Testad produkt: Samsung Galaxy Fit
Pris: 990 kronor hos CDON.

Marknaden för aktivitetsarmband och annan handledsbaserad teknik bara fortsätter att växa. Vi går runt och mäter pulsen, räknar steg och spårar sömn som aldrig förr – som en följd av detta blir aktörerna fler och släpper ur sig ett större antal prylar att välja på än tidigare.

Läs även: Test av löjligt billiga Galaxy Fit-e

Så även Samsung, som efter vissa dröjsmål nu tar sina nya aktivitetsarmband Galaxy Fit och Galaxy Fit-e till Sverige. Båda alternativen har attraktiva prislappar sett till vad du får för pengarna; för det förstnämnda armbandet får du betala en dryg tusenlapp, medan Fit-e kostar lite mindre än hälften av det.

I den här artikeln fokuserar vi på det lyxigare Galaxy Fit-alternativet, som skeppas med pulsmätare, krispig färgskärm, stöd för notifikationer och funktioner för sömnspårning. Den har större batteri och snäppet mer prestanda än sitt lillasyskon, men är samtidigt aningen större och tyngre. Sett till prislapp och funktionalitet skulle vi kunna klassa det som en direkt konkurrent till Fitbit Inspire HR.

Stilren design som knappt märks

De första sekunderna efter att vi krängt på oss Galaxy Fit känns inte alls bra. Det förhållandevis stela armbandet skaver och den avlånga skärmen trycker obekvämt mot handledens översida. Men på något sätt försvinner obehaget nästan lika snabbt som det uppstod och vi inser att armbandet sitter som en smäck på ett riktigt bekvämt sätt. Efter några timmar märker vi inte ens att vi har det på oss.

Galaxy Fit
Det finns ett gäng snygga hemskärmar att välja på. Det här är vår favorit.

Galaxy Fit har en riktigt clean design, men färgvalen på armbanden (svart eller vitt) är kanske i tråkigaste laget. Själva enheten sticker inte ut speciellt mycket från handleden och känns överlag härligt slimmad – speciellt om vi jämför med en aktivitetsbaserad smartklocka. I den tillhörande appen Samsung Gear kan vi välja bland ett gäng olika "urtavlor" som alla känns snygga och relevanta beroende på vad du vill visa på skärmen.

På vänstersidan sitter aktivitetsarmbandets enda knapp, som kan användas för att väcka skärmen eller backa ett steg ur någon meny. Ett långtryck drar igång en träningssession – exakt vilken väljer du själv i Samsungs tillhörande Gear-app. Galaxy Fit är vattentät (5 ATM), varför det mer än gärna kan användas för att kartlägga dina pass i simbassängen. 

Imponerande skärm – men en aning liten

Som nämnt är skärmen en av de riktigt stora skillnaderna gentemot Galaxy Fit-e, som kör på en svartvit pm-oled-panel. I Galaxy Fit får vi istället en skarp amoled med härlig stuns i färgerna och en blygsam upplösning på 120 x 240 pixlar. Maxar du dess redan respektabla ljusstyrka lär du inte ha några större problem att urskilja informationen i utomhusljus, men det påverkar naturligtvis batteritiden negativt.

Däremot är det en aning synd att skärmpanelen inte upptar mer utrymme. Runt den lilla 0.95-tumsdisplayen finns det en ordentlig ram – framför allt i över- och underkant. Med tanke på att Galaxy Fit har stöd för att visa notifikationer från telefonen är det extra surt, eftersom de flesta små textblock blir svårlästa och ganska hänsynslöst avklippta så att vi får problem med att se hela meddelandet. 

Galaxy Fit
Snabbsvar är en funktion vi ofta använder med Galaxy Fit. Det översta har vi komponerat själva, men det finns ett antal (snällare) förskrivna varianter också.

På tal om meddelanden så är vi väldigt förtjusta i att kunna författa olika snabbsvar på inkommande sms, som sedan kan duttas fram på armbandet för snabb och effektiv kommunikation. 

Mycket funktionalitet för pengarna

En pulsmätare är givetvis a och o när det kommer till aktivitetsarmband, och den optiska variant som sitter på undersidan av Galaxy Fit gör oss inte besvikna. Vi ställer in den på att mäta pulsen var tionde minut, men du kan också välja att alltid dra igång den manuellt. Eller att den ska vara aktiv hela tiden, vilket dock konsumerar onödigt mycket batteri. Resultaten känns oavsett pricksäkra, utan ologiska jättehopp mellan mätningarna eller andra vanligt förekommande irritationsmoment.

Galaxy Fit är absolut bekvämt nog att sova med, och varje morgon presenteras resultatet av sömnmätningen i Samsungs egen hälsoapp. Resultatet känns dock en aning svåröverskådligt om vi ska jämföra med exempelvis Withings pedagogiska upplägg, och ibland finns det anledning att ifrågasätta det. Enligt Samsung snittar vi på tio minuters viktig djupsömn varje natt. Bristen på kvalitetssömn borde i så fall ha gjort oss till levande zombier under dagen – men i stället vaknar vi relativt utvilade. 

Galaxy Fit
Samsungs hälso-app är en av de bättre i sitt slag.

En annan central funktion är naturligtvis de olika tränings- och aktivitetsformer som stöds. Samsung kan skryta med en hel lavin av supportade träningsformer. Sex mer grundläggande träningsformer börjar kartläggas mer automatiskt (promenad, löpning, elliptisk träning, cykling, rodd och dynamisk) – och du får leta länge för att hitta en träningsform du inte kan lägga till i efterhand.

Det enda vi egentligen saknar rent funktionsmässigt är en inbyggd gps. Men en sådan tar upp både plats och batterikapacitet, så vi förstår verkligen Samsungs val att synka med mobilens inbyggda variant. 

App-förvirring, men bra batteritid

I vårt test av Galaxy Fit synkar vi inte armbandet med en Samsung-telefon. Det innebär att vi behöver göra totalt fyra nedladdningar via Google Play för att det ska lira med vår Oneplus 6: Samsung Gear, Samsung Health och så två mindre plugin-program. Det är kanske inget enormt avbräck, men förlänger kom igång-tiden något.

Värre är att vi inte kan använda en och samma app för att kontrollera all funktionalitet kring Galaxy Fit. De mjukvarurelaterade inställningarna görs i Gear, medan allt som kretsar kring hälsa och kräver att vi hoppar över till Health. Ibland krävs det onödigt mycket tankeverksamhet för att luska ut vilken funktion som hittas var, och flera andra tillverkare har löst det smidigare med en enda app. 

Galaxy Fit

Till sist vill vi kommentera den ack så viktiga batteritiden, som av Samsung anges till omkring en vecka beroende på användning. Rätt ur boxen kommer vi upp i ungefär fem dagar, men vi pillar antagligen runt mer än de flesta av uppenbar anledning. Den medföljande, magnetiska usb-laddaren är omärkvärdig och aningen långsam, men Galaxy Fit (inte e-varianten) kan också laddas på trådlös väg via laddplatta.

Omdöme: Samsung gör det mesta rättM3 rekommenderar

Galaxy Fit är ett mångsidigt aktivitetsarmband som kryssar i nästan alla rutor när det kommer till form, funktion och användarvänlighet. Det har dessutom en plånboksvänlig prislapp, och för dryga tusenlappen kan vi definitivt rekommendera det för dig som är ute efter en kompetent produkt i kategorin.

Läs även: Test av budgetmodellen Galaxy Fit-e

Specifikationer

Produkt: Samsung Galaxy Fit.
Produkttyp: Aktivitetsarmband.
Tillverkare: Samsung.
Testad: Juni 2019.
Skärm: 0,95-tums amoled, upplösning 120 x 240 pixlar.
Sensorer: Pulsmätare, accelerometer, gyro.
Anslutningar: Bluetooth.
Operativsystem: FreeRTOS.
Batterikapacitet: 120 mAh.
Batteritid: 5-7 dagar.
Övrigt: Vattentät ned till 50 meter, sömnmätning, stegräkning.
Mått: 45,1x18,3 mm.
Vikt: 23 gram.
Rek. pris: 990 kronor.
Pris: 990 kronor hos CDON.

plus

Snygg, smidig design.
Generöst med funktioner.
Härligt krispig färgskärm.
Prisvärt.

minus

Rörigt med alla appar och pluginer.
Bitvis tveksam sömnmätning.
Ingen gps eller musikspelare.

Betyg 4 av 5

Samsung Galaxy Fit Pris vid test: 990 kr.

Bästa pris just nu: 797 kr