Om ett mörkt läge känns gjort och passé kommer här något helt annat. Opera har just släppt E3-mässans kanske mest fascinerande nyhet: En specialversion av den redan snabba Opera-webbläsaren, speciellt framtagen med gamers i åtanke.

Opera GX kan kanske tänkas vara framtagen för online-tjänster som Google Stadia, men så är inte fallet här. Opera GX är främst tänkt att förstärka spelupplevelsen genom att begränsa webbläsarens ram- och cpu-användning. Du kan antingen själv styra en ram- och/eller en cpu-begränsare för att hålla systemets totala resurser i schack, eller sätta en hård övre gräns över hur mycket Opera GX får roffa åt sig.

Twitch är integrerat på ett hörn, och vad vore en gaming-webbläsare utan rgb? Totalt värdelös. Tur då att Opera lagt till både ljudeffekter framtagna av bandet Berlinist och ljuddesignern Rubén Rincón, samt rgb-ljus.

Opera GX

Vidare finns också andra mindre gaming-relaterade integrationer här, som Facebook Messenger, Telegram, Vkontakte och Whatsapp, allt tillgängligt från en sidebar så vi slipper hoppa mellan flikar eller fönster för att använda tjänsterna. En gratis vpn i webbläsaren finns också, och fullt stöd för tillägg för både Opera och Chrome-läsare.

Opera GX kan laddas ned redan idag till Windows 10.

IDG News.