Baldur’s Gate är ett av de mest älskade datorrollspelen genom tiderna. Spelet släpptes 1998 och uppföljaren Baldur’s Gate 2 kom 2000 med en expansion 2001. Sedan dess har flera förbättrade versioner av båda spelen släppts och de säljs än i dag på bland annat Steam.

I 18 år har spelare väntat på en riktig uppföljare, och många trodde nog att det aldrig skulle hända, men nu har Baldur’s Gate 3 presenterats.

Det nya spelet utvecklas av Larian Studios, vilket har fått rollspelsfans att få hjärtklappning då det är samma utvecklare som ligger bakom Divinity Original Sin och Divinity Original Sin 2 (som vi gav 10/10 i vårt test 2017).

Larian har släppt en första trailer för spelet, som visar hur staden Baldur’s Gate håller på att invaderas av Mind Flayers (även kända som Illithids), ett slags monster som är extremt intelligent, har psykiska krafter och gillar att äta sina fienders hjärnor.

Swen Vincke, Larians grundare, säger att studion först kontaktade Wizards of the Coast som äger Dungeons & Dragons om projektet för många år sedan men Wizards var inte intresserade. Företaget återkom dock med idén efter framgångarna för Original Sin 2.

Baldur’s Gate 3 kommer använda reglerna från femte upplagan av Dungeons & Dragons. De två tidigare spelen byggde på andra upplagan, medan Neverwinter Nights använda tredje upplagan.

Se den korta trailern nedan, och vill du veta mer kan du läsa en intressant intervju med Swen Vincke på Gamespot.