Det danska designmärket Georg Jensen har länge varit en pålitlig designklassiker i inredningssammanhang. Deras stilrena men ändå mjukt formade bruks- och prydnadsföremål finns i många hem. Men hittills har varumärket inte kopplats ihop med ett annat av hemmets mest centrala inredningsobjekt: tv:n.

Även om dagens tv-tittande till stor del flyttat till mobila enheter, har tv:n ändå behållit sin position i vardagsrummen. Vilket har gjort det ännu viktigare att passa in inredningsmässigt.

Synergi mellan Georg Jensen och Philips TV

Nu släpper Georg Jensen och Philips TV sitt gemensamma projekt. Det innebär att man nu kan investera i ett danskt designobjekt när man köper en tv.
– Vi hade aldrig övervägt att jobba med ett elektronikföretag tidigare men ju mer vi pratade idéer desto fler synergier kunde vi hitta mellan Georg Jensen och Philips TV. Som ledare inom skandinavisk design i över 100 år, var det viktigt för oss att Philips TV har varit innovativa på sitt område nästan lika länge. Vi delar tanken att vårt förflutna genomsyrar vår framtida utveckling, säger Nicholas Manville, som är senior vice president på Georg Jensen.

Läs mer om Philips Georg Jensen-TV

Inspirerad av naturens former skapade de en tv i blankt stål, som utstrålar en modern skärpa men ändå med en mjukhet i utformningen. Parat med Philips Ambilight-teknik där bakomliggande LED-lampor kastar ett mjukt ljus på väggen bakom, sammanförs den senaste teknologin med klassisk formgivning.
– Det är en viss mjukhet kring samspelet mellan stål och teknologi, och något som är mer naturligt och själfullt. Det är ett vackert språk som båda företagen delar, säger Nicholas Manville. Inspirationen fanns i sin egen historia:

– De flesta av våra samarbeten börjar med att vi utforskar vårt arkiv och smedja i Köpenhamn. Det är den perfekta miljön för att förstå vår ikoniska design och det hantverk som är fundamentet i all vår design. Därifrån börjar idéerna strömma till och med en partner som Philips TV var det väldigt lätt att bli inspirerad och hitta designspråk att utforska, säger Nicholas Manville.

Viktigt att få med en tv:s egenskaper

Men att designa mindre inredningsföremål och husgeråd som bestick, karaffer och skålar skiljer sig ändå väldigt mycket från att formge något som närmast kan betraktas som en möbel. Framför allt för att en modern tv till största delen består av en skärm. Men trots detta var de verkliga utmaningarna ändå rätt få i slutändan, enligt Nicholas Manville:
– Den enda utmaningen var egentligen att förstå de tekniska förutsättningarna för en tv och en bra tv:s egenskaper. Philips TV är förstås experter på detta och guidade oss. Georg Jensen har en historia av att låta sig utmanas i designprocessen så för oss var det ett tillfälle att lära oss något nytt och förnya vår process till ett annat medium.

Läs mer om Philips Georg Jensen-TV