Testad produkt: Marshall Tufton
Pris4 225 kronor hos Amazon Sverige

Portabla högtalare kommer numera i alla dess former – från kompakta historier som ryms i jeansfickan till stora kolosser med massor av volymresurser. Marshall har en brett spektra av modeller och täcker in de flesta behov, undantaget just produktkategorin med riktigt små högtalare.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Tufton är den största av Marshalls ”portabla” högtalare och har kapacitet att blåsa liv i ett mindre bostadskvarter. Kan du leva med ett något livlöst och mindre detaljerat mellanregister har du här en partymaskin av högsta rang. Se bara till att bankkontot är påfyllt innan du lägger en order.

Positivt

  • Volymresurser samt basåtergivning
  • Cool design
  • Batteritid

Negativt

  • Onyanserat mellanregister
  • Priset
  • Saknar Wifi samt usb-anslutning för laddning av externa enheter
  • Går inte att koppla ihop med ytterligare högtalare
Nylanserade Tufton huserar på precis motsatt planhalva och är en bjässe i jämförelse – på både gott och ont. För den här är i ärlighetens namn inte något du tar med på en längre promenad och förtjänar knappt epitetet ”portabel”.

Vi testar Stockwell II: En av årets coolaste bärbara högtalare

Den är stor, otymplig och väger hela 5 kilo – så ett par hjul och ett teleskophandtag hade kanske varit på sin plats? Skämt åsido, visst går den att ta med sig ner till stranden eller ut i trädgården, men som resehögtalare går den bort direkt.

Test Marshall Tufton

Välbekant design

Formspråket är detsamma som vi vant oss med sedan tidigare från Marshall. Den osar både kraft och rock´n roll och drar blickar till sig. Högtalaren är byggd på höjden till skillnad från exempelvis klassikerna Stanmore eller Kilburn och precis som i fallet med nya Stockwell II är det en välkommen avvikelse.

Kvalitetskänslan är genomgående hög, med det klassiska vinylliknande materialet runt frontens metallgrill som smyckats med tillverkarens logo. På ovansidan tronar de lika klassiska vreden för justering av volym/strömbrytare, bas och diskant. Till vänster om dessa finns en liten knapp för att aktivera bluetooth och till höger en tiostegad batteriindikator. Sist men inte minst; längst ner på högtalarens baksida hittar vi aux-ingången.

Någon usb-port för att ladda externa enheter finns däremot inte. Tufton är IPX2-klassad vilket innebär att den är ”droppskyddad”. På ren svenska betyder det att den tål en regnskur, vilket kan vara bra med tanke på hur de svenska somrarna kan te sig vissa år.

Högtalare finns i alla former och storlekar dessa dagar, och inget märke visar sin rock n'roll-potential mer än Marshall. Det inbyggda batteriet mäktar med upp till 20 timmars uppspelning. Beroende på volymstyrka givetvis, men det är oavsett klart tillräckligt för en heldag på stranden. En snabbladdning på runt 20 minuter ger kapacitet för fyra timmar om det ändå skulle krisa (och du har till gång till el).

Marshall Tufton

Volymresurser så det räcker och blir över

Bestyckningen består av en aktiv subwoofer på 40W, två 15W full range-element samt en tweeter matad med 10W. En på pappret imponerande uppställning, och det går verkligen att dra på ordentligt! Ljudbilden som målas upp är som vanligt något åt det mer dova hållet, med stort fokus på basåtergivning.

Överlag låter det riktigt bra, men ett något mer nyanserat mellanregister hade varit att föredra om vi ska vara petiga. Spridningen är okej, men även om Tufton har element riktat bakåt upplever vi att ljudet ändå uteslutande skickas rakt framåt. Vi saknar med andra ord en finare justering för att bli helt nöjda, men vi får känslan av att finlir inte är Tuftons högsta prio, snarare är det att spela både bastungt och högt.

Specifikationer

Modell: Tufton
Testad: Maj 2019
Tillverkare: Marshall
Typ: ”Portabel” bluetooth-högtalare
Kabinettyp: Basreflex
Uteffekt: 1 x 40 Watt, 2 x 15 Watt, 1 x 10 Watt
Anslutning: Bluetooth 5.0, aux 3,5 mm
Inbyggt batteri: Upp till 20 timmars lyssningstid
Frekvensåtergivning: 40Hz – 20kHz
Handsfree-funktion: Nej
Övrigt: IPX2-klassad
Mått: 22,9 x 16,3 x 35 cm
Vikt: 4,9 kilo
Rek.pris: 4 295 kronor
Pris: 4 225 kronor hos Amazon Sverige

Betyg: 3 av 5