Trots att USA nyligen lättade på restriktionerna mot Huawei fortsätter det kinesiska företaget att fila på en ersättare till Android.

I en intervju med Sina Technology säger nu Huaweis grundare Ren Zhengfei att Hongmeng OS är betydligt snabbare än Android. Enligt uppgift ska det bara dröja fem millisekunder att slutföra ett kommando.

Zhengfei lyfter dessutom fram att det nya operativsystemet kan bli aktuellt för betydligt fler saker än enbart mobiltelefoner på sikt. Bland annat kan det användas i routrar, servrar, smarta prylar och självkörande fordon, rapporterar Phandroid.

Tidigare (2019-06-13):

Cnet rapporterar att Huawei har börjat registrera varumärket Hongmeng, som kan bli namnet på det operativsystem som kommer ersätta Android om det amerikanska samarbetsförbudet som i maj fick Google att stoppa Huaweis tillgång till uppdateringar av systemet står fast.

Efter blockaden: Huaweis mål att bli störst skjuts upp

Huawei har fått tre månaders respit av amerikanska FTC för att få ut säkerhetsuppdateringar och liknande innan förbudet träder i full kraft, och om Trump-regeringen inte ändrar sig kommer företaget därefter antingen få göra som Amazon och bygga vidare på Androids öppna källkod för egen hand – eller skapa något helt nytt.

Tidigare i veckan började Huawei bjuda in utvecklare att släppa sina appar i den nya butiken Appgallery, för att kringgå Googles Play Store.

Samtidigt har Huawei lämnat in ett officiellt klagomål till FTC där företaget skriver att ett förbud mot ett visst företags produkter inte alls kommer skydda amerikanska kommunikationsnätverk, rapporterar CNBC.