Testat spel: The Legend of Zelda: Link's Awakening
Pris: 524 kronor hos Amazon Sverige eller från 524 kronor via Prisjakt
Det är en stormig natt till sjöss och Link gör sitt bästa för att försöka hålla sin skuta i rätt kurs. Vågorna blir bara kraftigare och situationen känns omöjlig. Plötsligt slår en blixt rakt ned på vår hjälte, varpå allting svartnar. När vi återigen ser Link ligger han uppspolad på en strand, livlös. Till slut hittas han av en förbipasserande flicka och till tonerna av det klassiska The Legend of Zelda-titelspåret zoomas bilden vidare ut mot ett kringliggande berg, med ett gigantiskt ägg på toppen högst upp. Var har vi nu hamnat?

Den klassiska introduktionen till The Legend of Zelda: Link’s Awakening är precis lika mystisk och tonsättande som vid originallanseringen till Game Boy. Och precis som sin förlaga är även den nya Switch-remaken ett av de mest säregna äventyren du kan hitta på formatet. Inte nog med att det bryter mot en rad Zelda-normer, det bjuder dessutom på en avsevärt mindre och mer kompakt värld än vad vi är vana vid. Speciellt jämfört det allra senaste spelet, mästerverket Breath of the Wild. Men det behöver inte vara negativt alls.
En liten ö med stor utstrålning
När vi återigen tar kontrollen över Link befinner vi oss nedbäddade i en säng. I det träbelagda huset finns flickan från tidigare, Marin, och hennes far Tarin. De förklarar att Link är strandsatt i den lilla idyllen, och tillika ön, Koholint Island och att öns varelser betett sig allt våldsammare sedan han dök upp här. Och så har vi förstås mysteriet med jätteägget på toppen av berget.

Redan när vi tar våra första steg utanför huset märker vi att allt inte står rätt till. Vi möter en varelse som hör hemma i ett helt annat Nintendo-spel. Och detta kommer att visa sig inte vara engångsföreteelser. Några minuter senare, när vi utforskar stranden vi spolades upp vid, hittar vi en hydda med en talande krokodil. Antalet gästvänliga invånare är i det minsta laget, men de allra flesta har en roll och är så pass charmiga att vi inte glömmer dem när äventyret väl är över.

Och på det sättet fortsätter spelet att ösa in inslag vi annars inte är vana vid. Perspektivet är från fågelvy till 99 procent, men det finns tillfällen då spelet byter över till sidoscrollande action i stil med Super Mario Bros. Seriens antagonist Ganon och prinsessan Zelda är också helt frånvarande denna gång, vilket lär överraska en del spelare som tidigare inte besökt Koholint.
Förenklat och förbättrat mestadels
Har du däremot spelat Game Boy-originalet lär du märka av förbättringar gällande kontroll direkt. Där vi tidigare var tvungna att fumla runt i menyer på grund av Game Boys begränsade knapputbud har vi nu ett betydligt smidigare system där flera, men långt ifrån alla, funktioner placerats ut på Switchens övriga knappar.

Att kunna dra upp skölden spontant gör att äventyret flyter på betydligt bättre, likaså med andra livsnödvändiga tillbehör som springskorna. Något som också bidrar till smidigare navigering är att det rutbaserade systemet, som var en följd av den dåvarande hårdvaran, numera enbart syns till i grottor. Tyvärr medför vår nyvunna "frihet" även en rad oväntade slowdowns på sina ställen.

Det finns ett specifikt område där spelet ”hackar” och all action känns som ”bullet time” från Max Payne-spelen. Oerhört konstigt från en konsol som annars levererat det betydligt mer avancerade The Legend of Zelda: Breath of the Wild utan liknande problem.
Klassisk speldesign på gott och ont
Vi märker också rätt omgående att The Legend of Zelda. Link's Awakening är riktigt old school, på alla tänkbara sätt. Den charmiga ytan med färgglada fiender och mysiga platser att besöka är en egenskap som bevarats väl. Men likaså är det fortfarande bitvis svårt komma på exakt vad vi måste göra härnäst, trots att vi ständigt får (kryptiska) tips från vissa invånare.

Å andra sidan är just den klassiska designen det som gör att spelet håller än idag. Pusslen i själva grottorna är precis lika kluriga och genomtänkta som förr och för den som behöver lite hjälp på traven finns det numera möjlighet att placera ut markeringar på kartorna. Oftast gäller devisen ”hitta ett nytt objekt i varje enskild grotta för att besegra bossen vid slutet”. Detta leder i sin tur att vi kan utforska nya områden på ön, i klassisk Zelda-manér.
Super Zelda Maker?
Den enda nyheten vad gäller inslag är det nya läget där vi gör våra egna grottor. Vi ges ett antal ”rum” från platser vi tidigare besökt, kompletta med fiender och pussel, och placerar dessa fritt till en egen ”grotta”. Ju längre vi kommer i det vanliga äventyret får vi nya rum att placera ut. Systemet är på långa vägar inte lika avancerat som i Super Mario Maker, men det kanske är en fingervisning i vad som kanske kan bli ett separat ”Zelda Maker” i framtiden.

Givetvis finns det även andra sätt att fördriva tiden med, som sig bör. Bland dessa en enklare variant på den klassiska klomaskinen samt charmiga priser som en Yoshi-docka och andra Super Mario-leksaker. Vi kan också fiska, eller varför inte åka forsränning i en miniflotte? Link's Awakening är ett kortare äventyr än vad vi annars är vana vid. Och över alldeles för fort, om det inte vore för minispelen.
Omdöme
Det bör sägas på en gång: förväntar du dig samma inlevelse som i Breath of the Wild bör du vänta in uppföljaren som släpps om ett par år. The Legend of Zelda: Link's Awakening är snarare en throwback till simplare tider och har helt andra kvaliteter att erbjuda.
Enkelspårighet till trots är själva resan fylld av underbara sidokaraktärer, färgstarka fiender och en viss mystik som inte återfinns i andra Zelda-spel. Vi kan närmast förklara det som en liten resort, ett ställe där vi kan luta oss tillbaka och återhämta krafterna efter den hårda kampen mot Ganon i Breath of the Wild.
Vi testar Links Awakening på E3-mässan tidigare i år.
Fakta The Legend of Zelda: Link's Awakening
Utgivare: Nintendo.
Utvecklare: Grezzo/Nintendo.
Genre: Äventyr.
Format: Nintendo Switch.
Lansering: Ute nu.
Pris: 524 kronor hos Amazon Sverige eller från 524 kronor via Prisjakt

Underbar grafisk stil.
Fantastisk atmosfär när vi strosar omkring på ön.
Förbättrade kontroller jämfört med Game Boy-versionen.

Långsamt på vissa ställen.
Ibland svårt att veta vad man ska göra härnäst.
Banorna du skapat kan enbart delas med andra via Amiibo-leksaker.