad fram- och baksida i kombination med en trendig vävd bärrem för att den ska vara enkel att ta med sig i farten är onekligen visuellt tilltalande.

Urbanears Rålis

Namnet Rålis refererar till förkortningen av Rålambshovsparken i Stockholm, en plats som de flesta i huvudstaden har någon slags relation till. Hur det tolkas i övriga delar av landet låter vi vara osagt, men tanken bakom namnvalet är alla de möten mellan olika människor som sker i parken, ofta ackompanjerat till tonerna av olika musikstilar. Urbanears har ju för vana att ge sina produkter namn med Stockholmsanknytning, och Rålis ansluter sig nu till skaran där exempelvis hörlurarna Plattan och Pampas redan kamperar.

Saknar wifi

Rålis är en relativt enkel högtalare utan några utmärkande specialfunktioner. Den saknar syskonens (Baggen, Lotsen samt Stammen) wifi-uppkoppling liksom en dedikerad app. Här är det förutom aux-anslutning endast bluetooth som gäller – möjlighet att sammankoppla flera högtalare saknas.

Test Urbanears

På ovansidan av högtalaren hittar vi fem tydligt markerade knappar med vilka du styr uppspelningen liksom justerar volymstyrkan. Strömbrytare samt knappen för att aktivera bluetooth-sökning är placerade på den nedre delen av vänster sida. På baksidan, dolt bakom en vipplucka, finns aux-ingång, tvåpolig elanslutning samt en usb-port för laddning av externa enheter. Enkelt, användarvänligt och elegant!

Batteritiden är specificerad till drygt 20 timmars lyssning. Som alltid är detta beroende på volymstyrka (och givetvis även om du laddar din smartphone via usb-ingången), men efter ett par veckors användande kan vi bara konstatera att den angivna siffran stämmer överens med verkligheten tämligen bra.

Test Urbanears Rålis

Bestyckningen består av två tweeters på vardera 5W samt en 10W woofer. Ljudbilden Rålis förmedlar är både tydlig och detaljerad och stereoåtergivningen är, trots att vi här pratar om en enskild högtalare, riktigt bra. Ljudet är riktat från både fram och bak vilket resulterar i en riktigt bra spridning jämfört med modeller med enbart framåtriktade element.

Volymmässigt håller Rålis ungefär vad de yttre måtten skvallrar om – det vill säga fullt tillräckligt högt för ett skönt balkonghäng eller en picknick i parken. Vi saknar emellertid möjligheten att sammankoppla två Rålis-högtalare med varandra för en äkta stereokoppling och en intensivare lyssnarupplevelse.

Omdöme

Rålis är en välkommen nyhet i ett förförande läckert visuellt utförande. Vi plussar för det användarvänliga gränssnittet, en klart godkänd batteritid och ett riktigt bra ljud, om än med måttliga volymresurser. Det smidiga bärhandtaget till trots – högtalaren väger en del – och den stadiga och kubformade designen innebär att den inte är optimalt anpassad som följeslagare till dig på resande fot.

Specifikationer

Modell: Urbanears Rålis.
Testad: Maj 2019.
Tillverkare: Urbanears.
Typ: Portabel bluetooth-högtalare.
Kabinettyp: Basreflex.
Uteffekt: 2 x 5 Watt, 1 x 10 Watt.
Anslutning: Bluetooth 5.0, aux 3,5 mm.
Inbyggt batteri: Upp till 20 timmars lyssningstid.
Frekvensåtergivning: 50Hz – 20kHz.
Handsfree-funktion: Nej.
Övrigt: IPX2-klassad, finns i färgerna blå, grå eller röd.
Mått: 195 x 138 x 184 mm.
Vikt: 2,8 kilo.
Pris: Från 890 kronor via Prisjakt

plus

Riktigt snygg design.
Förhållandevis bra ljud.
Bra batteritid.

minus

Går inte att koppla ihop med ytterligare en högtalare för äkta stereo
Saknar Wifi-anslutning.
Ur synvinkeln form och vikt är Rålis inte optimal som resehögtalare.