Philips Hue

Bäst i test – trots högt pris

Precis som Ikea Trådfri använder sig Philips Hue av sin egen hubb som ansluts via en nätverkskabel till en befintlig router – och precis som för Ikea Trådfri innebär detta en marginellt krångligare installation och en högre startkostnad för systemet.

Köper man en separat hubb (eller Hue-brygga som Philips kallar den) kostar den cirka 500 kronor och de enstaka lamporna (E27 multifärg) cirka 500 kronor styck, men Philips har flera olika startpaket som gör att man kan få ned kostnaden.

Exempelvis finns ett startpaket med en Hue-brygga, en fjärrkontroll och tre multifärg-lampor med E27-socklar med ett cirkapris på 1 600 kronor. Andra varianter utan fjärrkontroll, med vita lampor, med bara två lampor och så vidare finns också.

Philips Hue

Oavsett vilket startpaket man väljer att investera i går det inte att komma ifrån att Philips Hue är ett dyrt system. Här finns precis som för Ikea Trådfri mängder och åter mängder av lampvarianter och tillbehör att investera i. Allt från enstaka smarta lampor med olika socklar (såväl E27 som E14 och GU10) till rörelsesensorer, programmerbara fjärrkontroller och hela lampor av olika slag. Vill man ersätta all belysning med lampor från Philips Hue-systemet är det helt görbart, men det kostar en rejäl slant.

Kvalitet rakt igenom

Men det höga priset är också Philips Hues enda egentliga svaghet. För detta är ett väletablerat och väl inkört system som andas kvalitet rakt igenom. Lamporna är små och smidiga (8 centimeter långa och 72 gram tunga) med en snygg form och en bra ljusstyrka på 800 lumen.

Tillbehören som bland annat fjärrkontrollerna eller rörelsesensorerna är även de snygga och rejäla med samma höga kvalitetskänsla.

Det som verkligen höjer Philips Hue över konkurrenterna är dock appen. Visserligen är den inte på svenska, men den är ändå ett smärre under av användarvänlighet i kombination med rik funktionalitet. Här finns så många roliga och fiffiga inställningsmöjligheter att man kan sitta i timmar och pilla och pula bara för att de är så spännande och intressanta att utforska.

Samtidigt går det oerhört snabbt och enkelt att ställa in nya scheman eller förprogrammerade scener, skapa grupper, rum eller zoner och lägga till eller ta bort enskilda lampor eller tillbehör. Allt förpackat i ett supersnyggt gränssnittspaket.

Philips Hur fungerar förstås bra tillsammans med Google Home, där begränsningarna som för de flesta av konkurrenterna snarare ligger i Google Home-appen. Fjärrstyrning och flera samtidiga användare är inte heller något som helst problem. Och det går också att ställa in färgtemperatur (2 000 – 6 500 K) när lampan körs i vitt läge.

Har man väl fått uppleva de smarta lamporna från Philips Hue är det svårt att leva utan dem. Synd bara att priserna inte kunde vara i samma nivå som Ikeas Trådfri-system!

OmdömeM3 Bäst i test

Philips Hue är det överlägset bästa systemet för smarta lampor i vårt test. Det andas kvalitet rakt igenom, vare sig det handlar om de fysiska komponenterna eller den utmärkta och funktionsrika appen. Den enda nackdelen är priset som är högt, särskilt om man vill ha ett system som täcker hela huset.

Specifikationer

Produkt: Philips Hue
Testad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Philips, www2.meethue.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Ja
App på svenska: Nej
Längd: 8 centimeter
Vikt: 72 gram
Ljusstyrka: 800 lumen / 10 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Ja, 2 000 – 6 500 K
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: E14, GU10
Fysisk fjärrkontroll: Ja
Övriga tillgängliga tillbehör: Bland mycket annat rörelsesensorer, programmerbara fjärrkontroller och hela lampor av många olika slag
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Ja
Cirkapris: 500 kronor
Pris: Startkit från 1 500 kronor. Några av återförsäljarna som erbjuder störst sortiment av Philips Hue-produkter är CDON, Webhallen, Clas Ohlson och Kjell och Company.

plus

Kort och liten lampa.
Bra ljusstyrka.
Finns med olika lampsocklar.
Väldigt många tillbehör.
Mycket lättanvänd, pedagogisk och funktionsrik app.
Stöd för Apple Homekit.

minus

Dyrt.
Egen hubb krävs (extra kostnad på cirka 500 kronor).