Testad produkt: Sony Xperia 1
Pris: 9 490 kronor hos CDON  | Se fler priser och operatörernas bästa erbjudanden i vår jämförelse här!

Med mängder av varumärken som slåss om uppmärksamheten i mobilbranschen gäller det för tillverkarna att sticka ut och att ta vara på alla fördelar de har för att fånga köparnas uppmärksamhet. Det gäller att ha koll på exakt vad användarna vill ha och leverera just det.

I Sverige har Sony haft ett litet övertag tack vare att de en gång hette Sony Ericsson, och innan dess bara Ericsson, men det är inte en namnigenkänning man kan leva i all evighet på. Lyckligtvis hade Sony också en period av enligt oss marknadsledande mobiler. På senare tid har de dock mest ägnat sig åt att komma ikapp istället för att leda.

Nytt namn, ny stil

Senaste flaggskeppet Xperia 1 är en nystart namnmässigt för Sony. Det är välkommet, då det blivit lite rörigt på senare tid med alla Xperia X-, X Premium- och XZ-modeller. Och det är mer som är nytt än bara namnet. Det mest uppenbara nya är dess fysiska format.

Xperia 1
Xperia 1 ger oss extra mycket skärm på höjden, och extra mycket höjd utöver det då den fortfarande har kameradel upptill. Fingeravtrycksläsaren sitter inte i skärmen utan i på-knappen på sidan.  

Det här är, precis som billigare modellerna Xperia 10 och 10 Plus som kom tidigare i våras, en ovanligt avlång telefon, med en skärm på hela 21:9 i bildförhållande, där de flesta konkurrenter kör 18:9 eller lite över det. Sony skippar dessutom flärp i ovankant och har en traditionell list ovanför skärmen för kamera och högtalare, och ett par millimeter extra kant även i botten.

Det gör luren centimetern längre än de flesta konkurrenter, men ungefär lika bred, och likvärdig att greppa, vilket ju är det viktigaste. Och den avlånga skärmen ger telefonen helt klart en egen stil och upplevelse att använda.

Avlångt bra för mycket

Sony pratar själva om detta som det ultimata film-formatet. Och det kanske det är; en del filmer på till exempel Netflix har det formatet. Men det mesta du hittar att titta på är fortfarande i 18:9 eller 16:9-format. Det vi främst uppskattar de extra pixlarna för är extra utrymme på höjden när vi läser dokument och webbsidor.

Sony har också gjort det lite lättare i gränssnittet att hantera delad skärm för multitasking, något som fortfarande är irriterande bökigt i original-Android. Sonys egna gränssnitt är enkelt och avskalat till utseendet, men döljer en hel del extra navigeringsfunktioner och egna appar. Till exempel en sidomeny som vi aldrig blir helt kloka på och till slut stänger av manuellt.

Xperia 1 och Oneplus 7 Pro
Xperia 1 är trots sitt unika format inte extremt lång. Här har vi den sida vid sida med en Oneplus 7 Pro, en av de största topp-telefonerna just nu.

Flertalet av Sonys egna extra-appar kan du välja bort vid en första konfiguration av mobilen, men en del installerar den automatiskt. Bland annat eget bildgalleri och givetvis egen kameraapp, Sonys 3d-fotningsapp, Facebook, Netflix, och en handfull spel. Slutligen en speciell videofilmningsapp. Vi kommer till den.

Superskarp amoled

Det är dock också en utmärkt skärm för att avnjuta film på; en superskarp amoled-panel med fina färger och klockren kontrast, med Sonys egna bildhantering från tv-sidan inbyggd. Upplösningen uppges vara ”4K”, men det är inte samma pixlar som i en 4k-tv, utan bara 4k på längden med 3 840 pixlar. Sedan får du 1 644 pixlar på andra ledden, där en 4k-tv har 2 160 pixlar. Det är dock mer än nog för en mobilskärm. Allt på 1080p eller mer anser vi vara bra nog.

Nytt i Xperia 1 är ett skaparläge, vilket ska göra bildåtergivningen så lik det som filmskaparen upplever på proffsskärmar, med matchning av färgskalestandarden BT.2020 och 10 bitars hdr. Det ger en väldigt neutral färg som kanske kan tilltala en och annan riktig filmtekniknörd. Själva tycker vi mest att det ser lite platt ut, och byter till standardläget med mer stuns i färgerna. Men visst är det ett plus att möjligheten finns.

Det är också en utmärkt skärm för film av en annan orsak: Xperia 1 har ett par av marknadens bästa stereohögtalare inbyggda, med högtalaren för samtal som dubbeljobbar som mediahögtalare i horisontellt läge. De blir extra effektiva när det gäller stereospridning tack vare telefonens extra längd. Ljudet är kraftfullt, detaljerat och rent, och med Dolby Atmos-stöd får du både bra surroundeffekt för film och detaljerad kontroll av equaliser för rätt klang i musik, spel med mera.

Xperia 1 högtalare
I botten sitter en av två kraftfulla högtalare samt usb c-kontakt. Här ser vi också telefonens separata kamera-knapp.  

Även i hörlurar låter det riktigt bra. Dels med stöd för Sonys egna högklassiga LDAC-standard för bluetoothljud, dels med riktigt bra inbyggd ljudhårdvara. Du får användas usb c-adapter för att plugga in trådade lurar, men det kan det vara värt för en kräsen lyssnare.

Solida prestanda – men inget extra

Xperia 1 drivs givetvis av senaste Snapdragon 855, och du får 6 GB minne och 128 GB lagring med möjlighet att expandera med sd-kort på upp till 512 GB. Det här är vad vi skulle kalla för en standarduppsättning för ett flaggskepp i år, och Sony gör inget extra för att trimma prestandan med avancerad kylning eller extra minne.

Den är helt klart snabb och plöjer sig igenom alla utmaningar vi utsätter den för med ren råstyrka, men vi saknar den där extra rappheten i gränssnittet och vid app-laddning som en del konkurrenter kan stoltsera med.

En stor och högupplöst skärm, och bara ett 3 300 mAh batteri ger oss viss oro för batteritiden, men för vardagligt bruk skulle vi säga att den klarar sig godkänt. Batteriet laddar också hyfsat snabbt. Dock inte i klass med de mest maxade lösningarna, och du får inte heller trådlös laddning som alternativ. Gör du riktigt krävande saker som spelar spel eller fotar och filmar, kan du dock behöva ha laddare till hands.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning