Om Xbox Series X


Vi rör oss allt snabbare mot nästa generations spel och utöver Sonys Playstation 5 har även deras huvudkonkurrent Microsoft en egen monstermaskin på gång. Uppföljaren till Xbox One-konsolerna kommer att ha namnet Xbox Series X.

Uppladdningen inför nästa generations konsolkrig har varit aningen märklig. Sony har hållit ganska låg profil och främst läckt information till handplockad media vid utvalda tidpunkter. Nu har Microsoft använt evenemanget Game Awards, av alla tillfällen, för att avslöja framtiden för sin nästa spelkonsol(er).

Project Scarlett-kodnamnet är numera dött och begravet. Det officiella namnet på nästa Xbox-generation är Xbox Series X, vilket torde syfta på att vi inte får se en – utan flera – konsoler. Lansering är planerad till hösten 2020, i god tid till julhandeln.


Design

Xbox Series X

Designmässigt påminner Xbox Series X inte om något annat vi sett i konsolväg tidigare. Microsoft har satsat på en avlång design som påminner mest om en stationär pc-burk. Den kan användas både stående och liggande. "Modig och unik, precis som våra fans", smörar Microsoft i det officiella pressmeddelandet.

Den nya handkontrollen ska fungera lika bra att använda för pc-spelande som för Xbox One-enheter, och har designats för att passa fler personers grepp än tidigare. I likhet med Sonys Dual Shock-kontroller finns en ny delningsknapp i utbudet, med vilken du kan spela in videoklipp och ta skärmdumpar.

Xbox Series X genomskärning
Foto: Microsoft

Specifikationer

Artikeln uppdaterad (2020-09-28):

Så mycket utrymme har du till själva spelen

Xbox Series X inkluderar en snabb nvme-baserad ssd på 1 TB, men som vanligt när tillverkare pratar om lagringsutrymme handlar det om det fysiska utrymmet på enheten. När den har formaterats och Xbox operativsystem och annat har lagts blir det inte lika mycket kvar.

Enligt IGN har du i själva verkar bara 802 GB kvar. Det innebär att systemet och andra nödvändiga filer tar upp runt 200 GB – avsevärt mycket mer än exempelvis Windows 10 som får plats på en 32 GB stor hårddisk.

Varför så mycket utrymme äts upp av systemet är okänt, men en gissning är att det handlar om att reservera utrymme för cache-filer, uppdateringar och annat väsentligt.

IGN avslöjar också att Seagates expansionsmoduler på 1 TB ger 920 gigabyte användbart utrymme.


Artikeln uppdaterad (2020-09-09):

Så dyrt kan det bli att utöka Xbox Series X lagring

Vill du utöka din Xbox Series X med extra lagring kan det komma att bli dyrt. Microsoft har nu visat upp den första officiella expansions-ssd:n till spelkonsolen gjord av Seagate. Hårddiskarna som är på en terabyte styck kommer kosta 220 dollar, motsvarande cirka 2000 svenska kronor, exklusive lokala tillägg.

xboxseriesxseagate
Foto: Microsoft

Tro inte heller att du kommer undan med att använda en extern usb-hårddisk istället. Även om dessa går att använda ihop med Xbox Series X så kan de bara lagra Xbox Series X-spel men inte köra dem eftersom de inte har rätt arkitektur.

Från början har Xbox Series X en ssd på en terabyte medan Xbox Series S har en på 500GB. I dagsläget är det oklart om någon ytterligare tillverkare än Seagate har en officiell Xbox Series X-hårddisk på gång.

Tidigare

Microsoft har nu presenterat de officiella specifikationerna för Xbox Series X.

Konsolen kommer använda sig av en egenbyggd AMD Zen 2 CPU med åtta kärnor och en klockhastighet på 3,8Ghz vardera. Något som innebär ungefär fyra gånger mer processorkraft än Xbox One.

Grafikkortet är sedan ett egenbyggt AMD RDNA 2 med 12 teraflops och 52 compute units som klockar in på 1,825Ghz vardera. Dubbelt så mycket som Microsofts 4k-maskin Xbox One X och åtta gånger så kraftfullt som Xbox One. Den ökade prestandan kommer kunna användas för att ta fram högre bilduppdatering samt större och mer avancerade spelvärldar.

