Sedan februari har 440 miljoner Android-användare drabbats av att det dyker upp oönskad reklam och dialogrutor i tid och otid. Förutom att det är irriterande kan förfarandet göra det svårt att använda mobiltelefonerna.

– Användarna har rapporterat att de inte kan svara på samtal eller öppna appar på grund av annonserna, säger säkerhetsforskaren Kristina Balaam från Lookout i ett blogginlägg.

Boven i dramat är ett annonstillägg med namnet BeiTaPlugin som har funnits tillgängligt i 238 appar på Google Play, däribland den populära tangentbordsappen Touchpal som har laddats ner fler än 100 miljoner gånger.

Utvecklarna av BeiTaPlugin har med alla medel försökt dölja att det är de som ligger bakom annonsplågan. Till exempel har de lagt in en fördröjning innan annonserna visas, något som gör det svårt för användarna att lista ut exakt vilken app som ligger bakom annonserna.

Lyckligtvis har Google nu satt stopp för BeiTaPlugin, men har du installerat någon av de berörda apparna måste du uppdatera till en nyare version för att bli kvitt de aggressiva annonserna.