Testad produkt: Sony Bravia XG95
Pris: Från 39 990 kronor hos Prisjakt.

Sony har imponerat på senare tid med sina oled-tv, och förra årets AF9 hör till de vassaste oled-tv vi någonsin sett. Den har nu ersatts av en serie som ska vara ännu bättre, AG9 som presenterades på CES. Men Sony har inte gett upp gett upp med led-tv, det vill säga ips- eller va-lcd-paneler med led-bakbelysning, som ett alternativ även i de övre prisklasserna.

Nu har vi testat nya toppmodellen av dessa; XG95. Den finns i storlekar från 55 till 85 tum där de två största dessutom är lite extra bra på en punkt där lcd halkat efter oled: Betraktningsvinkeln. Det har vi tidigare sett i Samsungs senaste toppmodell Q90r. Den vi testat har fulla modellnumret Bravia KD-75XG9505 och är alltså 75-tummaren.

Inte brutalt dyr

Jämfört med motsvarande toppmodellen av 4k-oled från Sony för nära 90 000 kr, är ca 40 000 kronor i butik för vår modell en skonsam prislapp. Bästa konkurrerande lcd-modell är Samsungs Q90r, som även den är kännbart dyrare i 75-tumsformat. 

Sony Bravia KD-75XG9505 framifrån
Sony Bravia KD-75XG9505 är en riktig bjässe till tv, även om framsidan nästan bara består av själva panelen.

XG95 har samma stil som XF90 som vi testade förra våren, med centimetertunn skärmkant och två spretande fötter på vardera sida. Det är designat för att man ska kunna placera en soundbar mellan fötterna, men utan ser det inte så värst snyggt ut, även om fötterna på nya modellen är diskretare än på föregångaren.

Baksidan ger också ett lite mer slimmat och snyggare intryck med avrundade kanter. Men en lcd-tv med bakmonterad led-matris som denna blir aldrig särskilt tunn.

Anslutningarna på baksidan är en standarduppsättning som känns igen i de flesta tv-apparater nu för tiden. Fyra hdmi-portar, fast nätverk, kompositingång, tre usb-portar varav en avsedd främst för portabel disk, så att du kan köra dvr och pausning av tv.

Snyggare fjärrkontroll

XG95 levereras med en enkel fjärrkontroll med traditionella knappar. Den är ett klart lyft i byggkvalitet mot den ganska plastiga och trista fjärr som Sony haft i flera år och som vi ofta klagat på. Funktionsmässigt gör den inget sensationellt.

Den kör ir som standard, men du kan aktivera bluetooth-koppling för den, vilket gör att du inte behöver rikta den så noggrant. Då går det även att använda den inbyggda mikrofonen för röstkommandon med Google Assistent. Tyvärr är precisionen i det precis som tidigare inte perfekt, så det blir en del frustrerande missförstånd.

Sony Bravia KD-75XG9505 fjärrkontroll
Ett klart lyft i känsla från den tidigare plastiga fjärren. Men ingen revolution funktionsmässigt.

Sony rekommenderar annars mobilapp som fjärr. Då får du lättare att skriva för att göra sökningar än att böka med virtuellt tangentbord eller försöka få Google Assistent att förstå dig.

Android 8 ett klart lyft

Positivt är att Sony nu uppdaterat till Android 8. Det är ett mycket smartare upplagt system än sjuan, med direktare väg till innehållet från startskärmen, enklare navigering till inställningsmenyer, och mer plats för eget utvalda appar i en snabbmeny högst upp.

Vid första uppstart får vi valet att installera eller skippa en handfull appar, till exempel Rakuten TV (stort i en del länder men inte i Sverige), SVT Play, Facebook och Twitter. Samt grafiktest-appen 3dmark. Men den kraschar när vi försöker köra den. Hårdvaran i XG95 ska dock vara kraftfull nog för att köra ett och annat Android-spel om du har rätt sorts kontroller.

Tackar vi ja till allt har vi 22 appar förinstallerade, bland annat Netflix, Prime Video, Alla Googles appar inklusive Youtube, en webbläsare, Spotify, Twitch och SVT Play. Andra viktiga videoappar får hämtas från Google Play Butik.

Här finns tillgång till det mesta och lite till. Kanske lite för mycket, för det kan vara svårt att hitta många av de vanligare. Överblicken är minst sagt dålig. Sony har gjort detta lite enklare med Sony Select, vilket är en egen portal med rekommenderade appar. Här hittar vi till exempel HBO omedelbart, medan vi var tvungna att manuellt söka fram den i Play-butiken.

Android TV 8.0
Nya versionen av Android, som också börjar uppdateras på andra Sony-modeller, ger bättre överblick, renare upplevelse och snabbare laddtider av appar.

Uppenbart fortfarande lcd

Men nog om design och gränssnitt. Det viktigaste är ju bilden, och kanske till viss del ljudkvaliteten. Här blir det mest intressant att jämföra med Samsungs Q90r, en lcd-modell som verkligen ger oled en match.

Sony kommer inte riktigt upp i dess kvalitéer när det gäller svartpunkt och den kontrast som Q90r levererar, med färre lokala dimningszoner baktill och lite mer blödningseffekter mellan intilliggande ljusa och mörka pixlar. Det är fortfarande riktigt bra för att inte vara oled, men det finns konkurrenter som verkar snäppet bättre, inte minst då Samsungs senaste.

