Den spanska fotbollsligan La Liga har ertappats med att tjuvlyssna på användare som laddat ner en app för att hålla koll på de senaste resultaten, rapporterar The Guardian.

Bakgrunden är att ett stort antal spanska barer och restauranger visar matcher från La Liga utan att betala för sig. För att få bukt med problemet lade man till en funktion i appen som gör att mikrofonen kan fjärraktiveras utan användarnas vetskap. På så sätt är det möjligt att höra ljudet från fotbollsmatcher i bakgrunden och när denna information kombineras med gps-data får La Ligas inspektörer veta om användarna befinner sig på en bar som inte betalt för att visa matcherna.

Den spanska dataskyddsmyndigheten AEPD har delat ut böter på 250 000 euro (motsvarande 2,7 miljoner kronor), men La Liga kommer att överklaga domen.

Enligt La Liga har man all rätt att skydda sina intressen, detta då man går miste om intäkter på motsvarande 4,3 miljarder kronor per år på grund av att matcher visas gratis på barer och restauranger.