Ikea Trådfri

Många smarta tillbehör

Ikea Trådfri är ett av två system i vårt test som använder sig av en egen hubb som ansluts via en nätverkskabel till routern. Detta gör det dels lite krångligare att komma igång eftersom även denna hubb måste installeras, dels lite dyrare då hubben i Ikea fall kostar 300 kronor. Fördelen är sedan dels ett lite flexiblare och mångsidigare system som också (i alla fall i teorin) ska vara lite stabilare.

IKEA Trådfri

När hubben (eller Trådfri Gateway som den heter) väl är införskaffad är dock priserna för Ikeas lampor låg. En multifärgslampa med E27-sockel kostar exempelvis bara 200 kronor, en vit lampa med E27-sockel och varmt och kallt ljus 150 kronor och vit E27-lampa som bara är dimbar 100 kronor.

Det här är utan tvekan Ikea Trådfris stora styrka. Det finns väldigt många tillbehör till (i de flesta av fallen) väldigt bra priser. Förutom en mängd olika lampor med olika socklar (E27, E14 och GU10) går det att få fysiska fjärrkontroller (150 kronor), trådlösa rörelsesensorer (180 kronor) och signalförstärkare (100 kronor) och mycket annat. Kort sagt ett väldigt komplext system som gör det möjligt att installera smarta lampor i hela huset till en rimlig penning.

De lampor vi har testat (E27 multifärg) har en ljusstyrka på 600 lumen. Denna något lägre ljusstyrka än de flesta lamporna i testet (som har en ljusstyrka på 800 lumen) märks precis som för Geeni och Nedis främst när man ställer in lampan i någon färg, men känns ändå förvånansvärt marginell. De är också 9 centimeter långa och väger 121 gram.

Bristfällig app

Så varför är då inte Ikea Trådfri testets vinnare? Svaret är den bristfälliga appen.

Visserligen är Ikea Trådfris app oerhört pedagogisk och lätt att använda (och den enda appen i vårt test som är helt på svenska). Men funktionsmässigt är den kraftigt begränsad.

Till att börja med pratar vi här inte om några 16 miljoner färger, utan om 24 färger! Ja, du läste rätt, 24 färger är allt som bjuds! Möjligheten att ställa in färgtemperaturen när lampan körs i vitt läge är också väldigt begränsad med bara ett par fasta förinställda lägen.

Det finns en begränsad möjlighet att ställa in förinställda scener (eller ”stämningar” som Ikea kallar dem) och en ännu mer begränsad möjlighet att schemalägga där den mest komplexa funktionen är att lamporna tänds succesivt när man väljer alternativet ”Godmorgon". Har man rätt typ av Ikea-rullgardin kan denna även fås att dras upp per automatik med detta alternativ. Detta är i princip de enda funktionerna i appen.

Inte heller går det att fjärrstyra lamporna med appen då man måste vara inloggad på samma nätverk som hubben är ansluten till. Däremot kan man vara flera samtidiga användare.

Det som till viss del fixar detta är Google Home. Använder du dig av denna app går det faktiskt att fjärrstyra lamporna i Ikea Trådfri. Lamporna i Ikea Trådfri begränsas inte heller nämnvärt av Google Home-appen, då den egna appen är i princip lika begränsad.

OmdömeM3 rekommenderar

Ikea Trådfri är ett komplext system med många billiga och bra tillbehör, men den funktionsfattiga och bristfälliga appen hindrar det från att bli testvinnare. För den med begränsad budget är det dock ett mycket bra alternativ!

Specifikationer

Produkt: Ikea Trådfri
Testad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Ikea, www.ikea.se
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Ja
App på svenska: Ja
Längd: 9 centimeter
Vikt: 121 gram
Ljusstyrka: 600 lumen / 8,6 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Nja (bara ett par fasta lägen)
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: E14, GU10
Fysisk fjärrkontroll: Ja
Övriga tillgängliga tillbehör: Trådlös dimmer, rörelsesensor, trådlöst eluttag, signalförstärkare
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Ja
Cirkapris: 200 kronor

plus

Billig.
Mycket lättanvänd och pedagogisk app på svenska.
Flera olika socklar.
Stöd för Apple Homekit.
Många tillbehör.

minus

Egen hubb krävs (extra kostnad på 300 kronor).
Kan bara fjärrstyras via Google Home.
Få funktioner i appen.
Ganska låg ljusstyrka.