Den har inte heller samma brutala maxljusstyrka. Den peakar visserligen på övertygande 1000 cd/m2 men bara på minimal yta åt gången i taget. Det innebär till exempel att en del hdr-effekter inte har samma stuns. På högt inställd ljusstyrka kryper också lite grått in i svartpunkten. Inte så mycket att det är ett problem men det är något som skiljer den från oled och många andra va-baserade tv. Vi tappar också ljusstyrka precis ute i hörnen vilket är lite osnyggt.

Det är lätt i systemet att justera parametrar för ljusstyrka och kontrast och hitta en balans mellan skarp kontrast och fin nyansering i de ljusaste och mörkaste delarna av luminansskalan. Hittar du rätt finns det mycket detaljer att visa i mörka ytor, något som ofta annars kan komma bort.

Utmärkt lyster och smidig kontroll

Färghanteringen är utmärkt, med fin klarhet och extra stuns i intensiteten om du vill, och neutral färgtemperatur. Toningar är exceptionellt jämna, vilket dels kan tillskrivas den goda dynamiken och stöd för både HDR10 och Dolby Vision-hdr. Men också den kraftfulla och smarta bildprocessorn X1 Ultimate som jämnar ut ytor ytterligare. Just i Dolby Vision-läge blir det dock snyggare att ställa ner graderingsutjämningen, där behövs den inte.

X1 Ultimate ger oss mjuk uppskalning från 720p som blir lite suddig i standardläge. Det går att justera upp skärpan på den, men inte utan en del artefakter. Uppskalning från 1080p övertygar, och är dessutom överraskande rapp, så det går att ha det aktivt även när du spelar spel, om du inte kräver minimal lagg. Det kan XG95 också leverera, om vi drar ner på uppskalning och rörelseintepolering blir den väldigt rapp i svarstiderna.

Sony Bravia KD-75XG9505 baksida
Anslutningar är antingen riktade rakt nedåt eller åt sidan. Det gör det möjligt att montera XG95 relativt tätt mot en vägg.

Sonys X-Motion Clarity-teknik hör till de bästa på marknaden när det gäller just rörelseoskärpa. De kan jämna ut och intepolera svepande kameror och snabba rörelser i bilden på ett imponerande sätt. Det ger en extra närvarokänsla om du till exempel tittar på sport, men i en biofilm kan det snarare ge motsatt effekt och ta bort en del av biokänslan. Men liksom allt annat är det relativt lätt att justera.

Få profiler och tveksamt ljud

Vi har dock bara fyra bildlägen att växla mellan; dagsljus som maxar ljus och kontrast, standard som ger bra balans i de flesta lägen, biograf som dämpar färgmättnad och rörelsekompensering och dessutom gör tonernas varmare, och personligt, där du fritt kan justera alla parametrar. Ett par extra personliga profiler, och kanske ett förinställt gamingläge, hade varit välkommet.

Ljudet finns det inte så mycket att säga om. Sony har haft väldigt varierat resultat på sina tv-modeller på senare tid. Oled-modellen AF9 har till exempel grymt inbyggt ljud. Så Sony vet hur man gör. Här är högtalarna tyvärr en viss besvikelse. Vi får bra balans och hyggligt med volym, men skränigt mellanregister och tunn ton i vissa lägen, till exempel för röster.

Det är uppenbart att Sony förväntar sig att du investerar i en soundbar. Och satsar du runt 40 000 kronor på en tv kan du gott göra det.

Sony Bravia KD-75XG9505 fot
Den spretiga foten ser ut att bereda plats för en platt soundbar. Och en sådan kan du behöva.

M3 rekommenderarOmdöme

Den utmärkta rörelsehanteringen som ger viss typ an innehåll extra liv, samt snygga toningar och maxad stuns i färgerna är Sonys bästa vapen. XG95 är dock ingen oled-dödare som Samsungs Q90r, men det är inte heller tanken. Vill du ha oled-kvalitéer har Sony utmärka sådana modeller.

XG95 tar-lcd-tekniken väldigt långt utan att priset skjuter i höjden. Det här är ett bra val om du vill ha stort format och hög kvalitet, men inte har oändligt med pengar.

Specifikationer

Produktnamn: Sony Bravia KD-75XG9505
Testad: Juni 2019
Tillverkare: Sony
Tv-typ: Bakbelyst led
Storlek: 75 tum
Upplösning: 4K (2160p)
Hdr: Ja (HLG, HDR10, HDR10, Dolby Vision)
Operativsystem: Android Oreo (8.0)
Ljud: Tvåkanal (Stereo)
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, komponent, lan, optisk s/pdif
Energiklass: B
Övrigt: Bluetooth, röststyrning
Mått: 165 × 37 × 103 cm
Vikt: 37,2 kg (med stativ)
Rek. pris: 47 000 kronor (39 990 kr i butik)
Pris: Från 39 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Snygg uppskalning, färghantering och rörelsekontroll
Korta svarstider för gaming
Förbättrat gränssnitt
Konkurrenskraftigt pris

minus

Inte världsklass i svärtan.
Fortfarande bökigt med röststyrningen.
Inget vidare ljud.

Betyg 4 av 5

Sony Bravia KD-75XG9505 Pris vid test: 39990 kr.

Bästa pris just nu: 23526 kr