Yeelight

Testets mellanviktare

Yeelight är i mångt och mycket detta tests mellanviktare och då inte bara storleksmässigt med sin längd på 9 centimeter. Prismässigt ligger den också med sina 300 kronor mellan Geeni, Nedis och Ikeas lågprislampor på cirka 200 kronor och lamporna från Lifx, TP-Link och Philips för 500 kronor styck.

Yeelight

Samtidigt tillhör den också toppskiktet med en ljusstyrka på 800 lumen och är med sina 176 gram tyngst i testet.

Rörig men kraftfull app

Appen då? Jodå, trots ett ganska rörigt och opedagogiskt gränssnitt så har Yeelight en bra app som är både kraftfull och funktionsrik. Det går att ställa in avancerade scheman med färgval och liknande, skräddarsydda förprogrammerade ”scener”, nedräkningstimers, favoritfärger och mycket annat. En kul funktion är exempelvis ”Music Flow”, där lampan styrs av musiken som spelas på mobilen. Det går också att ställa in färgtemperatur (1 700 – 6 500 K) när lampan körs i vitt läge. Enda minustecknet är som sagt att gränssnittet hade kunnat vara lite bättre och tydligare.

Styrning via Google Home går utmärkt, där begränsningarna snarare finns hos Google Home-appen än hos Yeelight. Även fjärrstyrning och flera samtidiga användare fungerar utmärkt.

Så långt är det mesta bra när det gäller Yeelight, men tyvärr är den (tillsammans med Geeni och TP-Link KL130) en av de lampor som bara går att få med E27-sockel. Att fylla ett helt hem med Yeelight-lampor är med andra ord svårt. Dessutom saknas det möjlighet att komplettera den med tillbehör som fysisk fjärrkontroll med mera.

Yeelight har också den irriterande egenskapen att den även vid svagast inställda ljusstyrka lyser ganska starkt, klart starkare än någon annan lampa i testet.

OmdömeM3 rekommenderar

Trots några brister som ett rörigt gränssnitt i appen och ett för starkt sken vid lägsta inställda ljusstyrka får Yeelight en Rekommenderas-logga, främst för det relativt låga priset och en funktionsrik app. Synd bara att den enda sockeln i dagsläget är E27.

Specifikationer

Produkt: Yeelight
Testad: Maj 2019
Tillverkare/kontakt: Yeelight, www.yeelight.com
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS, lampa med E27-fattning
Egen hubb: Nej
App på svenska: Nej
Längd: 9 centimeter
Vikt: 176 gram
Ljusstyrka: 800 lumen / 10 W
Multifärg: Ja
Styrning av färgtemperatur i vitt läge: Ja, 1 700 – 6 500 K
Sockel: E27
Övriga tillgängliga socklar: Saknas
Fysisk fjärrkontroll: Nej
Övriga tillgängliga tillbehör: Saknas
Stöd för Google Home: Ja
Stöd för Amazon Alexa: Ja
Stöd för Apple Homekit: Nej
Cirkapris: 300 kronor
Pris: 299 kronor hos Webhallen.

plus

Relativt billig.
Bra ljusstyrka.
Kraftfull och funktionsrik app.
Behöver ingen egen hubb.

minus

Finns bara med E27-sockel.
För starkt sken vid lägsta ljusstyrka.
Rörigt gränssnitt i appen.
Inga extra tillbehör.