Minnet består av 16 GB GDDR6 RAM, varav 2,5GB är reverade för operativsystemet. Hårddisken är en 1 TB egenbyggd NVME ssd som även går att utöka med externa 1TB-kort via konsolens baksida. Detta medför att utvecklare även kommer att kunna använda tekniken som ett extra virtuellt minne.

Konsolen använder sig av två moderkort, har en 4k Blue-ray-spelare samt en 130mm fläckt för kylning.

Xbox Series X kommer även ha en egen form av VRS (Variable Rate Shading) som kan användas för prioritera individuella effekter eller karaktärer istället för att sprida ut prestandan jämnt över varje pixel. Något som möjliggör en mer stabil bilduppdatering och högre upplösning utan att bildkvaliteten påverkas.

Stöd för hårdvaruaccelererad raytracing nämns också av Microsoft, liksom tekniken Auto Low Latency Mode. Funktionen förkortas ALLM och är en hdmi-baserad finess som ska ge lägsta möjliga fördröjning när du ansluter konsolen till en skärm, utan att du ska behöva in och fippla i inställningsmenyer. Utvecklare av spel ges också möjligheten att styra fördröjningen via funktionen Dynamic Latency Input (DLI). Xbox Series kommer också ha stöd för bilduppdatering upp till 120 bildrutor per sekund.

Vid ett nytt podcastframträdande säger Jason Ronald, vid Team Xbox, att konsolen också kommer ha kapabilitet för något han kallar för "audio ray tracing" som ska fungera som ett rumsmedvetet ljud för Xbox Series X-spel. Exakt hur detta fungerar går han däremot inte in på. Istället kommer Microsofts ljudspecialister hålla ett föredrag om det under Game Developers Conference i mars. 

Läckta Microsoft-dokument tyder på ytterligare en ny Xbox-konsol

Nyligen läckta dokument visar att Microsoft haft planer för ytterligare en ny Xbox-konsol utöver Xbox Series X, rapporterar The Verge.

Konsolen, som i dokumenten har kodnamnet “Lockhart”, ska vara en billigare och mindre kraftfull konsol för spelande i 1080p eller 1440p-upplösning. Dokumenten innehåller även referenser till “Project Scarlett” vilket var Xbox Series X arbetsnamn.

Utvecklingskiten för Microsofts nya konsol ska även kommit med ett “Lockhart”-läge för att kunna anpassa spelen efter konsolens hårdvara med 7,5 GB användbart minne och omkring 4 teraflops GPU. Det ska även finnas referenser till Lockhart i Xbox Ones operativsystem.

Microsoft har själva inte bekräftat Lockharts existens. Enligt The Verge är tanken att konsolen ska släppas samtidigt som Xbox Series X, troligen under namnet Xbox Series S.

Spelen

Artikeln uppdaterad (2020-10-06):

Flera stora spelsamlingar på väg till Xbox Series X

Organisationen som bedömmer åldersmärkningar för tv- och dataspel i USA, ESRB, har nu avslöjat att två stora spelsamlingar är på väg till Xbox Series X och S: Wolfenstein Alt History Collection samt Dishonored & Prey The Arkane Collection.

Båda samlingarna består av spel som kommer från utgivaren Bethesda som Microsoft nyligen köpte.
Gissningsvis lär Wolfenstein-samlingen innehåller seriens två senaste spel och deras expansioner medan The Arkane Collection lär innehålla Prey, Dishonored, Dishonored 2 och den fristående expansionen Dishonored: Death of the Outsider.

När samlingarna kommer släppas är just nu okänt.

Tidigare

Utöver Hellblade Chronicles 2 och det kommande Halo: Infinite finns det inga andra specifika Series X-titlar utannonserade ännu. Men Microsoft har under den senaste tiden varit flitiga med diverse uppköp av olika spelstudior, bland annat Double Fine (Psychonauts, Grim Fandango m. fl.) och Obsidian (The Outer Worlds, Fallout: New Vegas). Vi kan alltså räkna med att Xbox Game Studios olika utvecklare har projekt planerade för den nya konsolen.

Vi vet alltså inte speciellt mycket om vilket spelutbud som kommer att stå till förfogande vid lanseringen, men på scen under The Game Awards demonstrerade Xbox-chefen Phil Spencer det kommande spelet Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2. Videoklippet ovan sägs illustrera innehåll som tagits direkt ur spelmotorn på en Xbox Series X.

