Skaftdammsugarna blir alltmer populära och nya modeller lanseras i ett rasande tempo, Inte så konstigt med tanke på hur effektiva de blivit på senare år och i kombination med en hyfsat bra robotdammsugare känns den traditionella dammsugaren överflödig.

När Philips Speedpro Max lanserades för ett par år sedan blev det något av en succé direkt och vi på M3 rättade in oss i hyllningskören. Den udda designen var inte bara tilltalande utan konstruktionen i sig var även riktigt smart. En högt placerad motor och behållare i kombination med ett vinklat handgrepp gjorde enheten både behaglig att hålla i liksom enklare att komma åt med på lite mer svåråtkomliga ställen.

Läs även: Jämförande test av skaftdammsugare

Philips har tänkt till lite

SpeedPro Max Aqua kan, som namnet antyder, även använda sig av vatten för att städa ditt hem. Ett extra munstycke som sammankopplas med en vattenbehållare och ett fäste i underkant för en microfiberduk. Två dukar ingår och dessa kan köras i tvättmaskinen vid behov.

Själva munstycket kan enkelt tas loss från moppningsdelen för att snabbt kunna användas på en matta eller annan yta som inte tål eller ska utsättas för väta. Smart!

Philips SpeedMax Pro Aqua

Det går att tillsätta några droppar rengöringsmedel i behåller för en ännu effektivare rengöring och totalt ryms 200 milliliter vätska. Fullt tillräckligt för en trerummare och behövs det så går det snabbt och enkelt att fylla på med mer vatten. Vi gillar lösningen skarpt, i och med att munstyckets insug är placerat precis framför moppdynan behöver du inte först dammsuga ytan och sedan våttorka då detta munstycke gör både och – samtidigt.

Effektiv led-belysning

I övrigt är SpeedPro Max Aqua identisk med den ”vanliga” modellen. Här finns standardmunstycket smart utformat så att det suger upp damm även från sidorna och förutom borstvalsen finns en mängd gummi-lamellrar samt två sektioner med kraftiga nylonborstar.

I framkant finns tre led-lampor vilket gör att du hela tiden ser smutsen framför munstycket, även i dagsljus. Även ett mindre, enklare munstycke ingår och som är betydligt mindre och utformat för mer svåråtkomliga ytor. Det medföljande väggfästet för laddning är enkelt utformat och fästs med två skruvar. Den höga tyngdpunkten innebär att dammsugaren inte är ”självstående” som vissa andra modeller med huvudenheten lågt placerad.

Effektlägena är tre till antalet – Eco (75 minuters drift), Normal (35 min), samt Turbo (25 min) – och du väljer läge med ett reglage placerad på handtagets övre utsida. Här hittar vi även en liten digital display som visar aktuell hastighet liksom batteriförbrukning och som meddelar när det är dags för att rengöra filtret.

Philips SpeedMax Pro Aqua

Dammsugaretekniken som används kallas för ”PowerCyclone 8" och innebär att damm och luft separeras omedelbart vid insuget vilket ska göra att dammet lättare samlas upp. En teknik Philips använder i vissa traditionella modeller och som även SpeedPro Max Aqua begåvats med. Rent blir det i alla fall!


Omdöme

Med Aqua känns SpeedPro-familjen komplett. Den unika mopplösningen fungerar klockrent och precis som tidigare är själva dammsugningen i stort sett klanderfri. Priset är fortsatt högt och denna nya vattenmodell betingar ytterligare en tusenlapp jämfört med vanliga SpeedPro Max.  


M3 rekommenderar
Specifikationer

Modell: SpeedPro Max Aqua
Tillverkare: Philips
Batteri: Lithium-ion, 25,2 V
Batteritid: 75 minuter
Laddningstid: 5 timmar
Kapacitet behållare: 0,6 liter
Filter: Triple Action (tvättbart)
Antal hastigheter: 3
Luftflöde: 1000l/min
Ljudnivå: 84 dB
Vikt: 2,73 kilo
Övrigt: LED-belysning i fronten

plus

Snygg design
Moppningsfunktion
Battertid
Bra sugkraft

minus

Dyr
Ej självstående

Betyg 4 av 5