Ni som har varit med ett tag känner säkert till den nederländska tillverkaren Trust, som sedan det glada 80-talets andra hälft och framåt försåg marknaden med allehanda ”prisvärda” produkter, kanske främst i kategorin pc- och laptop-tillbehör. Kvalitetsmässigt fanns det ofta, åtminstone enligt våra erfarenheter, en del att anmärka på.

Flertalet år har nu har passerat sedan vi senast hade det tveksamma nöjet att bekanta oss med produkterna från företaget, och allt var frid och fröjd. Tills nu – och det mesta är förlåtet.

Trust Duet XP

Snacka om comeback i M3

För man ska inte gå och vara bitter och fördomsfull, eller hur? Så när Trusts representanter hörde av sig och erbjöd oss att testa deras busfärska trådlösa hörlurar var vi inte sena att tacka ja. De går under namnet Duet XP, kostar knappt en tusenlapp, och är i ärlighetens namn inte alls så pjåkiga.

Trust Duet XP kommer tillsammans med ett laddningsfodral som är osedvanligt stort. Med andra ord inte det smidigaste, men det finns ett skäl till det. Det huserar nämligen ett batteri på 2 200 mAh och hörlurarna kan laddas upp hela tolv gånger, vilket ger en total speltid på upp till totalt 52 timmar.

Själva hörlurarna är varken större eller mindre än genomsnittet och på vardera utsidan finns en multifunktionsknapp för att styra uppspelningen samt hantera samtal med. Funktionerna är desamma oavsett om du använder den högra eller vänstra knappen och det hela är en ganska enkel historia: pausa och återuppta uppspelningen samt byta spår framåt eller bakåt, aktivera telefonens röststyrning samt svara på eller avsluta ett inkommande samtal. Volymen får du med andra ord justera direkt i din mobiltelefon.

Trust Duet XP
Stor och klumpig laddningsdosa. Här med Jabra Elite 65t Active som jämförelse storleksmässigt.

Det medföljer tre par silikonproppar i olika storlekar och dessa i kombination med en liten vinge i bakkant gör att hörlurarna sitter både fast och bekvämt i öronen. Även isoleringen från ljud utifrån lämnar lite att önska, vilket lovar gott med tanke på ljudkvalitet och främst då basåtergivningen.

Och även om det tar emot något (hur var det nu med fördomar?) så måste vi erkänna att det låter riktigt bra, och det över hela registret. Uppfriskande klart, detaljerat och med ett bastant tryck i nedre delen av frekvensomfånget. Med tanke prislappen klart över förväntan. Vi saknar emellertid möjligheten att dra på ordentligt då volymen i högsta läget är i blygsammaste laget.

Omdöme

Välkommen tillbaka, Trust – och vi menar det verkligen! Med Duet XP visar tillverkaren att prisvärt även kan vara riktigt bra. Batteritiden imponerar, liksom passform och komfort. Ett par prisvärda true wireless-lurar, helt enkelt.

Specifikationer

Modell: Duet XP
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Trust
Element: 6 millimeter
Impedans: 16 Ohm
Känslighet: 90 dB
Anslutning: Bluetooth 5.0
Bluetooth-profiler: A2dp, avrcp, hfp, hsp
Ljud-codecs: Aac, sbc
Batteritid: 4 timmar (+ 48 timmar)
Laddningstid: 3 timmar
Frekvensåtergivning: 20 Hz–20 000 Hz
Handsfree-funktion: Ja
Övrigt: IPX5-klassade
Vikt: 109 gram (hörlurar + laddningsdosa)
Pris: 749 kronor hos Ellos

plus

Passform
Bra ljud
Enkelt handhavande
IPX5-klassning
Batteritid

minus

Saknar volymreglage
Begränsade volymresurser
Ljudkvalitet vid samtal
Otymplig laddningsdosa

Betyg: 4 av 5