Geeni Prisma 450

Billigast – med brister

Geeni är en av de smarta lampor som vi har testat tidigare. Sedan dess har appen förbättrats en hel del, men lämnar fortfarande en del övrigt att önska. Här finns visserligen möjligheten att ställa in scheman, men de är begränsade till att sätta på eller slå av lamporna. Gränssnittet är dessutom väldigt klumpigt och opedagogiskt.

Samma sak gäller för de ”scener” och ”automatiska förlopp” som kan förprogrammeras – de är begränsade och osmidiga att ställa in. Exempelvis går det inte att välja färg för lamporna. Det går inte heller att ställa in färgtemperatur för lampan när den körs i vitt läge, bara ljusstyrka.

Geeni

Geeni är för övrigt den lampa i detta test som har lägst ljusstyrka, bara 450 lumen. Det märks inte så mycket när man kör den i vitt läge, men när den har någon färg lyser den betydligt svagare än de flesta av konkurrenterna.

Geeni har också den största lampan i testet, hela 10 centimeter lång. Vikten är dock bara 67 gram.

Att styra den med Google Home fungerar bra, även om de (begränsade) färgval som görs i Google Home inte alltid stämmer till 100 procent med den färg lampan får. Det fungerar också bra att fjärrstyra den och att vara flera samtidiga användare som styr från olika mobilen/surfplattor.

Billigast i testet

Det som annars är mest utmärkande för Geeni är att det är den billigaste smarta lampan i vårt test med sitt cirkapris på 180 kronor (i skrivande stund går det till och med att hitta för bara 150 kronor). För den med tunn plånbok är den därför förstås ett hett alternativ om det är många lampor som ska införskaffas.

Samtidigt är lamputbudet för Geeni väldigt begränsat. Här finns en vit syskonlampa som även den har E27-sockel, men sedan är det slut. Så den som önskar fylla hela hemmet med smarta lampor från samma tillverkare måste välja ett annat system (om man nu inte mot förmodan bara har lampor med E27-sockel hemma).

Det finns inte heller några tillbehör att skaffa som fysiska fjärrkontroller, fysiska dimrar, rörelsesensorer eller dylikt. Kort sagt, Geeni är en tämligen begränsad smart lampa.

Omdöme

Geeni är billigast i testet, men i övrigt är det tyvärr inte mycket som är positivt. Visserligen är det smidigt att den inte behöver någon egen hubb, men den är stor och klumpig, har låg ljusstyrka och en opedagogisk app som saknar flera viktiga funktioner.

Specifikationer

Produkt: Geeni Prisma 450
Testad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Geeni, mygeeni.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Nej
App på svenska: Nej
Längd: 10 centimeter
Vikt: 67 gram
Ljusstyrka: 450 lumen / 6,5 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Nej (bara 2700K)
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: Saknas
Fysisk fjärrkontroll: Nej.
Övriga tillgängliga tillbehör: Saknas
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Nej
Cirkapris: 180 kronor
Pris: 149 kronor hos Coolstuff.

plus

Billig.
Behöver ingen egen hubb.

minus

Begränsad och opedagogisk app.
Låg ljusstyrka.
Inget val av färgtemperatur i vitt läge.
Finns bara med E27-sockel.
Inga extra tillbehör.
Stor och lång lampa.