Testad produkt: Xiaomi Mi Band 4
Pris: Från 337 kronor hos Prisjakt.

Träningsarmband finns det ett dussintal bra att välja mellan från tillverkare som Samsung, Fitbit, Garmin och Huawei. De flesta kombinerar aktivitetsloggning och inbyggda träningsprogram med enklare smartklockefunktioner som notifieringar och telefon- och mediaspelarkontroller.

Xiaomi storsatsar just nu på Sverige och vill slå sig in marknaden även för dessa. Det gör de med sin senaste skapelse Mi Band 4. Det är ett av de billigaste banden på marknaden, där flertalet har priser mellan 600 och 1 000 kronor kostar Xiaomis band under 400 kronor. Det gör den till en direkt konkurrent till Samsung Galaxy Fit-e. Mi Band 4 har ett lägre rekommenderat pris, men bägge går att hitta i butiker för ungefär 350 kronor.

Stark skärm och stort batteri

För det låga priset får vi här en överraskande välutrustad liten enhet. Själva smarta enheten är en liten pillerformad sak med sensorer och pogo-pins för batteriladdning på baksidan och en rätt så stor amoled-skärm med skarp bild och upp till 400 cd/m2 ljusstyrka på framsidan.

Mi Band 4 laddning
Armbandet är lätt att ladda, och räcker sedan i veckor. 

Den laddas i en separat liten docka med usb-anslutning, och en full uppladdning tar ungefär två timmar. Till skillnad från Samsung Galaxy Fit-e får du här ett rejält batteri på 135 mAh, och utan problem över två veckor batteritid. Den är visserligen lite tjockare och tyngre, men det kan det vara värt. Armbandet i silikon är stadigt och sitter bekvämt men har ett rätt så jobbigt spänne som vi får kämpa med varje gång vi ska ha på det.

Funktionsmässigt gör den annars det mest grundläggande vi förväntar oss av ett aktivitetsband. Den har accelerometer och gyro, stegmätarfunktion och pulsmätare, men mer avancerade funktioner som barometer eller gps får du klara dig utan. Både stegmätare och pulsmätare verkar pålitliga och korrekta, så länge armbandet sitter väl fastspänt.

Bra för nybörjaren

Enda kommunikationen med omvärlden är bluetooth och du behöver Xiaomis Mi Fit-app installerad på en smartphone. Här får du enkel aktivitetslogg med stegmål och kan också lätt få fram data som resultat från senaste pulsmätning eller sömnövervakning. Just det sista tycker vi dock att den inte gör med direkt träffsäkerhet. Hur bra den är beror nog på hur mycket du rör dig när du sover.

Mi Band 4 har sex träningsprogram, från gångmarch och jogging till stryketräning och simning. Det går att ställa in intensitet på passen och till exempel pulsvarning. Men lite fler alternativ hade varit bra. Det här är bra för en nybörjande motionär (som undertecknad testare), men vi kan tänka oss att det blir begränsande för en mer inbiten användare.

Mi Band 4 träning
Mi Band 4 har en handfull enkla träningsprogram, men inget överdrivet avancerat.

Du kan också slå på påminnelser om att du ska röra på dig om du till exempel har ett stillasittande jobb. En sak vi däremot saknar är automatisk påslagning av träningsprogram. Bättre träningsarmband och smartklockor kan detektera din aktivitet så du slipper dra igång dem manuellt.

Du navigerar i menyer med svepgester och pek på skärmen samt med en fast touchknapp under skärmen. Vi har inga uppgifter om vad systemet heter men det är såvitt vi kan se Xiaomis helt egna. Här hittar vi utöver aktivitets- och träningsfunktioner en handfull enkla smartklocke-funktioner. Det finns timer och stoppur, en app som ger väderprognos där du är, kontroll av telefonens mediaspelare samt telefonfunktion, så att du kan svara på samtal och lägga på.

Lite mjukvarumissar

Söker vi i Google Play finns det också tredjepartsappar som kan ge enstaka extra funktioner och fler urtavlor utöver de två som klockan kommer med. Men även i Mi Fit-appen finns det en avdelning med ett helt gäng extra stilar som kan laddas ner. Som standard visas två saker, tid och dagens stegräkning i förhållande till ditt dagliga mål.

Det är bara synd att inte systemet eller telefonappen är särskilt bra anpassad till svenska språket. Appen har svenskt gränssnitt, på ytan, men enstaka funktioner och delar av den är på engelska och andra lider av tydlig automatöversättning. Inne i armbandets gränssnitt är det engelska som gäller, och notifikationsfunktionen klarar inte att visa å, ä och ö. När det nu ska satsas så friskt på Europa borde Xiaomi investera i lite lokala översättare som kan reda ut detta åt dem.

Mi Band 4 urtavla
Givetvis letade vi fram den fånigaste urtavla vi kunde hitta. Det finns många att välja på.

Att få notifikationer att överhuvudtaget fungera visade sig också vara något av en utmaning, och involverade ett par Googlesökningar för att få tips på hur man aktiverar det på olika telefoner. Instruktionerna i systemet och appen var absolut inte tydliga nog.

Omdöme

Trots lite gränssnitts-frustration och vissa begränsningar i träningsprogram så gillar vi Mi Band 4. Den packar in många funktioner i ett kompakt format, en snygg skärm och lysande batteritid, och är egentligen bättre än Samsung Galaxy Fit-e på alla punkter. Xiaomi måste dock få kontroll på mjukvaran innan vi på allvar kan rekommendera den. Den är bara en firmware- och en app-uppdatering från att vara riktigt bra.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi Mi Band 4.
Testad: December 2019
Produkttyp: Aktivitetsarmband.
Tillverkare: Xiaomi.
Testad: December 2019.
Skärm: 0,95 tum amoled, 240x120 bildpunkter.
Sensorer: Pulsmätare, accelerometer, gyro, närhetssensor.
Anslutningar: Bluetooth.
Operativsystem: Proprietärt.
Batterikapacitet: 135 mAh.
Batteritid: ca 17 dagar.
Övrigt: Vattentät ner till 50 meter.
Mått (utan arband): 48 x 17 x 11,5 millimeter
Vikt (totalt): 15 gram.
Rek. pris: 399 kronor.
Pris: Från 337 kronor hos Prisjakt.

plus

Gott om smarta funktioner.
Utmärkt skärm.
Lång batteritid.

minus

Inte så smidigt armband.
Något begränsade träningsprogram.
Visar ej svenska tecken.

Betyg 4 av 5