Testade spel: Luigi's Mansion 3 (Switch)
Pris: Från 505 kronor hos Prisjakt.

Att jaga spöken hör inte till det vanliga när det vankas Super Mario-spel. Inte heller det faktum att just Luigi spelar den ärade huvudrollen. Undantaget som bekräftar regeln är dock Luigi’s Mansion-spelen, som egentligen bara handlar om två saker: att rensa byggnader från förpestande spökvarelser och att cementera Luigis rädsla för just dessa.

Egentligen borde han ju ha vant sig vid det här laget, det är ändå tredje gången han luras in i ett suspekt ställe som visar sig innehålla allehanda läskiga varelser. Den här gången är han dock inte ensam i att gå på niten. Även Mario, prinsessan Peach och ett gäng Toads har nämligen också blivit lurade med gratisvistelse på ett lyxhotell. Men i vanlig ordning lyckas de istället bli tillfångatagna inuti tavlor. Kan influenserna bli mer tydliga än så?

Luigi The Ghostbuster

Givetvis är det enbart vår käre gröne broder som klarar sig och det är upp till honom att än en gång rensa hus (eller hotell då) och rädda resten av Mario-familjen. Till sin hjälp har han samma spejsade, Ghostbusters-inspirerade dammsugare som i föregångarna. Med en ficklampa inkopplad till munstycket gäller det då att blända spökena för att sedan suga in dessa.

Luigi haunting

Händigt nog har utvecklarna denna gång varit lite mer frikostiga vad gäller spökjagandet, vilket i sig gör hela mer varierad. Vi kan nämligen också använda dammsugaren till att hålla fast spöken för att sedan dunka dessa fram och tillbaka tills de försvinner i tomma intet. Har vi turen lyckas vi även skada andra närvarande spöken. Just den här detaljen gör att Luigi’s Mansion 3 är betydligt mer lättillgängligt än sina föregångare och ju mer vi spelar, desto fler liknande förbättringar märker vi.

Luigi, möt Gooigi

Andra uppgraderingar till Luigis arsenal innefattar en sugproppsmissil som låter oss greppa tag i objekt från omgivningen, samt en alternativ glödlampa som exponerar det vi inte ser med vårt nakna öga. Den absolut mest betydande uppgraderingen finns dock i en behållare med grön sörja, som vi kan hälla ut när som helst. Grön sörja som kommer att bli vår egen räddare i nöden, skulle det visa sig.

Gooigi

Denna sörja bildar snabbt en replika av Luigi, kallad Gooigi. Gooigi klarar allt som vår gröne huvudperson kan och mer därtill. Då kroppen består av en geggig substans kan vi använda oss av vår dubbelgångare till att infiltrera ställen vi annars inte skulle komma åt. Och precis som många kommer att ana så används vår klibbige vän i de allra flesta av pusslen. Helt plötsligt har vi då en dynamik som får oss att tänka om rejält.

Är det här verkligen ett hotell?

Och om det är något vi behöver när vi utforskar det 15 våningar höga hotellet är det just en behändig sidekick som hjälper oss längs äventyret. Luigi’s Mansion 3 är nämligen det längsta spelet i serien och varje våning känns nästan som ett eget litet äventyr. Ibland glömmer vi bort att det är ett hotell vi utforskar då de olika teman som avlöser varandra är så pass varierande, men framför allt övertygande i sitt utförande. 

Hotellet i Luigis mansion 3

Det avspeglar sig inte minst med de olika bossarna som florerar i hotellet. Galleriet är rikt och de allra flesta har säregna personligheter. Våra favoriter är Cleopatra-spöket från Egypten-våningen som lurar in oss i olika kluriga dödsfällor och filmregissören som inte alls vill slåss utan får oss istället att medverka i inspelningen av en film. Variationen är påtaglig och är nog det inslag som enskilt gör att vi inte får nog av utforskandet.   

Kontroll från 1996

Själva kontrollen hade däremot behövt lite mer omväxling i sitt utförande. Den känns nämligen som hämtad ur klassikern Resident Evil från 1996, där riktningsknapparna vänder Luigis kropp åt olika håll. Visserligen gäller detta enbart när vi har dammsugaren i högsta hugg, men då vi ändå är beroende av den påverkas nästan hela vår upplevelse.

Luigi grepar tag i låda

Ett moment i spelet blev så pass påfrestande för oss att vi spenderade en halvtimme i spelets inställningar för att experimentera fram en bättre lösning. Om det är tänkt att vara en del av svårighetsgraden så finns det andra betydligt bättre sätt att lösa det på. Vi hade exempelvis önskat ett mer automatiserat skifte mellan de olika glödlamporna, då det blir snudd på omöjligt att göra detta samtidigt som man ändrar dammsugarmunstyckets riktning.

Omdöme 

I det stora hela har vi dock ett bedårande och välgjort äventyr som är betydligt mer mångfacetterat än vi först trodde. Att utforska hotellet som Luigi känns ibland lika omfattande som ett sedvanligt Super Mario-äventyr, istället för de korta upplevelserna som var föregångarna. Dessutom har Luigis arsenal av tillhyggen växt och med hjälp av Gooigi får vi även ett helt nytt sätt att ta itu med de många pusslen hotellet bjuder på. Men framför allt är det variationen av spöken och dess omgivningar som gör Luigis Mansion 3 till ett av de mest underhållande äventyr i höst, trots bitvis knepig kontroll. 


Fakta Luigi's Mansion 3

Testat: November 2019
Utvecklare: Nintendo
Utgivare: Nintendo
Genre: Actionäventyr
Format: Nintendo Switch
Lansering: Ute nu
Pris: Från 505 kronor hos Prisjakt.

plus

Bedårande grafik med kuslig stämning.
Mer fantasifulla spöken än tidigare.
Stor variation på banor.

minus

Knepig kontroll.
Nonsens till story.

Betyg 4 av 5

Luigi's Mansion 3 (Switch) Pris vid test: 505 kr.

Bästa pris just nu: 527 kr