Uppdatering (2019-12-04):

För några månader sedan kunde Genius bevisa att Google knycker deras låttexter utan tillstånd, detta med hjälp av ett fiffigt användande av apostrofer.

Nu har Genius valt att dra Google inför rätta, detta då man anser att sökjätten åker snålskjuts på deras arbete. Som kompensation vill man ha 50 miljoner dollar (motsvarande 480 miljoner svenska kronor) i skadestånd från Google och samarbetspartnern LyricFind, rapporterar The Verge.

Eftersom Genius inte äger rättigheterna till låttexterna kan Google inte dömas för brott mot upphovsrätten, därmed kommer stämningen troligtvis att sluta med någon form av förlikning mellan de båda parterna.

Tidigare (2019-06-17):

Genius Media, företaget bakom låttextsajten Genius.com har anklagat Google för copyrightintrång och påstår att många av de låttexter som Google visar när någon söker på ett låttnamn och ”lyrics” har stulits från Genius.

Genius strategidirektör säger till The Verge att företaget har visat Google ”oomkullrunkeliga bevis” för att deras texter har kopierats.

Bevisen Genius har lagt fram lever upp till företagets namn. Genius ändrade apostroferna i låttexter så att vissa är vanliga raka ”datorapostrofer” och andra är riktiga ”typografiska” apostrofer, men inte slumpmässigt. Om apostroferna tolkas som morsetecken formar de texten ”red handed” (på bar gärning), skriver Wall Street Journal.

Google påstår att texterna kommer från ett tredje företag, Lyricfind. Oavsett hur det är med den saken kan Genius ha svårt att ställa Google till svars. Företaget äger inte upphovsrätten till låttexterna, det gör låtskrivarna.