I en intervu med MCVUK bekräftar också Xbox-chefen Max Booty att Microsofts egna förstapartsspel till en början inte kommer vara exklusiva för Xbox Series X. Istället kommer de släppas till både Xbox Series X och Xbox One under en övergångsperiod på ett till två år mellan konsolerna. Tillvägagångssättet markerar ett tydligt skifte mellan hur konsolsläpp hanterats tidigare där nya förstapartstitlar istället varit helt exklusiva för den nyare konsolen.

Under ett event den 7 maj presenterade Microsoft en rad tredjepartsspel som kommer släppas till Xbox Series X. Den fartfyllda förstapersonsskjutaren Bright Memory Infinite, racingspelet Dirt 5 (som går att köra i 120 bildrutor per sekund), skräckspelet Scorn, flygspelet Chrous, pusselspelet Call of the Sea, samarbetsactionspelet Second Extinction, cyberpunkrollspelet The Ascent, skräckspelet The Medium, vampyrrollspelet Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2, animeactionliret Scarlet Nexus, ganstereposet Yakuza: Like a Dragon och sist men inte minst, vikingaäventyret Assassin's Creed Valhalla.

I samband med ett event den 23 juli har Microsoft nu visat upp en rad av de kommande förstapartsspelen till Xbox Series X.

Echo Generation är ett turbaserat äventyrsspel med säregen grafik och spöklik musik från skaparna bakom Riverbond. Släpps 2021.

Hello Neighbor 2 är, mycket riktigt, uppföljaren till Hello Neighbor och handlar återigen om att du ska försöka smyga dig in i huset hos din läskiga granne.

Balan Wonderful är ett nytt 3D-plattformspel från skaparna bakom Sonic the Hedgehog och Night Into Dreams. Släpps i vår och kommer även till PC, PS4, PS5, Switch och Xbox One.

State of Decay 3 är på väg och låter dig ännu en gång försöka överleva mot de odöda, vilket nu tydligen inkluderar zombierenar.

Inte helt oväntat så kommer Forza tillbaka till Xbox Series X. När det släpps är oklart men snyggt verkat det bli.

Everwild är ett nytt äventyrsspel från Rare som utspelar sig en magisk värld prunkande av fantastisk natur.

Tell Me Why är ett nytt episodiskt äventyrsspel om en bror och syster som återförenas, från skaparna bakom Life is Strange. Första delen släpps redan 27 augusti, om än inte till Xbox Series X förstås utan PC och Xbox One.

Avowed är ett nytt fantasyrollspel i förstaperson från Obisidan Entertainment som även ligger bakom fjolårets The Outer Worlds.

Kultspelet S.T.A.L.K.E.R. från 2007 får äntligen en uppföljare där du, i en alternativ verklighet, återigen utforskar den korrupta zonen runt Tjernobyl.

Och på tal om kultspel så är plattformaren Psychonauts 2 fortfarande på väg. Jack Black är med på ett hörn.

Nästa Steamworld-spel The Gunk kommer bli exklusivt för Xbox och släpps någon gång under 2021.

CrossfireX är ett nytt actionspel om legosoldater med superteknologiska vapen. För utvecklingen står Smilegate Entertainment (Crossfire) och Remedy (Control).

The Medium är ett psykologiskt skräckspel som släpps redan i år och utspelar sig i två verkligheter samtidigt med skärmen delan i tu.

Ett nytt Fable är under utveckling och det släpps... någon gång! För utvecklingen står Playground Games som annars är mest känd för Forza-serien.

Halo blev det förstås också. Microsoft visade upp en lång genomgång av kampanjen till kommande Halo Infinite som kommer att ha en öppen värld som ska vara större än samtliga banor från de två senaste spelen tillsammans. 

Andra funktioner

Precis som med Xbox One-konsolerna kommer även Xbox Series X vara utrustad med bakåtkompabilitet. Med denna funktion kan du fortsätta spela dina gamla Xbox-, Xbox 360- och Xbox One-spel. Precis som tidigare rör det sig om både fysiska och digitala köp, så länge dessa finns med på listan över kompatibla spel.

I en bloggpost skriver Microsoft att äldre spel till Xbox, Xbox 360 och Xbox One rentav kommer se bättre ut på Xbox Series X genom att de automatiskt får stöd för hdr och dubbel bilduppdatering hela vägen upp till 120 bildrutor per sekund. Som om inte det var nog kommer de också få betydligt kortare laddningstider och stöd för Xbox Series X funktion för att kunna pausa och återuppta spelsessioner (se nedan).

