Debatten om barnens ökande skärmtid har gått varm de senaste åren. Fortnite, åttaåringar med egna smartphones och ett allt mer stillasittande liv i familjehemmen kastar ständigt in nya vedträn i elden. Och nu kommer routern som klipper internetåtkomsten för barn och unga som rör på sig för lite – Scriin Wifi.

Bakom satsningen står svenska Scriin, som för en tid sedan lanserade en app med samma namn. Appen syftar till att balansera skärmtid och fysisk aktivitet och synliggöra statistiken bakom parametrarna. Men nu kopplas den alltså till en konkret hårdvaruprodukt – en router som stänger ned åtkomsten till internet för de användare i hushållet som inte är tillräckligt fysiskt aktiva. För att få mer skärmtid behöver de röra på sig.

Tanken bakom produkten är delvis att minska de konflikter kring skärmtid som kan uppstå i familjer där barnen sitter parkerade framför datorer, mobiler och tv-spelskonsoler. Det berättar Scriins medgrundare Malin Sjöstrand, som ser routern som en naturlig eskalering i kampen mot stillasittande.

– Med appen synliggjorde vi balansen mellan skärmtid och fysisk aktivitet, men med Scriin Wifi ges familjer möjligheten att vidta konkreta åtgärder. Tanken är att familjemedlemmarna själva kommer överens om vilka regler som ska gälla i hushållet – vi erbjuder stor valfrihet kring det.

Malin Sjöstrand, Scriin
Foto: PressbildMalin Sjöstrand, medgrundare på Scriin.

För att systemet ska fungera behöver varje familjemedlem ladda ned Scriin-appen och skapa en profil, som sedan länkas till de olika uppkopplade prylarna som finns i hemmet. Företaget har tagit fram trackers för att kartlägga den fysiska aktiviteten, men i appen stöds prylar från flera stora varumärken som Garmin och Apple så länge de stöder hälsoapparna Google Fit eller Apple Hälsa.

För att en specifik person sedan ska kunna fylla på sitt surfkonto är det rörelse och motion som gäller. Men barnen (och föräldrarna) behöver inte gå runt med en tracker på handleden i tid och otid – utan kan även logga olika pass i efterhand för att tjäna in den hett eftertraktade surftiden.

– Det här är en stor skillnad från vanliga funktioner för föräldrakontroll. Med vårt system får barnen lära sig att hushålla med sin skärmtid och ges möjligheten att öka på den med fysisk aktivitet. Vi ser satsningen som ett fiffigt – men absolut inte teknikfientligt – sätt att bryta stillasittandet, säger Malin Sjöstrand. 

Scriin
Foto: PressbildI Scriin-appen sätts användarkonton upp för olika familjemedlemmar, som sedan kopplas ihop med respektive enheter för att kunna tilldelas surftid.

Ambitionerna är det inget fel på. Scriin satsar på lansering i hela Europa, men även i länder som USA och Kanada. I dag rullar en Indiegogo-kampanj ut för att Scriin ska kunna testa intresset och ge de första backarna möjlighet att ta del av extra attraktiva välkomsterbjudanden.

Men företaget fiskar också efter olika typer av samarbeten.

– Vi har ingen långsiktig ambition om att bli hårdvaruleverantörer. Vår egen router är snarare generation ett av systemet, som låter oss visa hur det är tänkt att fungera i praktiken. Framåt vill vi försöka sluta avtal med exempelvis internetoperatörer, säger Malin Sjöstrand som själv har ett förflutet på Bredbandsbolaget.

De allra första Scriin-routrarna väntas levereras i oktober. Malin Sjöstrand säger att man redan sitter med en fungerande prototyp och inte väntar sig några problem med leveranserna om intresset finns. Och det tror folket bakom Scriin definitivt att det gör.

– Många, barn som vuxna, behöver hjälp för att koppla ned idag. I början kommer en del säkert att bli arga på hur systemet fungerar, men beteendeförändringar av den här typen tar tid, säger Malin Sjöstrand.