De modeller vi hittills testat av Samsungs nya A-serie har gett oss blandat resultat. Nu är det dags för en av de dyrare i serien; stora Galaxy A70 med en lite extra avlång 20:9-skärm på hela 6,7 tum. Den har ett rekommenderat pris på 4 490 kronor. Det placerar den i en kategori telefoner med tuff konkurrens, både från mer prispressade mellanklassmobiler och billiga flaggskepp som bara är 500 till 1 000 kronor dyrare.

Med en så stor skärm är A70 en ovanligt bred lur att greppa även om skärmmarginalerna är relativt små. Den kan vara obekvämt stor om du har för små händer. Att förlita sig på enhandsgrepp och tumnavigering blir en utmaning.

Test: Samsung Galaxy A40 – kompakt budgetmobil med premiumkänsla

Samsungs gränssnitt One UI har stöd för enhandsläge, men det är rätt så bökigt att aktivera. Det är ett undantag i ett annars mycket smidigt gränssnitt med många smarta extrafunktioner lätt tillgängliga. Är du inte van vid Samsung kan det dock vara lite svårt att begripa sig på till en början. Vi uppskattar inte heller Samsungs förkärlek för onödiga egna appar och förinstallerade appar från tredje part.

Samsung Galaxy A70
Den vita modell av Samsung Galaxy A70 som vi testat har ett vagt regnbågsskimmer i bakstycket.

Färgglada alternativ

Precis som hos de andra A-modellerna är chassit i plast, med en plan Gorilla Glass-yta framtill med droppformade kanter. Greppet är hyfsat bekvämt, förutom då storleken. Den kan dock snabbt bli svettig i att hålla i. Telefonen finns i svart, vitt och två pastellfärgade toner; blå och laxrosa. Vanligast ute i butiker är den svarta, vill du sätta färg på tillvaron är det enklast att beställa direkt från Samsungs webbshop.

Test: Samsung Galaxy A50 – elegant alternativ för under 4 000 kronor

Skärmen är en 1080p amoled. Den är skarp, men vi skönjer lite pixlar i den tack vare dess stora mått. Du får god men inte extremhög ljusstyrka på ungefär 450 cd/m2 och fin kontrast och färg som alltid i Samsungs skärmar. Ljudet är en mer blandad historia. Med hörlurar via dess inbyggdas 3,5 mm-uttag får vi god ljudkvalitet och Dolby Atmos-stöd. Den inbyggda högtalaren är däremot riktigt tråkig, med tunt och skränigt mono-ljud. I örat vid samtal är det bättre, men inte heller då mer någon direkt fyllighet.

Galaxy A70 drivs inte av en Samsung-krets utan av Snapdragon 675, ett nytt mellanklass-chip som presenterades i höstas och som vi nu ser i en mobil för första gången. Den ser inte ut att innebära något jättelyft i prestanda jämfört med till exempel en Snapdragon 660, men uppges ha bättre ai-stöd och signalprocessor för foto.

Samsung Galaxy A70 färgval
Fyra färger finns att välja mellan.

Det här är kort och gott inte en telefon du köper för prestandan. Den är godkänd, och vi upplever den som rapp nog i vardaglig användning. 6 GB ram gör att även sådant som att köra dubbla appar på delad skärm för det mesta går rappt. Men enstaka moment segar ner telefonen och tunga spel blir en utmaning.

Extra bra batteritid

Processorn verkar dock vara bra på att hushålla med strömmen. Detta kombinerat med en amoled-skärm och bra energisparande rutiner i One UI håller nere batteriåtgången rejält. Bakom den ovanligt stora skärmen sitter också ett ovanligt stort batteri på hela 4 500 mAh. Det är inte det största vi sett. Asus har ett par modeller med 5 000 mAh batteri – bland annat nya flaggskeppet Zenfone 6.

Men Galaxy A70 slår den i batteritid, och det med hästlängder. Vi kan strömma 1080p Netflix- och Youtube-video i nästan ett dygn innan det är dags att ladda batteriet. Andra sysslor drar lite mer ström men även då imponerar Galaxy A70 stort. Batteriet kan snabbladdas med en medföljande 25 W-laddare.

Trots maxat batteri får Samsung plats med fingeravtrycksläsare inne i skärmen. Vi önskar att de skippat det, för precis som i Galaxy A50 är den jobbigt seg och inte särskilt pålitlig. Vi förlitar oss därför hellre på ansiktsigenkänning, vilken är rapp och konsekvent. Den är dock inte säker nog för riktig biometri, det är det nästan ingen Android-telefon som levererar.

Galaxy A70 skärm
Galaxy A70 har ett riktigt stort batteri. Tack vare plastchassit hålls vikten ändå acceptabelt låg, och den strömsnåla amoled-skärmen bidrar till suverän total batteritid, telefonens klart bästa egenskap.

Varierad kamerakvalitet

Kameran baktill har tre sensorer, men du använder bara två av dem aktivt, en 23 megapixel huvudkamera med normal brännvidd och en 8-megapixlare med fast fokus och vidvinkelobjektiv. Den tredje 5-megapixlaren är bara där för att tillhandahålla djupinformation vid bokeh-fotning.

Vi blir inte helt övertygade av kameran. Dels saknar den vettig bildstabilisator, så video blir skakig och även foton riskerar att få onödig rörelseoskärpa. Dels tycker vi att foton i dagsljus saknar en hel del av den fina dynamik vi sett även från kameror i den lägre prisklassen på senare tid. Mörka element i bilder blir i stället bleka.

Det kameran däremot gör bra är att ta bilder i normalt upplyst till dämpat inomhusljus. Intelligent applicerad brusreducering, aggressiv men inte överdriven iso-kompensering och balanserad färgåtergivning gör tillsammans ett stabilt jobb.

Galaxy A70 kameror
Tre linser, två som du fotar med och en som hjälper till..

Omdöme

Galaxy A70 är en ojämn telefon med lika många höjdpunkter som irritationsmoment. Skärm och batteritid imponerar stort, ljud och kamera är lika delar bra och dålig. Det finns klart kraftfullare lurar i prisklassen, och även om den är snygg att skåda har den viss budgetkänsla att hålla i. Det kan vara rätt mobil för dig, men vi kan inte ge den en generell rekommendation.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy A70 SM-A705F/DS
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 675
Processor: 2st Kryo 460 Gold 2,0 GHz + 6st Kryo 460 Silver 1,6 GHz
Grafik: Adreno 612
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,7 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter
Kameror: 32 MP + 8 MP vidvinkel + 5 MP djupsensor med led bak, 32 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 9.0 med One UI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby)
Batteri: 4 500 mAh, 22h 20min webbvideo (wifi), ca 18h blandad användning (4g), 26h samtal (3g)
Storlek: 16,4 x 7,7 x 0,8 cm
Vikt: 183 gram
Rek. pris: 4 490 kronor

Prestanda

Antutu Benchmark: 168 895 poäng
Geekbench 4: 6 524 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 23 028 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 977 poäng

plus

Bra amoled-skärm
Godkända prestanda
Grymt bra batteritid
Bra ljud i hörlurar

minus

Trist och dämpad högtalare.
Seg fingeravtrycksläsare
Ojämn kamera
Ganska mycket bloatware.

Betyg 4 av 5