TP-Link KL130

Enkel lampa som är lite för dyr

TP-Link KL130 är vid en första anblick väldigt lik Yeelights smarta lampa. Inte bara storleksmässigt (de är båda 9 centimeter långa och väger 139 respektive 176 gram) utan även när det gäller ljusstyrkan på 800 lumen och att de inte behöver någon egen hubb utan ansluts direkt till det trådlösa nätverket via wifi.

TP-link KL130

De saknar även tyvärr båda lampor med andra socklar än E27 och har heller inga extra tillbehör i form av fysiska fjärrkontroller, dimrar eller liknande.

Det finns dock en relativt stor skillnad som i slutändan är avgörande för TP-Links betyg – priset. Där Yeelight kostar relativt låga 300 kronor per lampa kostar TP-Links lampor hela 500 kronor styck.

Mycket pedagogisk app

Apparna och deras funktioner skiljer sig också åt, både till TP-Links fördel och nackdel. Fördelen är att TP-Links app är oerhört lättanvänd och pedagogisk. Gränssnittet är tydligt och väldigt intuitivt.

Funktionsmässigt når dock TP-Links app inte riktigt upp i samma nivåer som Yeelights. Här finns visserligen möjligheten att ställa in förinställda favoriter med färg och ljusstyrka och de scheman som går att programmera är relativt komplexa, men det är ändå inte riktigt lika funktionsrikt som hos Yeelight och valmöjligheterna är lite färre. En lite kul funktion är dock att kunna se hur många timmar och minuter lampan har använts och hur mycket energi den har förbrukat. Det går också att ställa in färgtemperatur (2 500 – 9 000 K) när lampan körs i vitt läge.

Att styra TP-Link KL130 via Google Home går också utmärkt. Precis som för de flesta andra av lamporna i testet ligger begränsningen här snarast i Google Home-appen. Likaså går det utmärkt att fjärrstyra lampan och att vara flera samtidiga användare.

Omdöme

TP-Link KL130 är en mycket bra lampa med utmärkt ljusstyrka och en pedagogisk och hyfsat funktionsrik app. Tyvärr gör det höga priset och avsaknaden av såväl tillbehör som andra socklar att den precis missar en rekommenderas-logga.

Specifikationer

Produkt: TP-Link KL130
Testad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: TP-Link, www.tp-link.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Nej
App på svenska: Nej
Längd: 9 centimeter
Vikt: 139 gram
Ljusstyrka: 800 lumen / 10,5 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Ja, 2 500 – 9 000 K
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: Saknas
Fysisk fjärrkontroll: Nej
Övriga tillgängliga tillbehör: Saknas
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Nej
Cirkapris: 500 kronor
Pris: 500 kronor hos Kjell och Company.

plus

Behöver ingen egen hubb.
Bra ljusstyrka.
Mycket pedagogisk och hyfsat funktionsrik app.

minus

Dyr.
Finns bara med E27-sockel.
Inga extra tillbehör.