Under måndagskvällen och tisdagsförmiddagen har det varit stora driftstörningar hos Tele2 och Comviq, något som många användare har märkt av. Bland annat kan det vara svårt att ringa telefonsamtal.

– Våra tekniker jobbar intensivt för att lösa problemet, säger talespersonen Louise Ekman i en kommentar till Aftonbladet på måndagen.

Driftstörningarna inleddes vid 15-tiden på måndagen och tar sig olika uttryck. Medan vissa användare får beskedet att anknytningen inte existerar bryts samtalen hos andra. Mest problem tycks det vara med ip-telefoni, något som i huvudsak används av företagskunder.

Fortsatta problem – Ring P1 får ställa in

Uppdatering kl 10.51: Operatören meddelade att problemen var lösta vid 20-tiden på måndagskvällen. De återkom dock snabbt på tisdagsmorgonen, och många kunder upplever återigen stora problem med att ringa samtal.

På operatörens (också strulande) statussida för driftinformation står följande att läsa:

"Samtalsproblem – 09:52 Vi har fortsatt monitorera våra system under natten och sedan 09:05 idag har vi åter samma störning på våra telefonitjänster i Sverige, för både företag och privatkunder. Med anledning av detta kan man uppleva problem med att koppla upp röstsamtal, speciellt mot andra operatörer. Våra tekniker arbetar med att lösa problemet så snabbt som möjligt."

På grund av de stora problemen hos Tele2 meddelar Sveriges Radio att dagens avsnitt av det populära programmet Ring P1 fått ställas in. Än värre är det att det kan vara svårt att ringa nödsamtal, rapporterar SOS Alarm på Twitter. Lösningen ska enligt dem vara att plocka ut sim-kortet innan du ringer 112.

Ljuset i tunneln – en lösning verkar vara nära

Uppdatering 14.27: På sin sida för driftinformation rapporterar nu Tele2 att man lyckats lösa de mest omfattande problemen. Det ska nu fungera att ringa från Tele2 till samtliga operatörer förutom Telenor – vilka Tele2 nu arbetar intensivt med för att få till en lösning.

Problemet löst

Uppdatering 15.00: Nu meddelar Tele2 att det går att ringa samtal till alla operatörer.