Om Xbox Series X


Vi rör oss allt snabbare mot nästa generations spel och utöver Sonys Playstation 5 har även deras huvudkonkurrent Microsoft en egen monstermaskin på gång. Uppföljaren till Xbox One-konsolerna kommer att ha namnet Xbox Series X.

Uppladdningen inför nästa generations konsolkrig har varit aningen märklig. Sony har hållit ganska låg profil och främst läckt information till handplockad media vid utvalda tidpunkter. Nu har Microsoft använt evenemanget Game Awards, av alla tillfällen, för att avslöja framtiden för sin nästa spelkonsol(er).

Project Scarlett-kodnamnet är numera dött och begravet. Det officiella namnet på nästa Xbox-generation är Xbox Series X, vilket torde syfta på att vi inte får se en – utan flera – konsoler. Lansering är planerad till november 2020, i god tid till julhandeln. 

Design

Xbox Series X

Designmässigt påminner Xbox Series X inte om något annat vi sett i konsolväg tidigare. Microsoft har satsat på en avlång design som påminner mest om en stationär pc-burk. Den kan användas både stående och liggande. "Modig och unik, precis som våra fans", smörar Microsoft i det officiella pressmeddelandet.

Den nya handkontrollen ska fungera lika bra att använda för pc-spelande som för Xbox One-enheter, och har designats för att passa fler personers grepp än tidigare. I likhet med Sonys Dual Shock-kontroller finns en ny delningsknapp i utbudet, med vilken du kan spela in videoklipp och ta skärmdumpar.

Specifikationer

Xbox Series X genomskärning
Foto: Microsoft

Microsoft har nu presenterat de officiella specifikationerna för Xbox Series X.

Konsolen kommer använda sig av en egenbyggd AMD Zen 2 CPU med åtta kärnor och en klockhastighet på 3,8Ghz vardera. Något som innebär ungefär fyra gånger mer processorkraft än Xbox One.

Grafikkortet är sedan ett egenbyggt AMD RDNA 2 med 12 teraflops och 52 compute units som klockar in på 1,825Ghz vardera. Dubbelt så mycket som Microsofts 4k-maskin Xbox One X och åtta gånger så kraftfullt som Xbox One. Den ökade prestandan kommer kunna användas för att ta fram högre bilduppdatering samt större och mer avancerade spelvärldar.

Minnet består av 16 GB GDDR6 RAM, varav 2,5GB är reverade för operativsystemet. Hårddisken är en 1 TB egenbyggd NVME ssd som även går att utöka med externa 1TB-kort via konsolens baksida. Detta medför att utvecklare även kommer att kunna använda tekniken som ett extra virtuellt minne.

Konsolen använder sig av två moderkort, har en 4k Blue-ray-spelare samt en 130mm fläckt för kylning.

Xbox Series X kommer även ha en egen form av VRS (Variable Rate Shading) som kan användas för prioritera individuella effekter eller karaktärer istället för att sprida ut prestandan jämnt över varje pixel. Något som möjliggör en mer stabil bilduppdatering och högre upplösning utan att bildkvaliteten påverkas.

Stöd för hårdvaruaccelererad raytracing nämns också av Microsoft, liksom tekniken Auto Low Latency Mode. Funktionen förkortas ALLM och är en hdmi-baserad finess som ska ge lägsta möjliga fördröjning när du ansluter konsolen till en skärm, utan att du ska behöva in och fippla i inställningsmenyer. Utvecklare av spel ges också möjligheten att styra fördröjningen via funktionen Dynamic Latency Input (DLI). Xbox Series kommer också ha stöd för bilduppdatering upp till 120 bildrutor per sekund.

Vid ett nytt podcastframträdande säger Jason Ronald, vid Team Xbox, att konsolen också kommer ha kapabilitet för något han kallar för "audio ray tracing" som ska fungera som ett rumsmedvetet ljud för Xbox Series X-spel. Exakt hur detta fungerar går han däremot inte in på. Istället kommer Microsofts ljudspecialister hålla ett föredrag om det under Game Developers Conference i mars.

De första riktiga bilderna på Xbox Series X har nu hittat ut på nätet. Bilderna som postats på Twitter av användaren @Doug-DragoX har klassats som riktiga av Thurrotts Brad Sam, rapporterat The Verge.

