Ibland finns det ingenting bättre än en härligt korkad actionfilm. Att stänga av hjärnan en stund för att njuta av en hygglig berättelse som inte är mycket mer än en ursäkt för att visa maffiga explosioner, intensiva skottlossningar och fartfyllda biljakter. I spelvärlden finns det egentligen inte något spel som följer riktigt samma koncept, tills nu. Blood and Truth är en korkad men ack så härlig actionfilm i spelformat.

Blood and truth bild 1

Dö hårt

I Blood and Truth intar vi rollen som Ryan Marks, en elitsoldat som tillsammans med sin bror, syster och mamma ska försöka rädda sitt familjeföretag från att bli övertaget av ett rivaliserande företag. Ett företag vars ledare inte drar sig från att använda våld och hot för att få som han vill. Lyckligtvis för oss, och olyckligtvis för det rivaliserande företaget, är Herr Marks en fena på att använda både tunga vapen, sprängmedel och inte minst låsdyrkar.

Läs också: Everybody's Golf VR - tar tv-spelsgolf till en ny nivå

Med en Move-kontroll i varje hand (bra), alternativt en vanlig handkontroll (mindre bra), ska vi skjuta, springa, smyga, klättra och kräla genom det fem-sex timmar långa äventyret. Oavsett vad vi gör fungerar kontrollen för det mesta fläckfritt och speciellt skjutandet imponerar stort. Vilket vapen vi än håller i handen är känslan suverän och vi blir nästan rädda för hur underhållande det är att meja ner fiender på löpande band.

Läs också: Team Sonic Racing - Mario Kart-utmanare når inte hela vägen

Det är extremt lätt att leva sig in i spelet och känna sig som en riktig actionhjälte. När vi kliver ut ur en hiss och skjuter sönder en lobby är vi Keanu Reeves. När vi krampaktigt håller oss fast i byggnadsställningar med den ena handen och skjuter ihjäl fiender med den andra är vi Bruce Willis. När vi lobbar in en granat i en helikopter som sedermera förvandlas till ett exploderande vrak som dundrar ner på en motorväg, är vi Nicholas Cage. Trots att vi egentligen sitter med en färgglad boll i vardera hand och en lysande plasthjälm på huvudet, har vi aldrig känt oss lika coola och oövervinnerliga.

Blood & Truth bild 2

Snabb och rasande

Inledningsvis är däremot ”cool och oövervinnerlig” den precisa motsatsen till hur vi känner oss. Det första som gör oss besvikna är hur låst kontrollen är. Rörelser är begränsade till utvalda punkter som vi med ett knapptryck kan röra oss till och ta skydd bakom. Ibland får vi också gå några meter åt höger eller vänster, men det är allt.

Men trots den begränsade rörligheten trilskas kontrollen ändå en del. Det är framför allt omladdningen av vapen och låsdyrkandet som ställer till det, det vill säga när båda Move-kontrollerna är nära varandra. Misslyckade låspickningar är lätta att förlåta eftersom de aldrig sker under tidspress, men när vi i adrenalinpumpande skottdueller slänger magasin efter magasin bakom axeln eller börjar skjuta vilt rakt upp i taket istället för att ladda om, är det lätt att tappa humöret.

Lyckligtvis går det bättre och bättre ju längre vi kommer. Den begränsade kontrollen blir istället en fördel eftersom vi kan fokusera på att skjuta och ta skydd på bästa (läs: coolast) möjliga sätt. Att vi kan använda vapnen fritt medan vi rör oss mellan de förvalda punkterna gör det också mindre uppenbart att spelet halvt går på räls.

Blood and truth bild 3

Ingen Tarantino

Något som däremot inte blir bättre är de mellansekvenser som väntar efter varje uppdrag. Röstskådespelarna sköter sig visserligen utmärkt och handlingen håller intresset uppe hyggligt från början till slut. Problemet är att sekvenserna ofta är utdragna och helt saknar interaktivitet, vilket gör att det snabbt blir långtråkigt att sitta som en säck potatis och bara lyssna – speciellt när handlingen knappast är spelets starkast lysande stjärna. Att den svajande storyn dessutom tar sig självt på största allvar och försöker vara en förstklassig spionthriller gör inte saken bättre.

Omdöme

Blood and Truth är på flera sätt en perfekt spelinkarnation av en korkad actionfilm. Här finns inga tidsödande pussel, malplacerade smygmoment eller förvirrat letande efter rätt väg framåt. Istället bjuds vi på ett högt tempo och scener som konstant överträffar varandra i högoktanig action. Det skjuts, springs och exploderar större delen av tiden – men tack vare den magnifika vapenkänslan och den relativt korta speltiden blir det aldrig tråkigt. Om du vill känna dig som en riktig actionhjälte är det här spelet för dig.


M3 rekommenderar

Blood and Truth

Testat: Maj 2019.
Genre: Action.
Utgivare: Sony.
Utvecklare: Sony London Studio.
Format: Playstation 4 (Playstation VR).
Testat på: Playstation 4 Pro.

plus

Ruskigt härlig vapenkänsla och klockren kontroll.
Smarta kontrollbegränsningar som gör att vi kan fokusera på det roliga.
Utmärkt röstskådespeleri.
Banan som utspelar sig i ett konstgalleri är ett mästerverk.

minus

Handlingen tar lite väl mycket plats.
Ibland bråkar omladdningen.
Ojämn svårighetsgrad.

Betyg 4 av 5