Nuvarande Xbox One-tjänster som prenumerationstjänsten Game Pass lär också leva vidare under nästa generation, vilket betyder att du kan fortsätta att ladda ned så många spel du önskar (som finns tillgängliga genom tjänsten) för en fast månadskostnad. 

Streaming är en annan aspekt som är viktig för Microsofts framtidsplaner. Utöver tjänsten Xcloud, som är under utveckling, finns det även planer på att låta Xbox-ägare streama befintliga spel till exempelvis mobiler och andra enheter.

I en intervju med Gamespot avslöjar Jason Ronald vid Team Xbox att konsolens nya hårdvara också kommer låta spelare att pausa och återuppta spelandet av flera olika spel samtidigt.

– Idag har vi möjligheten att direkt återuppta det senaste spelet som du spelade. Varför skulle vi inte kunna göra det med flera spel? Många spelare väljer att spela fler spel samtidigt och om jag har möjligheten att hoppa mellan dem till där jag senast var, så gör det upplevelsen bättre. Det blir mindre väntande och mer tid till spelande, säger Jason Ronald till Gamespot.

Microsofts Larry Hryb har, i samband med ett nytt podcastframträdande, också sagt att Xbox Series X kommer låta användare återuppta sina spelsessioner även om hela konsolen behöver starta om, vid exempelvis en systemuppdatering.  

Den 16 mars släppte Microsoft ett nytt klipp som demonstrerar det hela.

Den 25 juni gav Microsoft en genomgång för vad som gäller när ett spel klassificeras som att det är "optimerat för Xbox Series X". Detta innebär att spelet ska ta full användningen av konsolens hårdvara genom att det antingen är byggt direkt i systemet eller ombyggt i det.

Något som exempelvis kan leda till att laddningstider i stort sett försvinner genom konsolens ssd och Xbox Velocity Architecture samt bättre grafik och hårdvaruaccelererad Directx-raytracing och 3D-akustik genom konsolens GPU. Optimeringen utlovar även stabilare och kanske rentav högre bilduppdatering med ett snitt på 60 fps i 4k-upplösning och stöd för upp till 120 fps.

Graden av optimeringen kommer variera mellan olika speltitlar.

Spel som klassas som att de är "optimerade för Xbox Series X" inkluderar både nya spel gjorda för konsolen, som kommande Halo Infinite, eller tidigare släppta spel där utvecklaren uppgraderat titeln, så som Gears 5.

Spel som är klassificierade som "optimerade för Xbox Series X är än så länge:  

 • Assassin’s Creed Valhalla
 • Bright Memory Infinite
 • Call of the Sea
 • Chivalry 2
 • Chorus
 • Cyberpunk 2077
 • Destiny 2
 • DiRT 5
 • FIFA 21
 • Gears 5
 • Halo Infinite
 • Hitman 3
 • Madden NFL 21
 • Marvel’s Avengers
 • Outriders
 • Scarlet Nexus
 • Scorn
 • Second Extinction
 • The Ascent
 • The Medium
 • Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2
 • Yakuza: Like a Dragon

Lansering och pris

Artikeln uppdaterad (2020-09-09):

Bekräftat: Xbox Series X lanseras i november

Ett vagt ”hösten 2020” har nu blivit lite mer precist. Efter att Microsoft tidigare sagt att Xbox Series X kommer under ”hösten 2020” har företaget nu gett en lite mer exakt tidsangivelse – närmare bestämt den 10 november. Samma datum släpps också den mindre konsolen Xbox Series S.

Däremot blir Halo Infinite-lanseringen uppskjuten till 2021. Planen var att lansera nya Halo och Series X samtidigt, men så blir det alltså inte.

Enligt ett pressmeddelande från Microsoft kommer Xbox Series X att kosta 5 695 kronor, vilket är snäppet billigare än förväntat. Är du intresserad av budgetalternativet Xbox Series S kommer du undan med 3 595 kronor.

Microsoft meddelar även att prenumerationslösningen Xbox All Access kommer att lanseras i Sverige tillsammans med de nya konsolerna. Med All Access kan du för en månadskostnad prenumerera på en spelkonsol och onlinetjänsten Game Pass som löpande uppdateras med nya spel. Lanseringspartner för detta blir Elgiganten, och det svenska månadspriset är ännu okänt.

Förhandsboka här: Från 5 695 kr hos Prisjakt.

Microsoft Xbox One X 1TB Pris vid test: 4286 kr.

Bästa pris just nu: 3690 kr