Bilderna visar upp vad som ska vara en prototyp av Microsofts kommande konsol. På baksidan går det att se ventilationen, så väl som ingångar för optiskt ljud, ström, en rektangulär port som enligt Thurrouts Brad Sam används för diagnostik, samt hdmi-out men inte någon hdmi-in-ingång likt på Xbox One.

Märk väl att prototyp-konsolen i bilderna fortfarande kan skilja sig i detaljerna från den slutgiltliga versionen som släpps i butik.

Spelen

Utöver Hellblade Chronicles 2 och det kommande Halo: Infinite finns det inga andra specifika Series X-titlar utannonserade ännu. Men Microsoft har under den senaste tiden varit flitiga med diverse uppköp av olika spelstudior, bland annat Double Fine (Psychonauts, Grim Fandango m. fl.) och Obsidian (The Outer Worlds, Fallout: New Vegas). Vi kan alltså räkna med att Xbox Game Studios olika utvecklare har projekt planerade för den nya konsolen.

Vi vet alltså inte speciellt mycket om vilket spelutbud som kommer att stå till förfogande vid lanseringen, men på scen under The Game Awards demonstrerade Xbox-chefen Phil Spencer det kommande spelet Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2. Videoklippet ovan sägs illustrera innehåll som tagits direkt ur spelmotorn på en Xbox Series X.

I en intervu med MCVUK bekräftar också Xbox-chefen Max Booty att Microsofts egna förstapartsspel till en början inte kommer vara exklusiva för Xbox Series X. Istället kommer de släppas till både Xbox Series X och Xbox One under en övergångsperiod på ett till två år mellan konsolerna. Tillvägagångssättet markerar ett tydligt skifte mellan hur konsolsläpp hanterats tidigare där nya förstapartstitlar istället varit helt exklusiva för den nyare konsolen.

Andra funktioner

Precis som med Xbox One-konsolerna kommer även Xbox Series X vara utrustad med bakåtkompabilitet. Med denna funktion kan du fortsätta spela dina gamla Xbox-, Xbox 360- och Xbox One-spel. Precis som tidigare rör det sig om både fysiska och digitala köp, så länge dessa finns med på listan över kompatibla spel.

Nuvarande Xbox One-tjänster som prenumerationstjänsten Game Pass lär också leva vidare under nästa generation, vilket betyder att du kan fortsätta att ladda ned så många spel du önskar (som finns tillgängliga genom tjänsten) för en fast månadskostnad. 

Streaming är en annan aspekt som är viktig för Microsofts framtidsplaner. Utöver tjänsten Xcloud, som är under utveckling, finns det även planer på att låta Xbox-ägare streama befintliga spel till exempelvis mobiler och andra enheter.

I en intervju med Gamespot avslöjar Jason Ronald vid Team Xbox att konsolens nya hårdvara också kommer låta spelare att pausa och återuppta spelandet av flera olika spel samtidigt.

– Idag har vi möjligheten att direkt återuppta det senaste spelet som du spelade. Varför skulle vi inte kunna göra det med flera spel? Många spelare väljer att spela fler spel samtidigt och om jag har möjligheten att hoppa mellan dem till där jag senast var, så gör det upplevelsen bättre. Det blir mindre väntande och mer tid till spelande, säger Jason Ronald till Gamespot.

Microsofts Larry Hryb har, i samband med ett nytt podcastframträdande, också sagt att Xbox Series X kommer låta användare återuppta sina spelsessioner även om hela konsolen behöver starta om, vid exempelvis en systemuppdatering.  

Den 16 mars släppte Microsoft ett nytt klipp som demonstrerar det hela.

Lansering

Series X släpps i november 2020, lagom till julhandeln.

Pris

Envetna rykten gör gällande att Microsoft planerar att lansera en billigare, mer beskedlig spelkonsol i samma veva som Xbox Series X dyker upp i butik. Men än så länge finns inga prisuppgifter om varken flaggskeppsmodellen eller ett eventuellt plånboksvänligt alternativ.

Microsoft Xbox One X 1TB Pris vid test: 4286 kr.

Bästa pris just nu: 3487 kr