Testade spel: Pokémon Sword & Shield
Pris: Sword: Från 502 kronor hos Prisjakt. Shield: Från 502 kronor hos Prisjakt.

Fjolårets flört med Pokémon Go-publiken, Let’s Go Pikachu och Eevee, var bara uppvärmningen. När de berömda fickmonstren står redo för omgång två till Switch är det ännu fler stöttepelare från de tidigare Sun & Moon-spelen som rivs ned. Enligt utvecklaren Game Freak är Pokémon Sword & Shield ”ett riktigt Pokémon för hardcorefansen”. Men det de egentligen ville säga med den meningen är snarare att de backar tillbaka till seriens rötter. 

En lättsammare Pokémon-saga

Pokémon Sword & Shield utspelar sig i Galar-regionen, en gigantisk ö som är inspirerad av Storbritannien. Vi börjar äventyret ute på landsbygden, närmare bestämt den lilla byn Postwick. Bland böljande ängar och stenhus tar vi återigen oss an rollen som nästa Pokémon-mästare. Men den som hoppas på en stor invigningsfest med musik och uppträdanden á la Pokémon Sun & Moon lär få sig ett kallt uppvaknande.

Starterpokemon i Sword och Shield
Inför vårt kommande äventyr får vi välja en av dessa filurer.

Istället är det en mer casual berättelse rakt igenom. Vi får vår första Pokémon i gåva och vårt enda uppdrag är att utmana regionens olika gymledare, i riktig old school Pokémon-anda. Galar-regionens nisch är att Pokémon-strider ses som den ultimata sporten, därav utspelar sig samtliga gymstrider i gigantiska arenor med tillhörande jublande publik. 

Technology is amazing-snubbe
Den här snubben är med i samtliga spel och försöker sig alltid på en meta-diskussion om de nya funktionerna. Ärligt talat börjar vi tröttna på honom.

Med andra ord: inga prövningar att genomgå eller mysterier att lösa. Utomjordiska hot och traumaframkallande hybrider (läs: Lusamine från Sun & Moon) är ett minne blott. Men det betyder inte att Sword & Shield är lika enformigt som de allra första spelen i serien.

Linjärt upplägg och öppen värld i salig mix

Skillnaden mot fjolårets hit Pokémon Let’s Go, som är en remake på det första äventyret, är inledningsvis inte påtaglig. Vi rör oss längs linjära stigar som befolkas av såväl vilda Pokémon som tränare, helt synliga och alltid redo för en fight. Men det dröjer dock inte länge förrän vi överraskas rejält, när de smala vägarna mynnar ut i vad som är Pokémon-spelens första försök till en öppen värld.

vild snorlax i pokemon sword
En vild Snorlax försöker att hinna ikapp oss för lite däng.

Lämpligt nog kallas detta område för The Wild Area och precis som det låter rör det sig om en slags gigantisk savann där Pokémon strosar runt fritt. Vissa arter rör sig i flock, andra är för sig själva. Gemensamt för dem alla är dock att ingen drar sig för att utmana oss på en strid.

steelix i bakgrunden
En vild Steelix har inte märkt av vår närvaro än.

Under första besöket är vi naturligtvis låglevlade och det gäller att välja rätt stigar för att inte överrumplas. Att vi numera ser (nästan) vartenda Pokémon direkt på kartan hjälper, men då vissa ibland dyker upp som från ingenstans gäller det att inte alltid rusa. Vi vill trots allt inte stå öga mot öga mot en überstark Snorlax som säkerligen skickar oss raka vägen mot närmsta Pokémoncenter.

Fräscha monster och nygamla bekantskaper

Givetvis har vi även nya monster att se fram emot, både i den öppna savannen samt de mer traditionellt linjärara rutterna. Nykomlingarna känns unikt designade för just Galar, vilket innebär att riddartemat dominerar. Allra häftigast är den metallrustade fågeln Corviknight, som får simpelt designade Pidgey att ställa sig vid skamvrån.

Corviknight
Vår Corviknight gör sig redo att göra mos av motståndarna.

I likhet med Sun & Moon har vi även regionala varianter av gamla godingar, där vikingaversionen av Meowth fick oss att dra upp smilbanden extra mycket. Förhandssnacket inför Sword & Shield har annars handlat just om de äldre monstrens vara eller icke vara. Och med den knappa representationen, där knappt hälften återvänder, är det lätt att vara kritisk till att vissa ges frikort.

Pokémon möter Godzilla

En förklaring till bortsållandet av äldre Pokémon kan vara den sprillans nya funktionen Dynamax. Detta ersätter såväl Mega-utvecklingar som Z-attacker för att istället bjuda på ett best of-scenario. Vid Dynamax får ett av våra monster chansen att växa till oanade proportioner och får dessutom en ny uppsättning attacker. 

Gmax Charizard
Precis som i de gamla Godzilla-filmerna.

Våra motståndare, mer specifikt de olika gymledarna, har också möjligheten till att använda denna taktik. Resultatet blir strider som mycket väl skulle kunna vara hämtade ur filmer som Godzilla. Vid första anblick kan det ses som en gimmick, men i kombination med jättelika stadium och jublande publik blir det istället en mäktig känsla vi tidigare inte upplevt i ett Pokémon-spel.  

Raid i Pokemon Sword
En Pokémon Go-inspirerad raid.

En annan kul detalj är att även vissa vilda Pokémon har tillgång till Dynamax och att vi då måste ta ned dessa genom att samarbeta med andra tränare. Detta gör vi via onlineläget där vi bjuder in andra spelare att joina oss i raiden, ungefär som i Pokémon Go. Tyvärr är den här biten fortfarande under all kritik, precis som resten av onlineläget, där vi till slut blir tvungna att ta hjälp av datorstyda tränare.

Omdöme

Det är lätt att döma ut Sword & Shield som en snabb cashgrab under de första timmarna. Den rika och komplexa storyn från Sun & Moon lyser med sin frånvaro till förmån för en mer klassisk Pokémon-berättelse, utan omtumlande sidospår. Grafiskt är det inte heller lika imponerande som andra stortitlar från Nintendo, exempelvis The Legend of Zelda: Breath of the Wild eller Super Mario Odyssey.

Men vad vi får istället visar ändå på en vilja att utveckla serien framåt med nya, fräscha inslag genom Dynamax och open world-hubben The Wild Area. Och med handen på hjärtat så är fighten det absolut viktigaste i ett Pokémon-spel. När vi står mitt i den gigantiska, fullsatta arenan och njuter av de mesta dynamiska striderna i ett Pokémon-spel är det svårt att tänka på annat. Då inser vi att Pokémon trots allt ändå bör handla om att "bli allra bäst". Allt annat är sekundärt. 


Fakta Pokémon Sword och Pokémon Shield

Testat: November 2019
Utvecklare: Game Freak
Utgivare: Nintendo/The Pokémon Company
Genre: Rollspel
Format: Nintendo Switch
Lansering: Ute nu
Pris: Sword: Från 502 kronor hos Prisjakt. Shield: Från 502 kronor hos Prisjakt.

plus

Nya häftiga Pokémon med en design utöver det vanliga.
Dynamax tar inlevelsen till en ny nivå.
Wild Area-hubben har stor potential.

minus

"Thanos-effekten" har eliminerat gamla favoriter som Mewtwo och Feraligatr.
Online-delen känns underutvecklad.
Grafiken är inte den bästa vi sett på Nintendo Switch.

Betyg 4 av 5

Pokemon Sword and Shield - Dual Edition (Switch) Pris vid test: 1199 kr.

Bästa pris just nu: 1755 kr